Open voor orders
Fysiek Goud kopen bij Doijer & Kalff

Goud kopen

Koop betrouwbaar en veilig goud in de vorm LBMA gecertificeerde goudbaren. De goudbaren worden onder uw naam opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen bij Brink’s in Zurich, Zwitserland.

Doijer & Kalff biedt vermogensbehoud sinds 1825.

 • Rendement van 8% gemiddeld per jaar sinds 2008
 • Goudbaren opgeslagen onder uw naam
 • Opslag in een van de best beveiligde kluizen
 • Met volledige terugkoopgarantie

Fysiek goud kopen

Premie bij aankoop vanaf €0,55 per gram
Bij verkoop ontvangt u tot aan 99% van de goudprijs
Opslagkosten zijn 0,6% per jaar, vanaf €14,95 per kwartaal

Gram
Euro
Nog geen account? Account aanmaken
Goud kopen in de vorm van Goud baren

Is goud kopen verstandig?

Goud wordt vaak gekozen vanwege de bescherming die het biedt tegen inflatie en de waardebehoud op de lange termijn. Daarbij is de zogenaamde beleggingshorizon voor de meeste beleggers 5 tot 10 jaar. Een investering in goud heeft over langere periodes goede rendementen behaald.

Sinds 2008 is de goudprijs met zo’n 8,5% gemiddeld per jaar gestegen. Goud biedt dan ook een goed alternatief voor het aanhouden van euro’s op een spaarrekening. Fiat geld, zoals de euro, verliest elk jaar een gedeelte aan koopkracht. Dit wordt uitgedrukt in inflatie. In 2022 bedroeg de inflatie 10%.

De rente op een spaarrekening zou deze inflatie moeten compenseren. Maar helaas is dit niet het geval. De zogenaamde reële rente, rente minus inflatie, is hierdoor negatief. Dit heeft tot gevolg dat de euro alleen al in 2022 10% van haar waarde heeft verloren.

Dit is precies de reden waarom steeds meer particulieren en ondernemers goud kopen. De goudprijs is sinds 1971 met 8% gemiddeld per jaar gestegen. Op deze manier beschermt u uw koopkracht en laat u uw vermogen groeien.

Rendement van fysiek goud in euro’s:

 • 2016 -> +12,4%
 • 2017 -> – 1,0%
 • 2018 -> + 2,7%
 • 2019 -> +22,7%
 • 2020 -> +14,4%
 • 2021 -> + 2,9%
 • 2022 -> + 5,7%
 • 2023 -> +9,7%
 • 2024 -> +2,8% per 02-03-2024

Waarom goud kopen?

De Nederlandsche Bank bezit 612 ton goud. Dit goud dient als anker in het monetaire systeem. Volgens Herman Lutke Schipholt van DNB, heeft het goud een belangrijke functie: “De goudvoorraad van DNB wordt beschouwd als de ultieme reserve. De voorraad geeft een gevoel van veiligheid en schept vertrouwen.”

De drie belangrijkste redenen dat onze klanten goud kopen leest u hieronder.

Goud kopen in plaats van sparen

Het opbouwen van vermogen door te sparen is momenteel niet lonend. U spaart euro’s terwijl de ECB er miljarden van bijdrukt.

De hoeveelheid goud boven de grond stijgt per jaar maximaal met 2%.

De koers van goud is sinds 2008 ruim 8% gemiddeld per jaar gestegen.

Goud biedt een goed alternatief voor sparen bij de bank.

Koopkrachtbehoud bij inflatie

Per jaar verlies je ongeveer 2 tot 3% koopkracht als gevolg van inflatie. In 2022 is de inflatie zelfs boven de 10% gestegen.

De euro devalueert; met goud behoudt u uw koopkracht.

De koopkracht van de gulden, de euro en de dollar is de laatste 100 jaar met 98% afgenomen.

Dat verklaart de prijsstijging van goederen: we hebben steeds meer geld nodig om dezelfde spullen te kopen.

Goud kopen i.v.m. een financiële crisis

De financiële crisis van 2008 zorgde ervoor dat alles in waarde daalde: aandelen, grondstoffen en huizen. Maar goud steeg.

Inmiddels zijn de schulden vele malen hoger dan in 2008. Vroeg of laat kan een crisis weer toeslaan. Goud kopen is een goede manier om hierop voorbereid te zijn.

Het is niet voor niets dat centrale banken veel goud bezitten. Goud is nog steeds een anker in het monetaire systeem.

Fysieke goudbaren kopen

Voordelen van fysiek goud

Onze klanten kopen goud als alternatief voor het aanhouden van vermogen in euro’s. Daarbij is het belangrijk dat het om fysiek goud gaat want fysiek goud is schaars. De hoeveelheid fysiek goud dat boven de grond aanwezig is, stijgt met slechts 2% per jaar. Dit maakt fysiek goud een unieke belegging.

Er zijn een aantal alternatieve manieren om goud te kopen. U kunt aandelen van goudmijnen kopen maar ook een ETF of een optie op goud in de vorm van een futurecontract.

Aandelen van goudmijnen

Het beleggen in goudmijnen is zeer speculatief. Het aantal ontdekkingen van nieuwe goudvoorraden in de grond is de laatste jaren gekelderd. Hierdoor zijn de kosten van het winnen van goud door goudmijnen, ook wel de “all-in sustaining cost” genoemd, sterk gestegen.

Volgens de laatste cijfers is de gemiddelde prijs om goud te delven $1693 per troy ounce. De prijsstijging in energiekosten speelt hierin een belangrijke rol. Er zijn helaas maar weinig goudmijnen die een goed rendement hebben opgeleverd.

De HUI, de index van producerende goudmijnen, is in de laatste 20 jaar gestegen met 71%. De prijs van fysiek goud steeg in deze periode met 474%. Het kopen van fysiek goud is niet alleen simpeler maar vooral ook winstgevender.

Goud ETF

Goud kunt u ook kopen via een ETF. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het kopen van een goud ETF betekent niet dat u altijd fysiek goud in bezit heeft. Vaak wordt uw positie door het fonds in de vorm van een goudfuture aangehouden. Hiermee heeft u dan een soort van “papieren belofte” op fysiek goud. Wanneer u kiest voor goud kopen bij de bank dan koopt u een goud ETF.

In de goudmarkt wordt dagelijks meer goud op papier verkocht dan dat er fysiek beschikbaar is. Om deze reden willen investeerders juist fysiek goud kopen en geen zogenaamde afgeleide producten zoals een ETF of een futurecontract. Sommige ETF’s bezitten fysiek goud maar het goud wordt niet onder uw naam opgeslagen waardoor u geen juridisch eigenaar bent van het goud.

Let er op dat wanneer u goud koopt, dat het om fysiek goud gaat. Met het account van Doijer & Kalff koopt u altijd fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen.

Goud kopen in de vorm van Goud baren

Goudbaren kopen en geen gouden munten

Fysiek goud kopen kan in de vorm van goudbaren en gouden munten. Wanneer u voor grotere bedragen goud gaat kopen dan is het kopen van goudbaren de meest scherpe manier. Het prijsverschil tussen een goudbaar en een gouden munt is al snel 7%. Hierdoor zal het uiteindelijke rendement van uw belegging een stuk hoger liggen wanneer u kiest voor goudbaren.

Met een bedrag van €5000 kunt u 83 gram goud kopen in de vorm van goudbaren. Hierdoor ontvangt u 5 gram meer goud dan wanneer u gouden munten koopt. Het prijsverschil van €300 maakt het dus voordeliger om te kiezen voor goudbaren.

Goudbaren hebben verschillende keurmerken. Het meest bekende en gewilde keurmerk is die van de LBMA. LBMA staat voor London Bullion Market Association. Raffinaderijen kunnen door de LBMA geaccrediteerd worden. Hiervoor dienen zijn aan verschillende eisen te voldoen.

De belangrijkste vereisten zijn:

 • Aantoonbare ervaring en bestaansduur;
 • Financiële draagkracht;
 • Productieproces dat voldoet aan de strenge eisen van de LBMA;
 • En een minimale productie van 10.000 kg goud per jaar.

Een goudbaar van een LBMA geaccrediteerde raffinaderij heeft de zogenaamde Good Delivery status. De goudbaren dienen aan een aantal eisen te voldoen om deze status te krijgen.

Zo dient een goudbaar:

 • een minimale zuiverheid te hebben van 99,99%;
 • een stempel te hebben van de raffinaderij;
 • bepaalde maten te hebben qua lengte, hoogte en breedte;
 • een stempel met het jaartal van productie te hebben;
 • en een uniek nummer te bezitten.

Doijer & Kalff verkoopt alleen goudbaren die afkomstig zijn van een LBMA geaccrediteerde raffinaderij. Lees hier welke partijen LMBA geaccrediteerde baren produceren.

Reviews
Wat vinden onze klanten
Rajesh 41 Jaar
stars 8/10
“Ideaal platform om te beleggen in goud en zilver.”

Goud kopen gaat heel gemakkelijk. Door een artikel in Effect van de VEB werd ik geattendeerd op het kopen van goud bij Doijer & Kalff. Het is voor het eerst dat ik beleg in goud, maar dat gaat boven verwachting heel erg gemakkelijk.

Maarten 59 jaar
stars 9/10
“Erg makkelijk om met mijn holding te investeren.”

Ik ben erg blij met mijn account bij Doijer & Kalff. Met name de prijzen, de beveiligde opslag en terugkoopgarantie zijn voor mij de belangrijkste punten. Veel dank voor de service!

Don 64 jaar
stars 8/10
“Geweldige service, fijne mensen en een heel goed aanbod.”

Eerste aankoop in zilver gedaan in de SALE. Simpeler dan dit kan t niet worden. Website is super duidelijk. echt een ABC-tje

Eenvoudig Online goud kopen

Goud of zilver kopen?

Fysiek goud heeft hele andere fundamenten dan bijvoorbeeld fysiek zilver. Wij informeren u graag over deze verschillen zodat u een weloverwogen afweging kunt maken tussen het kopen van goud en/of zilver.

De verschillen tussen de fundamenten van goud en zilver zijn als volgt:

Het grootste deel (80%) van de vraag naar goud is afkomstig uit producenten van gouden sieraden en van consumenten die beleggen in goud. De overige 20% bestaat uit centrale banken (10%) en de industrie (10%). In elk van bovengenoemde sectoren nam de vraag naar goud in 2021 toe.

Bij zilver daarentegen, is 60% tot 70% van de vraag afkomstig uit de industrie. Naar verwachting stijgt de vraag naar zilver in deze sector de komende jaren alleen maar verder. Dit heeft mede te maken met de productie van elektrische auto’s en zonnepanelen.

De vraag hiernaar groeit hard en hiervoor is relatief veel zilver nodig. Al met al, is het beleggen in goud volgens ons een potentiële keuze. De goudprijs is stabieler dan de zilverprijs. Zilver is volatiel (bewegelijk) in prijs en dat past niet elke belegger.

Ook voordelig, is dat goud scherper geprijsd is dan zilver. De zogenaamde spread tussen aan- en verkoop ligt hier vele malen lager. De meeste klanten kiezen voor een combinatie waarbij ze voor 70% goud kopen en 30% zilver kopen. Met deze keuze heeft u de stabiliteit van goud en de potentie van zilver.

Reinoud Bogert legt de voordelen van goud kopen uit

Goud kopen bij Doijer & Kalff

Doijer & Kalff is dé specialist van Nederland op het gebied van beleggingsgoud. Bij ons kunt u terecht voor het kopen van fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen bij Brink’s in het Zwitserse Zürich.

Om gebruik te kunnen maken van de diensten van Doijer & Kalff, krijgt u een online account. Hiermee koopt u het goud op een verzekerde en beveiligde manier.

Het minimum gewicht aan goud dat u bij ons kunt kopen is 10 gram. Uw online account gebruikt u tevens om de positie van uw gekochte goud te volgen, nadat dit in de kluis is opgeslagen.

U bent immers juridisch eigenaar van het goud en zo kunt u ten alle tijden in de gaten houden hoe de zaken ervoor staan.

Wilt u het eerder gekocht goud weer verkopen? Ook dat kan eenvoudig en snel. De opbrengst storten wij op uw rekening en wij wijzigen uw positie in de kluis.

Het is ook mogelijk slechts een deel van uw goud te verkopen. Als voorbeeld: als u 100 gram goud heeft dan kunt u ervoor kiezen 30 gram te verkopen en de rest te houden.

Tot slot een handige optie van uw online account: hier vindt u de jaaropgave en de toewijzingsnummers van de baren terug. Zo houdt u altijd het overzicht.

Wilt u minder dan 10 gram goud kopen? Kies dan voor ons spaarplan waarmee u maandelijks goud kunt kopen. Dit kan al vanaf €50 per maand. Lees er meer over op edelmetaal sparen.

Betrouwbaar Goud kopen bij Doijer & Kalff

Kies voor een betrouwbare partij

Als u goud koopt in combinatie met opslag dan is het belangrijk dat u een betrouwbare partner kiest.

Doijer & Kalff is in 1825 opgericht als een kleinschalige en onafhankelijk bank. De kernwaarden zijn sinds die tijd onveranderd gebleven.

In 2010 is Doijer & Kalff voortgezet door een groep private investeerders met eerbied voor de terughoudende bankiersmentaliteit van vroeger.

Ons team heeft meer dan 50 jaar ervaring in de markt van edelmetaal. Sinds 2013 zijn wij in het bezit van een AFM-vergunning en bieden wij edelmetaal aan in combinatie met beveiligde opslag.

Doijer & Kalff heeft inmiddels meer dan 7000 klanten die hun vermogen in de vorm van edelmetaal aan ons toevertrouwen.

Goudbaren kopen bij Doijer & Kalff?

Wij bieden u de mogelijkheid om op veilige wijze en tegen een zeer scherpe prijs fysieke goudbaren te kopen. Met het account combineren we het traditionele van fysiek goud veilig in de kluis met het gemak van het online account.

Maandelijks goud kopen

Doijer & Kalff heeft een spaarplan waarmee u maandelijks goudbaren kunt kopen.

Met het spaarplan koopt u voor een vast bedrag per maand of per kwartaal fysiek goud.

Ongemerkt bouwt u dan vermogen op in de vorm van goud. Het spaarplan is al mogelijk vanaf €50.

Wanneer u een account heeft dan kunt u onder de tab "spaarplan" het spaarplan activeren.

Veilig goud kopen

Kies altijd voor beveiligde en verzekerde opslag in combinatie met terugkoopgarantie. Het over straat gaan met goud is zeer risicovol.

Daarnaast is het zelf opslaan van goud niet te verzekeren. U wilt toch met een gerust hart op vakantie? Wij bieden de scherpste tarieven van Nederland!

Met onze terugkoopgarantie weet u welke prijs u bij verkoop ontvangt en u kunt verkopen wanneer u wilt.

Wanneer u het zelf opslaat is dit niet het geval. Beveiligde opslag vanaf €60 per jaar!

Goud kopen in de SALE

Wanneer er meer klanten verkopen dan kopen dan hebben we voorraad over.

De SALE is alleen open wanneer er voorraad beschikbaar is. De premie in de SALE is lager omdat we deze goudbaren van een klant hebben teruggekocht. Deze goudbaren hoeven dus niet meer geproduceerd en getransporteerd te worden. Daarom koopt u tegen de scherpste tarieven in Europa!

De premie in de SALE is €2 per 10 gram.

Accounthouders ontvangen een e-mail wanneer er meer dan 500 gram goud in de SALE is toegevoegd.

Risico’s bij het kopen van goud

Hoewel het kopen van goud voordelen biedt, zoals het beschermen van koopkracht, zijn er beleggingsrisico’s verbonden aan het beleggen in goud, net zoals met andere beleggingsproducten.

Eén van de belangrijkste risico’s waarmee u rekening moet houden is het koersrisico. Dit verwijst naar de mogelijkheid dat de prijs van goud kan dalen, de koers van het goud u bezit kan op een gegeven moment lager zijn dan hij was op het moment dat u het goud kocht. Een duidelijk voorbeeld van dit risico was in 2013, toen de goudprijs met maar liefst 31% daalde.

Koersrisico is niet het enige risico bij het beleggen in goud. Andere risico’s waar u rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld wisselkoersrisico en wetswijzigingen. U dient ook rekening te houden met opslagkosten wanneer u fysiek goud koopt. Het veilig opslaan en verzekeren van uw goud kan extra kosten met zich meebrengen maar minimaliseert ook andere risico’s zoals diefstal.

Voordat u besluit te investeren in goud, is het essentieel om uw huiswerk te doen, net zoals bij elke andere belegging. Begrijp uw beleggingsdoelen, hoeveel risico u bereid bent te nemen en voor welke periode u wilt investeren. Zorg ervoor dat goud goed past binnen uw algehele beleggingsstrategie en ben volledig op de hoogte te zijn van de potentiële risico’s. Door zorgvuldig onderzoek en planning, kunt u een geïnformeerde beslissing nemen over uw goudbelegging.

Kijk voor meer informatie over alle risico’s op onze Risico’s van beleggen in edelmetaal pagina.

Start nu met het kopen van goud

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Het laatste nieuws over goud

Goud is een beleggingsobject dat intrinsieke waarde heeft en onderhevig is aan schaarste, in tegenstelling tot geld. De meest gehoorde reden dat onze klanten goud kopen is: koopkrachtbehoud. De inflatie is aan het stijgen en de spaarrente staat op nul. Hierdoor wordt papieren geld steeds minder waard. Wanneer u goud koopt dan kunt u het beste goudbaren kopen. Deze zijn veel scherper geprijsd dan gouden munten. Hier zit al snel 5% prijsverschil tussen. Goudbaren zijn daarentegen ook meer liquide dan munten en zijn enkel onderhevig aan de goudprijs. Het kopen goudbaren is de meest scherpe methode om te beleggen in goud. Kijk daarbij ook naar de terugkoopprijs. Doijer & Kalff biedt terugkoopgarantie, wanneer het goud bij ons ligt opgeslagen, op basis van 99% van de actuele goudprijs.

Fysiek goud is de meest schaarse vorm van goud. Er bestaan diverse alternatieven zoals een ETF waarbij u goud op papier koopt. Een soort van recht. Bij Doijer & Kalff wordt elke order direct fysiek gekocht en onder uw naam opgeslagen.

Wanneer u bent ingelogd dan klikt u rechtsboven op het rondje met het poppetje erin. Hierna klikt u op mijn gegevens. Vervolgens klikt u bij bedrijfsnaam op “wijzig” en voert u bij bedrijfsnaam de naam van het bedrijf in en het nummer van de Kamer van Koophandel. Hierna klikt u op “gegevens opslaan”. Wanneer u zakelijk goud koopt dan dient de betaling ook te verlopen via het bankrekeningnummer dat op naam van het bedrijf staat.

Wij kopen alleen goudbaren in die een minimale zuiverheid hebben van 99,99%. Dit is de hoogst haalbare zuiverheid in de productie van een goudbaar.

Uw goud wordt zeer veilig opgeslagen in moderne kluizen. De posities van elke accounthouder worden bovendien op naam opgeslagen (met andere woorden: volledig allocated).

De opslagkosten in het Trade Account voor goud zijn 0,15% over de vervangingswaarde per kwartaal. De minimale opslagfee is slechts €14,95 per kwartaal. Pas als u meer dan €10.000 aan goud bij ons hebt opgeslagen, wordt de opslagfee dus hoger.

Nee, het hebben van een account is kosteloos en er wordt u niets in rekening gebracht als u geen posities in bezit hebt. De opslagkosten worden na het verstrijken van een kwartaal in rekening gebracht. Stel dat u in december uw goud hebt verkocht dan ontvangt u in januari een factuur van de opslagkosten over het vierde kwartaal. Hierna worden er geen opslagkosten meer inrekening gebracht omdat u in de kwartalen die volgen geen positie meer hebt.

U kunt bij ons goudbaren vanaf 10 gram aanschaffen. Dat is dan ook het minimale ordergewicht als u goud wilt aanschaffen. Dit is onafhankelijk van de actuele goudprijs: er is geen minimaal orderbedrag waaraan u hoeft te voldoen.

U kunt bij ons betalen door middel van iDeal, Bancontact en bankoverschrijving – betrouwbaar en veilig!

Doijer & Kalff biedt u terugkoopgarantie over al uw posities. Dat betekent dat u op elk gewenst moment uw goudbaren aan ons terug kunt verkopen voor vanaf 1% onder spotprijs. De opbrengst wordt op uw bankrekening gestort binnen 5 werkdagen na de dag dat u de verkooporder hebt uitgevoerd. Op werkdagen na 17:00, weekenden en feestdagen hanteren wij een aanvullende premie van 0,5%.

Veelgestelde vragen over goud kopen

Hier staan de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent goud kopen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag!

Contact opnemen
Open account Mijn D&K Klantenservice