Open voor orders

Beleggen in zilver o.b.v. mean reversion

Gepubliceerd op 16 aug 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Vorig jaar schreef ik over ‘het belang van de goud-zilver ratio,’ die zeer goed gelezen werd, waarvoor dank.
Hierom ontstond mijn idee om maandelijks een beknopte trading series te schrijven, om meer handvaten te
bieden ten behoeve van uw strategie voor het beleggen in goud en zilver. In deze serie vertel ik u graag meer over ‘mean reversion.’

Mean reversion van zilver

Mean reversion (vertaald: terugkeer naar het gemiddelde), is een theorie die wordt gebruikt op de beurs, waarbij wordt gesuggereerd dat de volatiliteit van activaprijzen en historische rendementen uiteindelijk zullen terugkeren naar het langetermijngemiddelde binnen een bepaald tijdsinterval. Zodra de prijs terugkeert naar het gemiddelde spreken we van ‘mean reversion.’

Het concept gaat ervan uit dat als een activaprijs te ver afwijkt van het langetermijngemiddelde, de prijs uiteindelijk weer zal terugkeren naar het gemiddelde. Dit noemen we een ‘mispricing,’ of een inefficiëntie die plaatsvindt. De mean reversion-theorie wordt gebruikt als onderdeel van een statistische analyse van marktomstandigheden. Het gezegde ‘’buy low and sell high,’’ dat is in feite een mean reversion strategie en wordt alom gebruikt door professionele handelaren. Uiteraard bestaan er gradaties van complexiteit maar die zal ik u besparen. In de kern is de basis nagenoeg hetzelfde.

Hierboven ziet u een weergave van een mean reversion model toegepast op zilver. We zoeken hierbij naar geschikte instapmomenten. Zo eenvoudig mogelijk:

  • Begeeft de prijs zich rond het onderste kanaal is er sprake van extreme onderwaardering, ofwel een geschikt koopmoment;
  • Over de laatste twee jaar vonden we twee uitstekende instapmomenten.

 

De omcirkelde punten, waren instapmomenten volgens ons model. Dit leveren de volgende rendementen op bij ‘buy and hold’: (de rendementen zijn genoteerd in EUR)

Stel we hadden op beide aankoopdata voor EUR 10.000 zilver gekocht, dan staan we nu op +27.34% bruto rendement.

Mean reversion toegepast in de praktijk

Mean reversion is voor iedereen relatief eenvoudig toe te passen, wat je nodig hebt is het volgende:

  • Een prijsgrafiek;
  • en je moet weten hoe je het gemiddelde berekent van twee uitersten.

 

In onderstaand voorbeeld heb ik jaartal 2000 als startpunt genomen. De verticaal gestippelde lijn geeft de maximale volatiliteit weer van de zilverprijs. Als we de absolute piek en de absolute bodem nemen; die van elkaar aftrekken en delen door twee; hebben we de mean, ofwel het langetermijngemiddelde.

(Piek prijs – bodem prijs) / 2 = mean

Voor zilver komt dit neer op een mean van EUR 24.74/oz à $27.12/oz. Volgens de mean reversion bevindt de zilverprijs zich momenteel op een kleine 20% afstand ten opzichte van de mean. Dit is tevens het opwaartse potentieel.

Om de hypothese van de mean reversion theorie te bevestigen, kijkt u naar de mean (het gemiddelde) in zowel de grafiek hierboven als -onder. De prijs vertoont diverse raakpunten met de mean. De theorie van de mean reversion blijf in stand, tenzij:

  • De koers een nieuwe all-time high vestigt, want hierdoor stijgt de mean;
  • Als de koers een nieuwe all-time low vestigt, want hierdoor daalt de mean;
  • We te maken hebben met een ongeschikte asset. Statische modellen van mean reversion, zoals het voorbeeld ik heb gegeven is toepasbaar op ‘ranging’ assets. Een grondstof als zilver is bij uitstek geschikt, omdat de prijs wordt beïnvloed door relatief organische vraag en aanbod, dit in tegenstelling tot bijv. goud of techaandelen. Waarom? De grootste marktparticipant van goud zijn centrale banken die beleid afstemmen op macro-economische omstandigheden. En techaandelen genereren cashflow en welvaart in de breedste zin van het woord, waardoor de downside altijd kleiner zal zijn dan de upside. Dit in tegenstelling tot de meeste grondstoffen.

 

In het geval van zilver is het mijns inziens zeer onwaarschijnlijk dat de lows van begin 2000 in beeld komen, gezien de industriële vraag in lineair tempo blijft toenemen ten opzichte van de productie, waardoor ons mean reversion model zeer robuust van aard is.

Profiteren van mean reversion middels dollar-cost-average

Omdat het onmogelijk is absolute bodems te timen, is het aan te raden om gebruik te maken van de zogenaamde dollar-cost-average (DCA). DCA betekent niet meer dan periodiek kopen. Het periodiek kopen met een vast bedrag zodat we op lange termijn optimaal gebruik maken van de mean reversion. Zolang de prijs zich onder de mean begeeft, kopen we maandelijks voor een vast bedrag aan zilver. In dat geval verwijs ik u graag door naar het onlangs gelanceerde Doijer & Kalff spaarplan.

U opent een account, klikt op “spaarplan” en kiest hoeveel u per maand automatisch wilt inleggen. Hierna loopt het spaarplan automatisch en profiteert u van de huidige onderwaardering van zilver.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice