Open voor orders
Fysiek goud

Beleggen in goud

Beleggen in goud

Beleggen in fysiek goud

Goud heeft de laatste jaren een hoog rendement opgeleverd. Nu de inflatie verder oploopt en de economische ontwikkelingen minder gunstig worden kiezen steeds meer beleggers voor goud. Sinds 1825 begeleidt Doijer & Kalff klanten bij het kopen, beheren en verkopen van posities in fysiek goud.

Goud heeft in de afgelopen jaren een rendement van 9% gemiddeld per jaar. Dit maakt goud een van de meest succesvolle beleggingen van de afgelopen 25 jaar. Beleggen in goud is een tijdloze strategie voor vermogensopbouw en niet zonder reden. Het is duizenden jaren als betaalmiddel gebruikt en het vervuld nog steeds een indirecte rol in het monetaire systeem.

Met de versnellende geldontwaarding neemt de populariteit van beleggen in goud toe, aangezien investeerders streven naar bescherming van hun koopkracht. Historisch gezien heeft goud deze bescherming geboden want sinds 1971 is de goudprijs 8% gemiddeld per jaar gestegen.

Waarom beleggen in goud?

Inflatiebescherming en waardebehoud

Goud wordt vaak gekozen vanwege de bescherming die het biedt tegen inflatie en de waardebehoud op de lange termijn. De beleggingshorizon voor de meeste beleggers in goud is zo'n 10 jaar of langer.

Een investering in goud heeft over langere periodes goede rendementen behaald waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor het aanhouden van euro's op een spaarrekening.

Koopkrachtbehoud

Inflatie blijft een zorg, aangezien fiatgeld zoals de euro elk jaar aan koopkracht verliest. Vanaf 2021 tot en met 2023 is geld 17,5% minder waard geworden.

Dit verklaart waarom steeds meer particulieren en ondernemers goud kopen om hun koopkracht te beschermen en hun vermogen te laten groeien.

Spreiding van risico

Goud blijft een aantrekkelijke keuze voor het opbouwen van vermogen, vooral omdat sparen momenteel niet lonend is en een financiële crisis altijd een dreiging vormt.

Goud fungeert nog steeds als een stabiel anker in het monetaire systeem, dat is waarom centrale banken aanzienlijke hoeveelheden goud bezitten. De Nederlandse Bank bezit 612,5 ton goud.

Rendement van goud

Een overzicht van het rendement van fysiek goud in euro’s:
2016 -> +12,4%
2017 -> – 1,0%
2018 -> + 2,7%
2019 -> +22,7%
2020 -> +14,4%
2021 -> + 2,9%
2022 -> + 5,7%
2023 -> +9,7%

2024 -> +13,7% per 08-06-2024

Is beleggen in goud verstandig?

Onze klanten zijn vermogende particulieren en ondernemers die goud kopen om hun koopkracht te beschermen. De reële rente (rente min inflatie) is al meer dan 5 jaar negatief waardoor geld steeds minder waard wordt.

Er zijn risico’s verbonden aan investeren in goud. De goudprijs bepaalt de waarde van uw investering en deze kan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast krijgt u over het bezit van goud geen rente uitgekeerd, zoals bij een spaarrekening. Omdat de rente nu laag is, ondervindt u dit nadeel momenteel niet. Het koersrisico is er echter wel continue. Als u investeert in goud, dan dient u hier dan ook rekening mee te houden.

Een groot voordeel van het beleggen in goud is dat het snel liquide te maken is. U kunt het namelijk gemakkelijk (een deel) verkopen. Na de verkoop heeft u binnen 5 werkdagen de opbrengst op uw rekening staan.

Goudmarkt

Vraag naar goud

De sectoren waaruit de vraag naar goud voornamelijk afkomstig is, zijn sieraden en juwelen, investeerders, centrale banken en de industrie.

Van deze vier sectoren komt het merendeel van de vraag naar goud voort uit de productie van sieraden en juwelen. In de afgelopen 10 jaar was 51% van de vraag naar goud gerelateerd aan de productie van gouden sieraden.

Beleggers die investeren in goud vertegenwoordigen 30% van de vraag naar goud. Het grootste deel hiervan wordt gekocht in de vorm van goudbaren.

Daarnaast kwam gemiddeld 12% van de vraag naar goud van centrale banken en de industrie was verantwoordelijk voor het resterende deel van 7%.

In de afgelopen 10 jaar bedroeg de gemiddelde totale vraag 4354 ton goud per jaar.

Aanbod van goud

Goud komt onder meer voort uit recycling. Recycling van goud is goed voor ongeveer 22% van het aanbod. Het grootste deel van het aangeboden goud wordt echter gewonnen in mijnen.

De top 4 van landen met de grootste mijnproductie zijn China, Rusland, Australië en Amerika. Zowel China als Rusland zijn verantwoordelijk voor maar liefst 11% van de wereldwijde mijnproductie.

De regering van China heeft echter via een wet bepaald dat goud het land niet mag verlaten. Hierdoor is Rusland een van de grootste verkopers van goud in de afgelopen jaren.

Op de derde plaats staat Australië met 10%, en Amerika is goed voor 6% van de mijnproductie. De Amerikanen bezitten de grootste goudvoorraad ter wereld.

Het totale aanbod was de laatste 10 jaar gemiddeld 4666 ton per jaar.

Kostprijs van goud

Volgens de gegevens van de World Gold Council bedroeg de kostprijs van een troy ounce goud in 2023 ongeveer $1325.

In deze kostprijs zijn de kosten van het operationele proces van de goudmijn, de overheadkosten en de kapitaalkosten opgenomen.

De WGC heeft gegevens verzameld van bijna alle goudmijnen wereldwijd.

De kostprijs is de laatste jaren gestegen. Zo bedroeg de gemiddelde kostprijs in 2016 nog ongeveer $850 per troy ounce.

Beleggen in fysiek goud of aandelen van goudmijnen?

Beleggen in goud kan door fysiek goud te kopen of door het kopen van aandelen van goudmijnen. De koersen van aandelen van goudmijnen zijn behoorlijk bewegelijk en daarmee een stuk speculatiever dan beleggen in fysiek goud.

Een voordeel van beleggen in fysiek goud in plaats van goudmijnen is dat de “base case” simpeler is. Vraag en aanbod bepalen de prijs bij fysiek goud. Bij een aandeel van een goudmijn bepalen de goudprijs, de kwaliteit van het management, lokale regelgeving, loonkosten, energiekosten en nog veel meer factoren de koers van het aandeel van de goudmijn.

Wanneer we het rendement in de laatste 3 jaar van een belegging in goudmijnen vergelijken met het rendement van een belegging in fysiek goud, dan heeft fysiek goud het veel beter gedaan.

2021: goud +2,9% / goudmijnen -12,7%

2022: goud +5,7% / goudmijnen +3,6%

2023: goud +9,7% / goudmijnen -14,8%

Reinoud Bogert legt de voordelen van goud kopen uit

De voordelen van beleggen in goud bij Doijer & Kalff

  • Met terugkoopgarantie
  • Onder uw naam opgeslagen
  • In een van de best beveiligde kluizen
  • Sinds 1825 uw partner in edelmetaal

Doijer & Kalff is dé Nederlandse specialist in beleggingsgoud. Bij ons koopt u fysiek goud, opgeslagen onder uw naam bij Brink’s in Zwitserland. Met een online account kunt u veilig en verzekerd goud kopen. U volgt de positie van uw goud in de kluis via uw account. U bent de juridische eigenaar van de goudbaren.

Verkopen is eenvoudig; u voert een verkooporder uit en de opbrengst storten we op uw rekening. De kluispositie wordt aangepast. U kunt ook een deel verkopen. Uw online account biedt handige functies, zoals jaaropgaven en toewijzingsnummers. Voor goudaankopen onder 10 gram is er ons spaarplan, al mogelijk vanaf €50 per maand.

Doijer & Kalff, opgericht in 1825, is een betrouwbare partner. Sinds 2013 zijn we AFM-gecertificeerd en vertrouwen meer dan 8000 klanten hun edelmetaal aan ons toe. Wij bieden veilige en scherp geprijsde fysieke goudbaren, waarbij het traditionele in de kluis wordt gecombineerd met het gemak van het online account.

Het laatste nieuws over beleggen in goud

Veelgestelde vragen over beleggen in goud

Hier staan de antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag!

Contact

Bij Doijer & Kalff is beleggen in goud eenvoudig en betrouwbaar. Na het aanmaken van een account en het doorlopen van de verificatie, kunt u moeiteloos aankooporders invoeren in uw persoonlijke omgeving. Het goud wordt vervolgens in een kluis opgeslagen op uw eigen naam.

In de afgelopen jaren heeft goud uitstekende prestaties laten zien, waardoor het een aantrekkelijke optie is geworden voor veel beleggers. Het toevoegen van goud aan een beleggingsportefeuille biedt de mogelijkheid om het risico te spreiden, aangezien de waarde ervan vaak anders reageert dan bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Goud wordt bovendien beschouwd als een veilige haven tijdens periodes van hoge inflatie, aangezien het zijn waarde behoudt. Daarnaast fungeert het als een bron van zekerheid in economisch onzekere tijden.

De goudbaren worden opgeslagen bij Brinks in Zürich, Zwitserland. Hier wordt uw goud opgeslagen in één van de best beveiligde kluizen ter wereld. Daarbij wordt het goud volledig verzekerd tegen diefstal en/of brand.

De opslagkosten in het Trade Account voor goud zijn 0,15% over de vervangingswaarde per kwartaal. De minimale opslagfee is slechts €14,95 per kwartaal. Pas als u meer dan €10.000 aan goud bij ons hebt opgeslagen, wordt de opslagfee hoger.

U kunt bij ons goudbaren vanaf 10 gram aanschaffen. Dit is onafhankelijk van de actuele goudprijs: er is geen minimaal orderbedrag waaraan u hoeft te voldoen.

Doijer & Kalff biedt u terugkoopgarantie over al uw posities. Dat betekent dat u op elk gewenst moment uw goudbaren aan ons terug kunt verkopen voor 1% onder spotprijs. De opbrengst wordt op uw bankrekening gestort binnen 5 werkdagen na de dag dat u de verkooporder hebt uitgevoerd. Op werkdagen na 17:00, weekenden en feestdagen hanteren wij een aanvullende premie van 1%.

Open account Mijn D&K Klantenservice