Open voor orders

Goudupdate: ECB verhoogt rente met 75 punten

Gepubliceerd op 11 sep 2022
door Reinoud Bogert

De Europese Centrale Bank heeft afgelopen donderdag de rente met 75 basispunten verhoogd. Het is de grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro. De markt had hier grotendeels al rekening mee gehouden waardoor er geen scherpe bewegingen op de financiële markten waren.

Christine Lagarde, president van de ECB, gaf in de persconferentie aan er alles aan te zullen doen om de inflatie weer rond de doelstelling van 2% te krijgen. Het aantal renteverhogingen in 2022 zal, volgens Lagarde, tussen de 2 en de 5 renteverhoging liggen. Er volgen dus mogelijk ook renteverhogingen in oktober en december van dit jaar.

De ECB verwacht dat de inflatie in 2022 in Europa op 8,1% zal uitkomen. In het jaar 2023 is het uitgangspunt een inflatie van 5.5% en in 2024 zou de inflatie gedaald moeten zijn naar 2,3%. Verder gaf Lagarde aan dat rentebesluiten worden genomen op basis van macrocijfers. De ECB verwacht geen recessie in 2022 en een kleine economische groei van 0,9% in 2023.

De ECB is nog niet gestart met de afbouw van haar balans. Sinds 2008 is deze balans hard gegroeid wat een enorme inflatoir effect heeft. De renteverhoging van 75 basispunten is gezien de inflatie van 9,1% een druppel op een gloeiende plaat. Daarnaast zal het laten krimpen van de balans van de ECB noodzakelijk zijn om de inflatie onder controle te krijgen.

De ECB heeft de optie van monetaire verkrapping wel in agenda van oktober staan. Maar de vraag is of Lagarde dit aandurft. De Zuid Europese landen zijn zeer gevoelig voor renteverhogingen. Ondertussen is de rente in Italië weer opgelopen tot net boven de 4%. Het land heeft op 25 september verkiezingen. De oplopende rente op de onhoudbare hoge staatsschuld zal ongetwijfeld onderdeel van de verkiezingscampagnes worden.

Onderstaande tweet is van 6 september 2022. De grafiek toont de groei van de balans van de ECB sinds 2007.

Renteverhoging FED en inflatiecijfers VS

De FED zal, naar verwachting, op 21 september van dit jaar de vijfde renteverhoging op rij bekendmaken. Eind juli verhoogde de FED voor het laatst de rente met 75 basispunten. Momenteel wordt de kans op een renteverhoging van 75 basispunten in september ingeschat op 60% tot 70%. De rente in de VS zou daarmee naar 3,25% tot 3,5% stijgen.

Komende dinsdag wordt het nieuwste inflatiecijfer over augustus in de VS bekend. Het inflatiecijfer heeft invloed op toekomstige beslissingen over de hoogte van de rente. In juli was de inflatie 8,5% versus 9,1% in juni.

De euro wist, door de renteverhoging van de ECB, terrein te winnen ten opzichte van Amerikaanse dollar. De wisselkoers stond voor de bekendmaking op 0,99 en sloot deze week op 1,0045. In de aanloop naar 21 september zal de wisselkoers waarschijnlijk weer onder zogenaamde pariteit komen, wat een sterkere dollar betekent.

De goudprijs steeg afgelopen fractioneel in Amerikaanse dollars maar zakte met 1,6% in euro’s. Zilver steeg in zowel dollars als in euro’s. De zilverprijs steeg afgelopen week met 2,2%. De goud-zilver ratio is gesloten op 1/91. Een verhouding van 1/91 is, gezien de historische verhouding van 1/59, zeer hoog.

Beleggen in zilver kan door het kopen van zilver in de vorm van zilverbaren of door het kopen van zilveren munten. Maar er is een groot prijsverschil. Wanneer zilverbaren BTW-vrij worden gekocht (dit is mogelijk door opslag in het douanedepot) dan betaalt u op dit moment omgerekend €19,78 per troy ounce. In muntvorm kost zilver momenteel iets meer dan €24 per troy ounce. Een verschil van ruim 17%.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice