Open voor orders

Goudupdate: goud en zilver omhoog na oplopende werkeloosheid VS

Gepubliceerd op 06 jul 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen vrijdag werd het banencijfer van juni in de VS bekendgemaakt. Volgens het voorlopige cijfer zijn er 206.000 banen bijgekomen terwijl analisten vooraf uitgingen van 191.000 banen. De werkeloosheid is opgelopen naar 4,1% versus 4,0% een maand eerder. Daarmee komt de werkeloosheid uit op het hoogste niveau sinds november 2021.

Het voorlopige cijfer wordt in bijna 70% van de gevallen neerwaarts bijgesteld. Het voorlopige cijfer van mei kwam uit op 272.000 banen. Het werkelijke cijfer was 218.000. Het cijfer van april werd bijgesteld van 165.000 naar 108.000. De arbeidsmarkt in de VS ontwikkelt zich minder goed dan voorheen.

De FED heeft een dubbel mandaat. Naast prijsstabiliteit dient de FED ook zorg te dragen voor een volledige werkgelegenheid. Dat  betekent dat de werkeloosheid niet hoger dan 4% mag zijn. Nu de grens van 4% is overschreden neemt de kans op een renteverlaging in september toe. De markt gaat momenteel uit van een kans van 80% dat de FED de rente in september verlaagd.

Zilver steeg bijna 6%

De goudprijs steeg deze week naar $2390 per troy ounce. Het record staat op $2431 en werd op 12 april van dit jaar bereikt. In euro’s steeg goud deze week met 1,6% en daarmee staat de goudprijs weer boven de €70.000 per kg. Het rendement is dit jaar opgelopen naar 18,2%.

Verloop van de zilverprijs afgelopen week:

Goudupdate: goud en zilver omhoog na oplopende werkeloosheid VS

Zilver steeg veel harder dan goud. De zilverprijs steeg op weekbasis 5,9% in euro’s. Zilver sloot deze week op €925 per kilogram. In 2024 is zilver met ruim 33% gestegen. In Amerikaanse dollars steeg zilver door de grens van $30 per troy ounce. De prijs sloot deze week op $31,16. De goud-zilver ratio sloot op 1:76.

De komende renteverlagingen zullen beide edelmetalen positief beïnvloeden. De ECB is inmiddels gestart met het verlagen van de rente. De FED zal waarschijnlijk in september de eerste verlaging doorvoeren. In 2025 en 2026 zullen er naar verwachting meerdere renteverlagingen volgen. Dat betekent ook dat de spaarrente zal dalen terwijl de inflatie rond de 3% lijkt te stabiliseren. Goud is de “store of value” voor vermogen omdat de euro en de dollar op dat vlak niet functioneert.

Spaarplan Doijer & Kalff
Doijer & Kalff heeft ruim een jaar geleden het spaarplan geïntroduceerd. Met het spaarplan kunt u automatisch goud en/of zilver sparen. Het is al mogelijk vanaf €50 per maand. Heeft u nog geen spaarplan? Open dan nu een account en klik op spaarplan in het dashboard van uw account. Kies het bedrag of het aantal gram dat u automatisch wilt sparen en geef een akkoord bij de bank. Dan doet u deze maand nog mee!

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het definitieve inflatiecijfer van juni in Nederland bekendgemaakt. Donderdag wordt het inflatiecijfer in de VS van juni gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banencijfer juni in de VS

Zilverprijs stijgt naar $30

Inflatie eurozone juni 2024

Inflatie juni Nederland 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice