AFM Vergunning
Goudprijs: 48,96 per gram -0.06%
Zilverprijs: 682,62 per kilo -0.0007%

Beleggen in goud heeft de laatste jaren een veel beter rendement opgeleverd dan de gemiddelde belegger verwacht. Sterker nog, een rendement van ruim 9% gemiddeld per jaar maakt goud tot een van de best presterende beleggingen in de laatste 19 jaar. De AEX heeft het in de laatste 19 jaar een stuk minder goed gedaan dan beleggen in goud.

Gratis account aanmaken

 

Beleggen in goud versus de AEX

Grafiek over Beleggen in goud vs. beleggen in AEX

In bovenstaande grafiek is de stijging en daling van de AEX en de goudprijs in euro’s per oz weergegeven. De blauwe lijn geeft de ontwikkeling in de goudprijs weer en de rode lijn die van de AEX. Het meetpunt is steeds januari van ieder jaar geweest. De AEX staat sinds 2000 14% lager dan in 2000. Het rendement op goud komt sinds 2000 uit op 313% waarmee het gele edelmetaal een van de best presterende assets is.

Van de 25 aandelen in de AEX zijn er diverse aandelen die dividend uitkeren. De gemiddelde dividenduitkering van de AEX komt uit op ongeveer 3,5% per jaar. Als we het gemiddelde jaarlijkse dividend van de aandelen uit AEX verrekenen dan komt het rendement neer op ongeveer +47%.

Gratis account aanmaken

 

Rendement op Beleggen in Goud

De goudprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Maar voor beleggers in de Eurozone is de goudprijs in euro’s relevanter. Hieronder een overzicht van het rendement van beleggen in goud in Amerikaanse dollars en in euro’s:

Grafiek over beleggen in Goud in euro's en dollars

In de afgelopen 16 jaar is beleggen in goud in slechts 3 jaar niet rendabel geweest. Deze statistiek is zowel van toepassing in Amerikaanse dollars als in euro’s. De goudprijs daalde in euro’s in 2004 met 2,7%. Het slechtste jaar, gemeten in euro’s, was 2013 met -31,2%. In 2015 daalde de goudprijs met 0,3%.

Beleggen in goud leverde in euro’s het meeste rendement op in 2010. In dat jaar steeg de goudprijs met 38,8%. Sinds 2002 is de goudprijs met 9,5% gemiddeld per jaar gestegen. Beleggen in zilver was overigens meer rendabel. Een belegging in zilver heeft sinds 2002 een rendement van 10,9% gemiddeld per jaar opgeleverd.

Zilver heeft in de laatste 16 jaar in 7 jaar een negatief rendement laten zien. Zilver wist in de overige 9 jaar te stijgen In 2005 steeg de zilverprijs met ruim 52% waarmee dat het beste jaar was voor zilver. Het slechtste jaar was net zoals bij goud 2013. De zilverprijs daalde dat jaar met 38,5%.

Goud kopen met een account bij Doijer & Kalff

Doijer & Kalff verkoopt goud vanaf 10 gram tegen 0,7% boven de spotprijs, met een minimumpremie van €6,50 per 10 gram. Uw goudbaren worden opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen. De terugkoopprijs is 99% van de spotprijs. Niet alleen is onze aankoopprijs de scherpste in de markt maar juist ook de terugkoopprijs. Open nu kosteloos een account

Bijna elke week is er een SALE waarin goud en zilver tegen spotprijs wordt aangeboden (alleen wanneer er voorraad is).

Wat zijn mijn zekerheden bij beleggen in goud?

Wilt u in gaan beleggen of meer gaan beleggen, dan bent u op zoek naar zekerheden, naar vastigheid. Bij beleggen in goud is het echter hetzelfde geval als bij beleggen op welke andere manier dan ook: er zijn altijd risico’s aan verbonden. Niemand kan immers voorspellen wat de economie doet en dus wat uw beleggingen morgen, over een maand of over drie jaar waard zijn.

Beleggen in goud biedt u echter zeker voordelen ten opzichte van andere vormen van beleggen.

 • Goud is schaars en blijft schaars. Goud is een grondstof die moet worden gedolven en die niet eenvoudig kan worden bijgemaakt. De wereldwijde hoeveelheid goud neemt elk jaar licht toe, maar de vraag naar goud groeit mee: privaatpersonen en overheden investeren in goud en goud is een onmisbaar ingrediënt voor veel gebruiksvoorwerpen. Dit maakt uw belegging in goud tot een belegging die gebaseerd is op een eeuwenoud principe: het principe van vraag en aanbod.
 • Waar inflatie van geld voor koopkrachtvermindering zorgt, is goud niet onderhevig aan inflatie. Juist in tijden van crisis, als geld en andere zaken minder waard worden, zien we in de recente geschiedenis dat goud juist in waarde stijgt.
 • Kiest u ervoor te investeren in goud, dan hebt u als groot voordeel dat beleggingsgoud btw-vrij aan te schaffen is.
 • Investeert u in andere zaken, zoals aandelen of obligaties, dan hebt u altijd te maken met een tegenpartij. Kiest u voor beleggen in goud, dan is er geen tegenpartij in het spel: u bezit uw goud en loopt niet het risico dat u door bijvoorbeeld een faillissement uw vermogen kwijtraakt.

Wanneer beleggen in goud?

Niemand kan precies voorspellen hoe de goudkoers er morgen of over een jaar uitziet. We kunnen enkel naar de goudkoers in het verleden kijken en hieruit inzichten opdoen die helpen bij de beslissing om te beleggen in goud. Hierboven vindt u een overzicht van de ontwikkeling van de goudprijs gedurende de afgelopen jaren. De goudkoers van de afgelopen 17 jaren geeft ons de volgende inzichten:

 • In 4 jaren was beleggen in goud niet rendabel, namelijk in:
  • 2004 (-2,7%)
  • 2013 (-31,2%)
  • 2015 (-0,3%)
  • 2017 (-1,0%)

In alle andere jaren tussen 2003 en 2020 wierp goud kopen zijn vruchten af, met een groei van 0,5% tot 38,8%.

 • Als we de goudprijs vergelijken met de AEX over de jaren 2000 tot 2019, zien we een frappant verschil:
  • De AEX stond in januari 2019 14% lager dan in 2000.
  • De goudprijs steeg tussen 2000 en 2019 met 313%.

Er zijn experts die zich bezighouden met de goudprijs en die op basis van in het verleden opgedane ervaring hun verwachtingen uitspreken omtrent de goudprijs. Overweegt u om te gaan beleggen in goud, dan kan de mening van deze experts zeker interessant zijn. Op onze pagina Goudprijs verwachting verzamelen wij relevante en recente uitingen van experts over de verwachte goudprijs.

Gratis account aanmaken

De voordelen van beleggen in goud bij Doijer & Kalff

Beleggen in goud met een account van Doijer & Kalff is een verstandige keuze om de redenen die wij hieronder benoemen.

Beleggen in fysiek goud

Bij Doijer & Kalff belegt u in fysiek goud en dus niet in een derivaat. U koopt echt, tastbaar goud dat op uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen.

Zo eenvoudig is beleggen in goud

Bij Doijer & Kalff is beleggen in goud zeer eenvoudig. U kunt vandaag nog in goud beleggen door een kosteloos account te openen. U begint dan vandaag nog met beleggen in goud.

Terugkoopgarantie voor uw goud

Voor uw bij Doijer & Kalff aangekochte goud geldt een volledige terugkoopgarantie. U kunt dus op elk gewenst moment uw goud snel weer omzetten in liquide middelen.

Gratis account aanmaken