Open voor orders

Goudupdate: goud en zilver stijgen verder ondanks sterk banencijfer

Gepubliceerd op 06 apr 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De inflatie is in maart in de eurozone uitgekomen op 2,4%. Een lager cijfer dan de verwachte 2,6%. De kerninflatie in de eurozone daalde van 3,1% naar 2,9%. Daarmee komt de inflatie steeds dichter bij het doel van 2% en een mogelijke renteverlaging in juni. De laatste keer dat de FED de rente verlaagde was in 2018. Toen steeg de goudprijs met 56% tot aan de eerste renteverhoging in maart 2022.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de inflatie de komende maanden verder zal dalen. Steeds meer economen stellen zich voorzichtiger op als het om de inflatieverwachtingen gaat. In Nederland bleek dat de inflatie in maart juist weer is gestegen. In februari noteerde de inflatie 2,8% en in maart steeg de inflatie naar 3,1%.

Hieronder een grafiek van de inflatie in Nederland.

Verloop van de inflatie in Nederland

Bron: CBS

Ondanks sterk banencijfer stijgen edelmetalen

Afgelopen vrijdag werd het banencijfer van maart in de VS bekendgemaakt. De verwachting was dat er 212.000 banen bij zijn gekomen in maart. Het werkelijke cijfers was stukken beter met 303.000 banen. Het cijfer van februari werd licht naar beneden bijgesteld. De werkeloosheid nam iets af van 3,9% in februari naar 3,8% in maart.

Het sterker dan verwachte cijfer resulteerde in een kleinere kans op een renteverlaging van de FED in juni. Eerder deze week was de kans ruim 60% en na het banencijfer daalde de kans naar 54%. Goud en zilver profiteren eigenlijk van elke mogelijke setting.

Hogere inflatie is gunstig want juist dan biedt edelmetaal bescherming tegen geldontwaarding. Wanneer de FED de rente verlaagt zal dat de goudprijs stimuleren. Een lagere rente drukt de koers van de dollar en dat is gunstig voor goud. Daarnaast maakt het sparen minder aantrekkelijk. Wanneer de FED de rente ongewijzigd laat of zal verhogen dan zal dat het gevolg zijn van hogere inflatie. Ten slotte kunnen we een financiële crisis niet uitsluiten gezien de schulden die inmiddels groter zijn dan in 2011.

De goudprijs steeg deze week naar $2329 per troy ounce. Daarmee staat er weer een nieuw record op het bord. In euro’s steeg de goudprijs naar €69.060 per kg. Zilver steeg deze week naar $27,44 per troy ounce en €814 per kg. De goud-zilver ratio sloot op 1:84.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Woensdag wordt in de VS het inflatiecijfer van maart bekendgemaakt. Donderdag neemt de ECB een rentebesluit. Naar verwachting blijft de rente op het huidige niveau van 4,25%.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banencijfer maart VS

Stijging zilverprijs

Inflatie eurozone maart 2024

Inflatie Nederland maart 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice