Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt 6,3%

Gepubliceerd op 14 okt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud heeft de beste week achter de rug sinds maart van dit jaar. Vorige week kwam er een einde van een reeks van 9 dagen van dalende prijzen. Deze week viel dat verlies in het niets en steeg de goudprijs naar het niveau van juni van dit jaar. De aanleiding van de stijging is de situatie in het midden Oosten. Sinds een week nemen de spanningen toe waardoor beleggers kiezen voor goud als veilige haven.

De Amerikaanse dollar werd tevens iets sterker deze week en eindigde op 106,45 punten. De 10-jaars rente in de VS daalde licht naar 4,61%. De inflatie in de VS in in september uitgekomen op 3,7%. De kerninflatie, het cijfer zonder energie en voedsel, daalde naar 4,1%.

In Nederland bleek de inflatie te zijn gedaald. De inflatie kwam in september uit op 2,8%. De kerninflatie daalde ook maar staat nog steeds erg hoog met een percentage van 5,5%. Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), gaf deze week aan dat dat hij verwacht dat de rente nog minimaal een jaar op het huidige hoge niveau zal blijven.

DNB waarschuwde deze week dat Nederlandse financiële instellingen zich moeten voorbereiden op hogere kredietrisico’s en verdere prijscorrecties in de commerciële vastgoedmarkt.

Verder bleek dat het aantal faillissementen in Nederland flink aan het oplopen is. Het aantal faillissementen is in 9 maanden tijd met 60% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De hogere rente zal hier deels een belangrijke rol in hebben gespeeld.

De 10-jaars rente op Nederlands schuldpapier sloot deze week op 3,08%. Dit is het hoogste niveau sinds het jaar 2011. Hogere rente gaat steeds meer impact hebben op de economie. De hypotheekrente staat inmiddels bij elke geldverstrekker boven de 4,5%. Ook studieschulden zullen in korte tijd een stuk duurder worden. Per 1 januari 2024 stijgt de rente op een studieschuld met factor 5.

Centrale bankiers hebben lef getoond om de rente in korte tijd snel op te trekken om de inflatie te smoren. Dit is zeer ambitieus gezien de hoge schulden wereldwijd. De vraag is hoe volhardend ze zijn wanneer de inflatie weer oploopt en de rente verder omhoog zou moeten en of ze de rente op dit niveau kunnen houden wanneer de economie in zwaar weer komt.

Goudprijs stijgt €3520 per kg

Goud steeg deze week met €3520 per kg en eindigde net boven de €59.000 per kg. Procentueel is de goudprijs deze week met 6,3% gestegen. In Amerikaanse dollars kwam de prijs uit op $1932 per troy ounce. Dit jaar is de goudprijs 8,1% gestegen waarmee de inflatie ruimschoots wordt gecompenseerd.

Zilver steeg deze week met 6,1% en eindigde op €694 per kg. In Amerikaanse dollars sloot de prijs op $22,74 per troy ounce. Daarmee staat zilver dit jaar nog niet op winst. In euro’s noteert een belegging in zilver in 2023 op een verlies van 3,3%. De goud-zilver ratio sloot op 1:85.

Deze week schreef mijn collega Clappers een mooi stuk over koopkrachtbehoud van goud gemeten in een Porsche 911. Ofwel hoeveel ounces goud had u in het verleden en op dit moment nodig om een 911 te kopen? Lees het artikel hier.

Agenda

Woensdag wordt het definitieve inflatiecijfer in de eurozone bekendgemaakt. Donderdag volgt het werkeloosheidscijfer in Nederland. Donderdag worden ook de wekelijkse steunaanvragen in de VS gepubliceerd.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice