Open voor orders
Beleggen in goud bij Doijer & Kalff

Beleggen in goud

Bent u geïnteresseerd in het beleggen in goud? Wij leggen u graag uit waarop u moet letten bij het beleggen in goud. Goud heeft de laatste jaren een hoog rendement opgeleverd. Nu de inflatie verder oploopt en de economische ontwikkelingen minder gunstig worden kiezen steeds meer beleggers voor goud. Sinds 1825 begeleiden wij klanten bij het kopen, beheren en verkopen van posities in fysiek goud.

Waarom goud sparen?

Waarom beleggen in goud?

Beleggen in goud heeft de laatste jaren een veel beter rendement opgeleverd dan de gemiddelde belegger verwacht. Sterker nog, een rendement van ruim 8% gemiddeld per jaar maakt goud tot een van de best presterende beleggingen in de laatste 15 jaar.

Investeren in goud is een klassieke manier om vermogen op te bouwen. Goud heeft niet voor niets duizenden jaren als betaalmiddel gediend.

Nu de geldontwaarding versnelt, wordt beleggen in goud populairder. Steeds meer investeerders zijn immers op zoek naar koopkrachtbescherming. Door de jaren heen bood goud deze bescherming altijd. Goud heeft een rendement behaald 8% gemiddeld per jaar sinds 1971.

Beleggen in fysiek goud of aandelen van goudmijnen?

Beleggen in goud kan door fysiek goud te kopen of door het kopen van aandelen van goudmijnen. De koersen van aandelen van goudmijnen zijn behoorlijk bewegelijk en daarmee een stuk speculatiever dan beleggen in fysiek goud.

Een voordeel van beleggen in fysiek goud in plaats van goudmijnen is dat de “base case” simpeler is. Vraag en aanbod bepalen de prijs bij fysiek goud. Bij een aandeel van een goudmijn bepalen de goudprijs, de kwaliteit van het management, lokale regelgeving, loonkosten, energiekosten en nog veel meer factoren de koers van het aandeel van de goudmijn.

De meeste klanten kopen goud met als doel koopkrachtbehoud. Fysiek goud is dan een beter passende keuze dan het kopen van aandelen van goudmijnen.

De goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Op deze pagina leggen we u uit van welke sectoren de vraag naar goud afkomstig is en welke sectoren ervoor zorgen dat er voldoende aanbod is. Verder kijken we naar de kostprijs van goud.

Is beleggen in goud verstandig?

Onze klanten zijn particulieren en ondernemers die goud kopen om hun koopkracht te beschermen. De reële rente (rente min inflatie) is al meer dan 5 jaar negatief waardoor geld steeds minder waard wordt.

Er zijn risico’s verbonden aan investeren in goud. De goudprijs bepaalt de waarde van uw investering en deze kan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast krijgt u over het bezit van goud geen rente uitgekeerd, zoals bij een spaarrekening. Omdat de rente nu laag is, ondervindt u dit nadeel momenteel niet. Het koersrisico is er echter wel continue. Als u investeert in goud, dan dient u hier dan ook rekening te houden.

Een groot voordeel van het beleggen in goud is dat het snel liquide te maken is. U kunt het namelijk gemakkelijk (een deel) verkopen. Na de verkoop heeft u binnen enkele dagen de opbrengst op uw rekening. Bij het investeren in vastgoed is deze flexibiliteit er nauwelijks.

Hieronder gaan we in op de fundamenten van de goudmarkt zoals vraag, aanbod en de kostprijs van goud.

Vraag naar goud

De sectoren van waaruit de vraag naar goud voornamelijk afkomstig is, zijn sieraden en juwelen, investeerders, centrale banken en de industrie.

Van deze vier sectoren, wordt het meeste goud gebruikt voor sieraden en juwelen. Zo kwam in de laatste 10 jaar 51% van de vraag naar goud voort uit de productie van gouden sieraden.

Beleggers die investeren in goud vertegenwoordigen 30% van de vraag naar goud. Het grootste deel hiervan werd gekocht in de vorm van goudbaren.

Verder kwam gemiddeld 12% van de vraag naar goud bij centrale banken vandaan en de industrie zorgde voor het laatste deel van 7%.

In de laatste 10 jaar kwam de gemiddelde totale vraag uit op 4354 ton goud per jaar.

Aanbod van goud

Goud komt onder meer voort uit recycling. Recycling van goud is goed voor ongeveer 22% van het aanbod. Het grootste deel van het aangeboden goud wordt echter geproduceerd in mijnen.

De top 4 van landen met de grootste mijnproductie is China, Rusland, Australië en Amerika. Zowel China, als Rusland is verantwoordelijk voor maar liefst 11% van de wereldwijde mijnproductie.

De regering van China heeft echter via een wet bepaald dat goud het land niet mag verlaten. Rusland is hierdoor een van de grootste verkopers van goud de laatste jaren.

Op nummer 3 staat Australië met 10% en Amerika is goed voor 6% van de mijnproductie. De Amerikanen bezitten de grootste goudvoorraad ter wereld.

Het totale aanbod was de laatste 10 jaar gemiddeld 4666 ton per jaar.

Kostprijs van goud

Volgens de data van de World Gold Council lag de kostprijs van een troy ounce goud in 2022 rond de $1276.

In deze kostprijs zitten de kosten van het operationele proces van de goudmijn, de kosten van overhead en de kosten van het kapitaal.

De WGC verzamelde data van bijna alle goudmijnen ter wereld.

De kostprijs is de laatste jaren gestegen.

Zo lag de gemiddelde prijs in 2016 nog rond de $850 per troy ounce.

beleggen in goud via de app

Start nu met beleggen in goud bij Doijer & Kalff

Bij Doijer & Kalff krijgt u een account waarmee u gemakkelijk, veilig en verzekerd investeert in goud.

Met dit account koopt u fysiek goud, dat onder uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.

U bent juridische eigenaar van de baren. Dat is een belangrijk, want hierdoor is het faillissementsrisico uitgesloten. Dit is een essentieel onderdeel in onze dienstverlening.

In uw account vindt u een dashboard, waarin u het rendement van uw investering live volgt. Verder downloadt u via dit dashboard met één druk op de knop uw jaaropgave in PDF-formaat.

Een investering in goud valt fiscaal gezien in box3 en dit wordt dus op dezelfde manier belast als aandelen en spaargeld.

Tot slot kunt u ook bij ons terecht als u als ondernemer via uw holding wil beleggen in goud. Het is namelijk mogelijk een zakelijk account te openen. Lees hier meer over zakelijk beleggen in edelmetaal.

De voordelen van beleggen in goud bij Doijer & Kalff

Doijer & Kalff is de specialist als het gaat om beleggen in fysieke edelmetalen. Wij begeleiden meer dan 7.000 klanten. Onze tarieven bij aankoop, terugkoop en van opslag zijn het scherpst in de markt. Daarnaast kunt u profiteren van onze SALE. Hier bieden we de beste prijzen van heel Europa!

Maar de belangrijkste reden dat onze klanten hebben gekozen voor Doijer & Kalff is onze betrouwbaarheid, discretie en bereikbaarheid. Dit is de ziel van onze organisatie.

Beleggen in fysiek goud

Met het online account koopt u tegen de scherpste premie fysiek goud. U hoeft niet met goud over straat en u kunt met een veilig gevoel op vakantie. Uw goud ligt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.

Zo eenvoudig is beleggen in goud

Wanneer u een account heeft dan koopt u goud in eenheden van 10 gram. Een order is binnen enkele minuten volledig uitgevoerd. Wij kopen het goud direct in.

Terugkoopgarantie voor uw goud

Mocht u willen verkopen dan voert u een verkooporder uit. U ontvangt 99% van de goudprijs op dat moment. Dit is de beste prijs in de markt. Wij bieden 100% terugkoopgarantie.

Het laatste nieuws over beleggen in goud

Beleggen in goud is bij Doijer & Kalff is eenvoudig en betrouwbaar. U maakt een account aan, verifieert het account via e-mail en kunt direct aankooporders in uw persoonlijke omgeving invoeren. Het goud wordt onder uw naam in de kluis opgeslagen.

Uw goudbaren worden zeer veilig en verzekerd opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld. Elke positie wordt apart op naam opgeslagen. Hierdoor is de zogenaamde aanwijsbaarheid 100%.

De opslagkosten zijn 0,6% per jaar en worden per kwartaal gefactureerd. Daarbij hanteren we een minimale opslagfee van €14,95 per kwartaal ofwel €59,80 per jaar. Hiervoor kunt u voor €10.000 aan goud opslaan. Stel u koop voor €20.000 aan goud dan betaalt u €119,60 per jaar aan opslagkosten.

Het hebben van een account is kosteloos en er wordt u niets in rekening gebracht als u geen posities in bezit hebt.

Beleggen in goud is mogelijk in eenheden van 10 gram goud. Wij hanteren dus geen minimaal bedrag.

Goudbaren zijn veel beter geprijsd dan gouden munten. Uiteindelijk wilt u zoveel mogelijk goud voor u geld. Goudbaren is daarom de beste keuze om te beleggen in goud.

U kunt bij ons betalen door middel van iDeal, Bancontact en bankoverschrijving.

U hebt volledige terugkoopgarantie op basis van 99% van de goudprijs. Dat betekent dat u op elk gewenst moment uw goudbaren aan ons terug kunt verkopen voor 1% onder spotprijs. Wij kopen alleen goud terug dat bij ons in de kluis ligt opgeslagen.

Veelgestelde vragen over beleggen in goud

Hier staan de antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag!

Contact
Open account Mijn D&K Klantenservice