Open voor orders

De Porsche/goud ratio

Gepubliceerd op 10 okt 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Goud vergelijken met fiatvaluta is alom bekend, maar hoe verhoudt het zich tot andere vormen van activa? In deze blog vergelijken we goud, een schaars product, met een ander schaars product, namelijk een Porsche 911. Door goud te vergelijken met andere activa krijgen we namelijk een beter beeld van de eigenschappen, zoals inflatieafdekking en koopkrachtbehoud.

Zoals met alles, of het nou de nieuwste iPhone of Porsche is, het nieuwste model is altijd duurder dan de vorige. De eerste Porsche 911 werd in 1963 gelanceerd tegen een prijs van $6.490. De huidige prijs van een 911 zonder opties bedraagt $107.550. Dat is in een tijdsbestek van 60 jaar een ontnuchterende prijsstijging van maar liefst 1.557%. Dat komt overeen met een jaarlijkse Porsche-inflatie van 5,1%.

Goudbeleggers hebben daarentegen absoluut geen reden om te treuren, want in 1963 moesten men 200 ounces goud betalen voor de allereerste Porsche. 60 jaar later, hoeft men slechts 58 ounces goud te betalen.

Voor het gemak gebruik ik hier de USD als valuta, aangezien de euro pas in 2000 is geïntroduceerd. Als we in de grafiek hierboven 107.550 dollar voor de nieuwste 911 afzetten tegen het aantal ounces goud, zien we dat we na verloop van tijd steeds minder ounces goud nodig hebben om een Porsche 911 te kunnen kopen. Terwijl we ten opzichte van 1963 wel steeds meer dollars nodig hebben.

In de onderstaande tabel zien we het aantal ounces goud dat we nodig hebben om een Porsche 911 te kunnen kopen:

Ten opzichte van 1963 moet men 1.557% meer betalen voor een Porsche 911, maar als we de 911-prijs uitdrukken in het aantal ounces goud hoeven we in vergelijking met 1963 ruim 70% minder goud mee te nemen naar de toonbank van de Porsche dealer.

·       Je koopkracht in dollars is t.o.v. 1963 met 1.557% gedaald.

·       Je koopkracht in goud is t.o.v. 1963 met 70% gestegen.

Omdat fiatgeld over een lange periode steevast koopkracht inlevert door inflatie zal de Porsche/goud ratio alsmaar blijven dalen en als het tempo zich van 1963-2023 aanhoudt, dan kun je in 2048 met één ounce goud de nieuwste Porsche kopen.

Op basis van de data die we hier gebruiken, hoeven we gemiddeld elk jaar 2,37 ounce (74 gram) goud minder te betalen voor een 911, terwijl deze genoteerd in dollars elk jaar gemiddeld 5,1% duurder wordt. Dit maakt dat we in het jaar 2048 slechts 1 ounce (31 gram) goud nodig hebben om een Porsche 911 te kunnen kopen. Met deze informatie in het achterhoofd lijkt goud mij een zeer aantrekkelijke investering.

Open een account bij Doijer & Kalff en bouw vermogen op in goud. We hebben voor de kleinere beurs een mooi product in de vorm van ons spaarplan. Deelname kan al vanaf €50 per maand. Wilt u grotere bedragen in goud investeren dan is ons reguliere account zeer geschikt. Wanneer u hier een account opent dan kunt u hierna kiezen welk product u het beste past.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice