Open voor orders

Goudupdate: uitstekend eerste half jaar voor goud en zilver

Gepubliceerd op 29 jun 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Beleggers in goud en zilver hebben een uitstekende eerste helft van 2024 achter de rug. In Amerikaanse dollars steeg de goudprijs met ruim 12% in de eerste 6 maanden. In euro’s staan we op een winst van 16%. Goud heeft het in de laatste jaren sowieso uitstekend gepresteerd met uitzondering van 2013. Zeker wanneer het gaat om de goudprijs in euro’s. Een rendement van 9% gemiddeld per jaar is solide en dat verklaart waarom steeds meer consumenten, centrale banken en ondernemers kiezen voor goud boven fiat geld zoals de euro of de Amerikaanse dollar.

Een belegging in zilver was minder stabiel in deze periode. In de laatste 15 jaar daalde de zilverprijs 7 jaar met meer dan 4%, uitgaande van de prijs in euro’s. Maar de stijgingen waren ook feller dan bij goud. Hierdoor is het rendement gemiddeld gezien iets hoger dan bij goud. Zilver deed ruim 10% gemiddeld per jaar.

In de eerste 6 maanden van 2024 staat de zilverprijs in euro’s met ruim 26% in de plus. Het tekort aan zilver zal op korte termijn niet worden opgelost. De toepassing nemen toe terwijl de mijnproductie redelijk stabiel blijft. Kortom: goede ingrediënten voor de komende jaren.

Koersdoelen goud voor eind 2024

De vooruitzichten voor het tweede halve jaar zijn goed volgens de Amerikaanse banken Goldman Sachs, Citi en Bank of America. De analisten van deze banken zijn positief en zien de goudprijs verder stijgen. Goldman Sachs geeft aan dat goud de beste bescherming biedt tegen oplopende inflatie.

Daarnaast biedt goud bescherming tegen oplopende geopolitieke spanningen, een daling van de aandelenmarkt, handelsoorlogen die kunnen uitbreken en oplopende staatsschulden. De Amerikaanse zakenbank hanteert een koersdoel van $2700 per troy ounce. De huidige goudprijs is $2326. De prijs kan volgens Goldman Sachs dus 16% stijgen in de komende 6 maanden.

Citi hanteert een koersdoel van $3000 per troy ounce. De bank verwacht overigens ook de meeste renteverlagingen door de FED in 2024. Citi gaat uit van een hoge vraag naar goud vanuit China door beperkte alternatieven voor de Chinese consument. De aandelenmarkt staat dramatisch laag en de vastgoedsector in bijna volledig ingestort. Goud is het enige dat blinkt in China.

Bank of America kwam deze week met een update. De bank voorziet dat de goudprijs naar $3000 zal stijgen in de komende 12 tot 18 maanden. Bank of America denkt dat wanneer de FED de rente gaat verlagen consumenten in grotere volumes goud kopen. Daarnaast noemt de bank de aankopen van centrale banken een belangrijke factor in de komende stijging in de goudprijs.

Het Financieel Dagblad (FD) besteedde er afgelopen vrijdag een artikel aan inclusief een mooi overzicht van de goudposities van centrale banken. Ook Doijer & Kalff leverde een bijdrage aan het artikel. Lees het artikel hier: Centrale banken blijven ook bij huidige hoge prijzen goud inslaan.

De ABN AMRO heeft een heel ander beeld bij de komende 6 maanden. De analiste van de bank gaf deze week aan dat de goudprijs te hard is opgelopen. De bank stelt dat de invoer van de renteverlagingen vertraagd zijn. Alleen de ECB is gestart met een verlaging in juni. Daarnaast staat de reële rente hoger dan eerder werd verwacht en de Dollar Index is met 5% gestegen, wat “tegenwind” betekent voor de goudprijs. De ABN AMRO hanteert een koersdoel van $2000 voor eind 2024.

De banken zijn meer gefocust op goud dan op zilver. Deze maand gaf alleen UBS een update af voor het koersdoel van zilver in 2024 en 2025. UBS hanteert een koersdoel voor zilver per kwartaal. Het koersdoel voor eind september staat nu op $34. Voor eind 2024 staat het koersdoel op $36. Hetzelfde niveau hanteert UBS voor maart 2025. Het koersdoel voor zilver in juni van 2025 komt uit op $38 per troy ounce.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag wordt het definitieve cijfer van de inkoopmanagersindex van juni in de eurozone en in de VS bekendgemaakt. Dinsdag worden de voorlopige inflatiecijfers van juni in Nederland en de eurozone gepubliceerd. Woensdag volgt het definitieve cijfer van de inkoopmanagersindex van de dienstensector van juni in de eurozone en de VS. Donderdag is Wall Street gesloten i.v.m. Independence Day. Vrijdag om 14:30 uur, Nederlandse tijd, wordt het banencijfer van juni in de VS gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Lichte daling PCE-inflatie mei in de VS

Goudaankopen centrale banken 2024

Oplopende staatsschuld onder Trump en Biden

Geldhoeveelheid eurozone stijgt

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice