Open voor orders
Succesvol investeren goud

5 Tips om succesvol te investeren in goud

Wilt u investeren in goud en vraagt u zich af wat de manier is om betrouwbaar en veilig goud te kopen? Wij informeren u graag over waar u op moet letten en wat de 5 belangrijkste tips zijn. Uiteindelijk is het doel om uw koopkracht te behouden en uw vermogen te laten groeien.

 

Tip koop goudbaren

Tip 1: Koop goudbaren en geen gouden munten

Goud kopen kan door het kopen van goudbaren of door het kopen van gouden munten. Een gouden munt is mooi maar qua prijs veel duurder dan het kopen goudbaren. Met goudbaren staat u veel sneller op winst.

Stel u investeert nu voor €10.000 in goud dan ontvangt u:

Als u kiest voor gouden munten

Voor €10.000 koopt u 173 gram goud.

Als u kiest voor goudbaren

Voor €10.000 koopt u 183 gram goud.

U ontvangt dus 10 gram meer goud. Gouden munten zijn gemiddeld 6% duurder dan goudbaren. Om deze reden is een keuze voor goudbaren meer dan logisch.

Sla uw goudbaren veilig op in een kluis

Tip 2: Koop goudbaren in combinatie met beveiligde opslag

Wat belangrijk is bij het kopen van goudbaren is de veiligheid. Het opslaan van goud thuis is niet aan te raden. Helaas zijn hier slechte voorbeelden van. De koerier die aan uw deur uw goud komt afleveren en het pakket bij de buren afgeeft of op de tuintafel legt. Inbrekers die met een metaaldetector binnen een mum van tijd uw edelmetaal hebben gevonden, tot overvallen bij mensen thuis met alle gevolgen van dien.

Kies er voor om uw edelmetaal veilig en verzekerd te laten opslaan in een goed beveiligde kluis. Dat is de meest veilige manier om goudbaren te kopen. De opslagkosten zijn slechts 0,6% per jaar. De goudbaren worden apart onder uw naam opgeslagen. Hierdoor kunt u met een gerust hart goudbaren kopen en op vakantie gaan.

Daarnaast kunt u uw goud ook weer makkelijk verkopen. Stel de goudprijs stijgt hard en u besluit te gaan verkopen. Via het online account kunt u dan een verkoop binnen een minuut uitvoeren en de verkoopprijs direct vastleggen. Wanneer u de goudbaren zou moeten verkopen “in de markt” omdat u ze thuis heeft liggen, dan zal u eerst ergens een afspraak moeten maken voordat u kunt verkopen. Als het druk is in de markt dan kan daar zomaar een aantal weken over heen gaan en is het maar de vraag wat u ervoor krijgt.

LBMA good delivery refiner logo

Tip 3: Kies voor de hoogste kwaliteit

Een ander belangrijk aspect bij het succesvol investeren in goud is de kwaliteit van het goud. Kies altijd voor LBMA-geaccrediteerde goudbaren. Dit zijn goudbaren met het hoogste keurmerk. De verhandelbaarheid van deze baren is beter.

De zuiverheid van de baren heeft een minimum van 99,99%. Dit is ongeveer de hoogst haalbare zuiverheid in het productieproces. Goudbaren van Metalor, Umicore, PAMP Suisse en Heraeus zijn allen LBMA geaccrediteerd. LBMA staat voor London Bullion Markt Association. Raffinaderijen kunnen door de LBMA geaccrediteerd worden.

Doijer & Kalff logo

Tip 4: Kies voor een betrouwbare partij

Wanneer u gaat beleggen in goud kies er dan voor om in zee te gaan met een betrouwbare partij. Er zijn helaas onbetrouwbare aanbieders waar u goud kunt kopen.

Voor de opslag van edelmetaal is een AFM-vergunning nodig. Zonder AFM-vergunning mogen partijen dit niet aanbieden in Nederland. Bij de AFM is een register waarin u kunt controleren of er een vergunning is afgegeven.

Verder is het belangrijk dat u bij opslag kunt aantonen welke goudbaren van u zijn. Om het juridisch eigendom te kunnen aantonen heeft de aankoop- en de opslagfactuur nodig. Hiermee kunt u aantoonbaar maken dat u de baren heeft gekocht dan dat er sprake is van opslag van uw goudbaren.

Met de registratienummers kunt u aantonen welke goudbaren van u zijn. Lees meer over Doijer & Kalff.

Goud en belasting: het bezit van beleggingsgoud wordt belast in Box 3. Dat betekent dat u, afhankelijk van uw vermogen, vermogensrendementsheffing dient te betalen. Hiervoor heeft u een jaaropgave nodig. In het dashboard van uw account staan de jaaropgaven waarmee u de belastingaangifte kunt doen.

Doijer & Kalff Goudrapport

Tip 5: Kies voor de zekerheid van terugkoopgarantie

Stel uw investering in goud is succesvol en u besluit een deel van uw goudbaren te gaan verkopen. Dan is het belangrijk dat u dit snel en tegen een vaste terugkoopprijs kunt verkopen.

Er zijn veel partijen in Nederland die variabele inkoopprijzen hanteren. Wanneer er veel beleggers in de markt verkopen dan kan deze inkooprijs wel eens hard omlaag gaan. Dit zal het rendement op uw investering goud flink kunnen beïnvloeden.

Let er ook op hoe snel u de verkoop kunt uitvoeren. Als u eerst een afspraak moet maken dan betekent dat ook dat u de verkoopprijs pas kunt vastleggen als u de goudbaren heeft “geleverd”. Als het druk is in de markt dan kan het zomaar zijn dat u pas over een aantal weken terecht kunt.

 

beleggen in goud via de app

Waar kan ik goud kopen?

Bij Doijer & Kalff krijgt u een account waarmee u veilig en verzekerd goudbaren met Good Delivery status koopt. Kijk op de pagina goud kopen voor de verkoopprijs en check onze live grafiek van de goudprijs.

Met dit account koopt u fysiek goud, dat onder uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen in Zwitserland. Door het goud te laten opslaan in Zwitserland is het confiscatie-risico uitgesloten.

U bent juridische eigenaar van de goudbaren en wij bieden 100% terugkoopgarantie.  Hierdoor is het faillissementsrisico van Doijer & Kalff uitgesloten. Dit is een essentieel onderdeel in onze dienstverlening.

In het dashboard van uw account kunt u het rendement van uw investering in goud live volgen. Ook vindt u hier de jaaropgaven. Goud valt fiscaal gezien in box 3 en wordt net als aandelen belast.

Als u investeert in goudbaren dan zijn er ook risico’s waar u rekening mee dient te houden. U loopt onder andere koersrisico. Lees hier meer over de risico’s.

Het laatste nieuws over beleggen in goud
Open account Mijn D&K Klantenservice