Open voor orders
Fysiek zilver

Beleggen in zilver

Beleggen in zilver

Beleggen in fysiek zilver

Zilver heeft de laatste jaren een hoog rendement opgeleverd. Een belegging in zilver heeft de laatste 20 jaar een rendement van 8% gemiddeld per jaar opgeleverd. Jarenlang produceerden zilvermijnen meer dan er nodig was. Sinds 2021 is er voor het eerst elk jaar een tekort aan zilver.

Doijer & Kalff begeleid klanten sinds 1825 bij het kopen, beheren en verkopen van posities in fysiek zilver.

Waarom beleggen in zilver?

Potentiële prijsstijgingen

De zilvermarkt is bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner dan de goudmarkt. Een stijgende vraag van beleggers heeft het potentieel om de zilverprijs aanzienlijk te laten stijgen.

De dynamiek in de zilverprijs biedt kansen voor beleggers met een gedegen risicobenadering. Terwijl zilver in bepaalde jaren aanzienlijke winstgevendheid vertoont, zijn er ook periodes van mindere resultaten geweest. Voor de belegger die hier geen moeite mee heeft, biedt fysiek zilver kopen dan ook veel kansen.

Koopkrachtbehoud

Inflatie blijft een zorg, aangezien fiatgeld zoals de euro elk jaar aan koopkracht verliest. In 2022 bedroeg de inflatie zelfs 10%, wat resulteerde in een negatieve reële rente, rente minus inflatie.

Hierdoor verloor de euro alleen al in dat jaar 10% van haar waarde. Dit verklaart waarom steeds meer vermogende particulieren en ondernemers zilver kopen om hun koopkracht te beschermen en hun vermogen te laten groeien.

Spreiding van risico

Zilver blijft een aantrekkelijke keuze voor het opbouwen van vermogen, vooral omdat sparen momenteel niet lonend is en een financiële crisis altijd een dreiging vormt.

De schaarste van zilver, de afnemende mijnproductie en de groeiende vraag hebben de zilverprijs sinds 2002 gemiddeld met 8% per jaar doen stijgen.

Rendement van zilver

Rendement fysiek zilver in euro’s:
2016 -> +20,9%
2017 -> -6,7%
2018 -> -5,2%
2019 -> +19,2%
2020 -> +35,4%
2021 -> -5,6%
2022 -> +9,1%
2023 -> -3,6%

2024 -> +22,1% per 14-04-2024

Is beleggen in zilver verstandig?

Onze klanten zijn vermogende particulieren en ondernemers die zilver kopen om hun koopkracht te beschermen. De euro verliest elk jaar een deel aan koopkracht. Zilver is niet alleen een essentiële grondstof voor de industrie, maar ook een waardevol monetair metaal dat lange tijd dienst heeft gedaan als betaalmiddel.

Er zitten risico’s aan het investeren in zilver. De zilverprijs is bewegelijk en dat betekent dat de waarde van uw investering omlaag of omhoog kan gaan. De laatste 20 jaar is de zilverprijs met 8% gemiddeld per jaar gestegen.

Zilvermarkt

Vraag naar zilver

Het grootste deel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie. Voor de productie van elektrische auto’s, zonnepanelen, computers en telefoons is zilver nodig. Daarnaast zijn er beleggers die beleggen in zilver en is er zilver nodig voor de productie van zilveren sieraden en zilverwaar.

Aanbod van zilver

Jaarlijks overstijgt de vraag naar zilver het aanbod van zilver. Er is elk jaar een tekort aan zilver en dat tekort zal volgens analisten de komende jaren verder stijgen. Bij goud is deze situatie volledig anders. Goud wordt niet verbruikt zoals dat bij zilver wel het geval is.

Kostprijs van zilver

De kostprijs van zilver omvat mijnbouw, verwerking, transport en milieubeheer. Mijnbouw, vaak als bijproduct van andere metalen, en het zuiveringsproces zijn de grootste kostenposten. Transport en naleving van milieuregels voegen hieraan toe, waardoor de totale productiekosten van zilver worden bepaald.

Fysiek zilver of aandelen van zilvermijnen?

De duale vraag naar zilver en de krimpende zilverproductie maakt zilver een aantrekkelijke belegging. Beleggen in zilver kan door het kopen van fysiek zilver of door het kopen van aandelen van zilvermijnen. Er zijn aandelen van primaire zilvermijnen en er zijn aandelen van mijnbedrijven die zilver als bijproduct uit de grond halen.

Een primaire zilvermijn haalt meer dan 50% van zijn omzet uit de winning van zilver. Dit maakt het beleggen in aandelen van zilvermijnen complex. De koersbewegingen van aandelen van zilvermijnen zijn enorm en past de gemiddelde belegger niet. Een alternatief is het kopen van fysiek zilver.

Een voordeel van beleggen in fysiek zilver in plaats van zilver aandelen is dat de “base case” simpeler is. Vraag en aanbod bepalen de prijs bij fysiek zilver.

Beleggen in zilveren munten of zilverbaren?

Wilt u beleggen in fysiek zilver? Dit kunt u doen door het kopen van zilverbaren of door het kopen van zilveren munten. Voordat u iets aanschaft, is het verstandig u goed te verdiepen in beide producten. Tussen zilverbaren en zilveren munten zit namelijk een groot prijsverschil.

Zo worden zilveren munten verkocht onder de margeregeling, waardoor u alleen btw betaalt over de marge en niet over de munt zelf. Maar sinds eind september 2022 is de margeregeling in Duitsland komen te vervallen. Bijna alle zilveren munten, die in Nederland worden verkocht, worden via Duitsland geleverd. Hierdoor is de premie veel hoger geworden.

Zilverbaren daarentegen, zijn in de basis belast met 21% btw. Zilverbaren worden beschouwd als een grondstof en daardoor is er BTW van toepassing. De prijs van een zilverbaar van 1 kilogram inclusief 21% BTW is momenteel gelijk aan de prijs van een zilveren munt van 1 troy ounce.

Maar bij Doijer & Kalff is het mogelijk om fysiek zilver zonder BTW te kopen. Dit kan omdat de baren worden opgeslagen in een douanedepot. En onderaan de streep, zijn zilverbaren dan gemiddeld meer dan €250 per kg, omgerekend 25%, goedkoper dan zilveren munten.

Beleggen in Zilver uitgelegd door Marlous

Beleggen in zilver bij Doijer & Kalff

  • Met terugkoopgarantie
  • Onder uw naam opgeslagen
  • In een van de best beveiligde kluizen
  • Sinds 1825 uw partner in edelmetaal

Doijer & Kalff is dé Nederlandse specialist in beleggingszilver. Bij ons koopt u fysiek zilver, opgeslagen onder uw naam in het douane-depot bij Brink’s in Zwitserland. Met een online account kunt u veilig en verzekerd zilver kopen, met een minimum van 1 kilogram. U volgt de positie van uw zilver in de kluis via uw account. U bent juridisch eigenaar van de zilverbaren.

Verkopen is eenvoudig; de opbrengst storten we binnen 5 werkdagen op uw rekening en uw kluispositie wordt aangepast. U kunt ook een deel verkopen. Uw online account biedt handige functies, zoals jaaropgaven en toewijzingsnummers. Voor zilveraankopen onder 1 kilogram is er ons spaarplan, al mogelijk vanaf €50 per maand.

Doijer & Kalff, opgericht in 1825, is een betrouwbare partner en ons team heeft meer dan 50 jaar ervaring. Sinds 2013 zijn we AFM-gecertificeerd en vertrouwen meer dan 8000 klanten hun edelmetaal aan ons toe. Wij bieden veilige en scherp geprijsde fysieke zilverbaren, waarbij het traditionele in de kluis wordt gecombineerd met het gemak van het online account.

Het laatste nieuws over beleggen in zilver

Veelgestelde vragen over beleggen in zilver

Hier staan de antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag!

Contact

Wij hanteren een premie vanaf €22 per kg. Deze premie is voor de productie en het transport van de zilverbaar. De prijs per kilogram verschilt van minuut tot minuut. Check onze verkoopprijs via zilver kopen. U kunt bij ons zilverbaren kopen zonder BTW. Op werkdagen na 17:00, weekenden en feestdagen betaald u een aanvullende premie van €8 per kilo.

U kunt online een account openen. U krijgt dan toegang tot ons systeem via uw account. Vanuit uw account kunt u zilver per kg kopen. De baren worden opgeslagen in de kluis. Omdat wij het zilver in het douanedepot opslaan kunnen we zilverbaren zonder BTW verkopen en terugkopen.

De goud- en zilverbaren worden opgeslagen bij Brinks in Zurich Zwitserland. Achter een massieve stalen deur met een gewicht van duizenden kilo’s en binnen dikke betonnen muren bevindt zich de kluis, die voorzien is van geavanceerde beveiligingsmaatregelen, waaronder camera’s, geluids- en trilsensoren, een alarmsysteem en getraind personeel. De zilverbaren liggen opgeslagen in het douane-enrepot in de kluis. Deze opslagmethode stelt ons in staat om u zilver aan te bieden zonder btw.

U betaalt 0,20% over de vervangingswaarde per kwartaal aan opslagkosten. We hanteren daarbij een minimaal bedrag van €14,95. Opslag is dus al mogelijk voor nog geen €60 per jaar. Hiervoor kunt u €7500 aan zilver opslaan. Stel u koopt voor €15.000 aan zilver dan zijn de opslagkosten €120 per jaar.

Nee, indien u geen posities (meer) in bezit heeft, zijn er geen kosten verbonden aan het hebben van een account bij Doijer & Kalff.

U kunt bij ons zilverbaren vanaf 1 kilogram aanschaffen. Dat is dan ook het minimale ordergewicht. U hebt niet te maken met een minimaal orderbedrag.

Wanneer u zilver koopt dan kunt u betalen met iDeal en bankoverschrijving.

Wij bieden volledige terugkoopgarantie op al het zilver dat u via ons heeft gekocht. Op elk gewenst moment kopen wij uw zilverbaren terug vanaf 4% onder spotprijs. Op werkdagen na 17:00, weekenden en feestdagen hanteren wij een aanvullende premie van 2%.

Open account Mijn D&K Klantenservice