Open voor orders
Succesvol investeren zilver

5 Tips om succesvol te investeren in zilver

Hoe investeert u succesvol in zilver? Een veel gestelde vraag die wij graag beantwoorden. Zilver is een zeer potentiële grondstof waar elk jaar een tekort aan is. En dit tekort loopt op. Beleggers tonen steeds meer interesse in zilver. Maar wat is de beste manier om zilver aan te schaffen? Wij geven u 5 tips om succesvol te investeren in zilver!

 

Koop zilverbaren zonder BTW tip

Tip 1: Koop zilverbaren zonder BTW

In het verleden waren zilveren munten al flink duurder dan zilverbaren. Maar sinds de margeregeling in Duitsland is komen te vervallen, is het prijsverschil nog groter geworden.

De margeregeling houdt in dat er over de munt zelf geen BTW wordt geheven maar wel over de marge op de munt. De premie, het bedrag dat bovenop de zilverprijs komt waardoor er een verkoopprijs ontstaat, ligt gemiddeld rond de 40%.

Zilverbaren kunt u zonder 21% BTW kopen wanneer de zilverbaren worden opgeslagen in een douanedepot. U kunt op deze wijze slim investeren in zilver, want de premie ligt dan ongeveer rond de 3%. Dus 37% scherper in prijs dan zilveren munten.

Stel u wilt voor €10.000 zilver kopen:

Als u kiest voor zilveren munten

Voor €10.000 koopt u 10,1 kg zilver.

Als u kiest voor zilverbaren

Voor €10.000 koopt u 13,5 kg zilver.

U ontvangt dus 3,4 kg meer zilver wanneer u kiest voor zilverbaren zonder BTW. Deze 3,4 kg zilver heeft een waarde van €2500. U betaalt dan wel kosten voor de opslag in het douanedepot, maar deze komen voor een investering van €10.000 slechts uit op €60 per jaar. Hiervoor heeft u verzekerde en beveiligde opslag. Kies dus altijd voor zilverbaren zonder BTW!

Goud en zilver opslaan in de kluis van Doijer & Kalff

Tip 2: Kies voor beveiligde opslag

Zilver is goedkoper dan goud. Dit betekent dat u relatief veel zilverbaren voor uw geld krijgt. Een investering in zilver heeft dan ook snel veel volume. Stel dat u voor €50.000 zilver koopt dan heeft u bijna 70 kg aan zilver. Deze hoeveelheid is bijna niet veilig zelf te transporteren en betaalbaar op te slaan.

Een professionele kluisruimte, zoals een douanedepot, is zeer geschikt voor het veilig en verzekerd opslaan van zilver. Een tweede voordeel is dat het transport naar de kluis uitbesteed is aan een van de beste bedrijven ter wereld.

De kosten van beveiligde opslag zijn voor zilver slechts 0,8% per jaar. Wanneer u kiest voor het investeren in zilverbaren in combinatie met beveiligde opslag dan kiest u dus voor de meest veilige en scherpe manier van investeren in zilver.

LBMA good delivery refiner logo

Tip 3: Kies voor het hoogste keurmerk van zilver

Er zijn verschillende keurmerken in de markt. De hoogste standaard is die van de LBMA, de London Bullion Market Association. De LBMA stelt een hele reeks eisen aan het productieproces en uiteindelijk aan de zilverbaar om onder het keurmerk Good Delivery te vallen.

Zo dient een zilverbaar een minimale zuiverheid te hebben van 99,9% en zijn er grenzen gesteld aan de hoogte, de breedte en de lengte van een zilverbaar. Ook dient elke zilverbaar een nummer te hebben en een stempel van de raffinaderij. Als laatste moet er op de zilverbaar het jaartal van productie en de zuiverheid staan.

De zilverbaren met de Good Delivery status zijn zeer gewild onder beleggers.

Doijer & Kalff logo

Tip 4: Kies voor een betrouwbare partij

U weet nu dat u het beste zilverbaren kunt kopen met de Good Delivery status in combinatie met opslag in een douanedepot waardoor u ze BTW-vrij kunt kopen en verkopen.

Dan is het ook belangrijk dat u dit bij een betrouwbare organisatie doet. Wanneer er sprake is van opslag van edelmetaal namens een klant dan betekent dit dat er sprake is van de opslag van een beleggingsobject. De Autoriteit Financiële Markten, de AFM, verplicht in deze situatie dat de uitvoerende organisatie een AFM-vergunning heeft.

Bij de AFM is een register waarin u kunt controleren of er een vergunning is afgegeven. Partijen met een AFM-vergunning zijn op verschillende manieren gecontroleerd door de AFM. Let er dus goed op dat er een AFM-vergunning aanwezig is.

Lees meer over Doijer & Kalff

Doijer & Kalff Goudrapport

Tip 5: Het belang van terugkoopgarantie

Om succesvol te zijn in het investeren in zilverbaren, is de verkoopmogelijkheid ook van belang. Welke prijs ontvangt u wanneer u zilverbaren verkoopt? Hoe snel kunt u uw zilverbaren verkopen? Wanneer wordt de prijs bij een verkooptransactie vastgelegd?

Veel inkoopkantoren zijn niet transparant in hun prijzen. Daarnaast kunnen deze prijzen verschillen op basis van vraag en aanbod. Heeft u van te voren geen prijsafspraak dan loopt u het risico dat de opbrengst behoorlijk kan tegenvallen.

Kies dus voor een partij die terugkoopgarantie biedt tegen een vast percentage van de zilverprijs. Daarnaast is het van belang dat u de verkoop van uw zilver snel kunt vastleggen. De zilverprijs is volatiel, dus de snelheid van het kunnen aan- een verkopen is een belangrijke factor.

Zie onze verkoopprijs en live grafiek van de zilverprijs op: zilver kopen

beleggen in goud via de app

Waar kan ik zilver kopen?

Wij bieden u een veilig online account. Met dit account kunt u zilverbaren zonder BTW kopen en verkopen met terugkoopgarantie. De zilverbaren worden onder uw naam in het douanedepot bij Brinks in Zurich opgeslagen.

U bent juridisch eigenaar van de zilverbaren. Hierdoor is het faillissementsrisico uitgesloten. Dit is een belangrijk aspect in onze dienstverlening.

Orders kunnen continue worden uitgevoerd “met een druk op de knop”. Wij verkopen zilverbaren van 1 kg en 15 kg met de status Good Delivery.

Het rendement op uw investering in zilverbaren staat in uw dashboard. Ook de jaaropgave en registratienummers van de zilverbaren zijn hier te vinden. Een belegging in zilverbaren valt fiscaal gezien in box 3 en wordt dus net als aandelen belast.

Verdiep u ook in de risico’s bij het investeren in zilver. U loopt onder andere koersrisico. Lees hier meer over de risico’s.

Het laatste nieuws over investeren in zilver
Open account Mijn D&K Klantenservice