AFM Vergunning
Goudprijs: 49,93 per gram -0.16%
Zilverprijs: 502,97 per kilo 0.0027%

Beleggen in goud

Beleggen in goud heeft de laatste jaren een veel beter rendement opgeleverd dan de gemiddelde belegger verwacht. Sterker nog, een rendement van ruim 9% gemiddeld per jaar maakt goud tot een van de best presterende beleggingen in de laatste 19 jaar. De AEX heeft het in de laatste 19 jaar een stuk minder goed gedaan dan beleggen in goud.

Beleggen in goud versus de AEX

Grafiek over Beleggen in goud vs. beleggen in AEX

In bovenstaande grafiek is de stijging en daling van de AEX en de goudprijs in euro’s per oz weergegeven. De blauwe lijn geeft de ontwikkeling in de goudprijs weer en de rode lijn die van de AEX. Het meetpunt is steeds januari van ieder jaar geweest. De AEX staat sinds 2000 14% lager dan in 2000. Het rendement op goud komt sinds 2000 uit op 313% waarmee het gele edelmetaal een van de best presterende assets is.

Van de 25 aandelen in de AEX zijn er diverse aandelen die dividend uitkeren. De gemiddelde dividenduitkering van de AEX komt uit op ongeveer 3,5% per jaar. Als we het gemiddelde jaarlijkse dividend van de aandelen uit AEX verrekenen dan komt het rendement neer op ongeveer +47%.

Rendement op Beleggen in Goud

De goudprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Maar voor beleggers in de Eurozone is de goudprijs in euro’s relevanter. Hieronder een overzicht van het rendement van beleggen in goud in Amerikaanse dollars en in euro’s:

Grafiek over beleggen in Goud in euro's en dollars

In de afgelopen 16 jaar is beleggen in goud in slechts 3 jaar niet rendabel geweest. Deze statistiek is zowel van toepassing in Amerikaanse dollars als in euro’s. De goudprijs daalde in euro’s in 2004 met 2,7%. Het slechtste jaar, gemeten in euro’s, was 2013 met -31,2%. In 2015 daalde de goudprijs met 0,3%.

Beleggen in goud leverde in euro’s het meeste rendement op in 2010. In dat jaar steeg de goudprijs met 38,8%. Sinds 2002 is de goudprijs met 9,5% gemiddeld per jaar gestegen. Beleggen in zilver was overigens meer rendabel. Een belegging in zilver heeft sinds 2002 een rendement van 10,9% gemiddeld per jaar opgeleverd.

Zilver heeft in de laatste 16 jaar in 7 jaar een negatief rendement laten zien. Zilver wist in de overige 9 jaar te stijgen In 2005 steeg de zilverprijs met ruim 52% waarmee dat het beste jaar was voor zilver. Het slechtste jaar was net zoals bij goud 2013. De zilverprijs daalde dat jaar met 38,5%.

Goud Kopen met een account bij Doijer & Kalff

Doijer & Kalff verkoopt goud vanaf 10 gram tegen 0,7% boven de spotprijs, met een minimumpremie van €12per 10 gram. Uw goudbaren worden opgeslagen in onze kluis in Arnhem (een voormalige en gemoderniseerde kluis van De Nederlandse Bank). De terugkoopprijs is 99% van de spotprijs. Niet alleen is onze aankoopprijs de scherpste in de markt maar juist ook de terugkoopprijs. Open nu kosteloos een account

Bijna elke week is er een SALE waarin goud en zilver tegen spotprijs wordt aangeboden (alleen wanneer er voorraad is).

Beleggen in goud en zilver