Open voor orders

Goudupdate: FED laat rente ongewijzigd en banenrapport VS valt tegen

Gepubliceerd op 03 mei 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen woensdag heeft de FED besloten de rente te handhaven. Het is de zesde keer op rij dat de rente niet is gewijzigd. Sinds september 2023 staat de rente op 5,25%, het hoogste niveau sinds 2001. Om de inflatie te beteugelen heeft de FED de rente in korte tijd snel verhoogd en wordt de balans afgebouwd.

De FED besloot wel de afbouw van de balans (kwantitatieve verkrapping) te gaan vertragen. Sinds juni 2022 verminderd de FED de balans met 95 miljard dollar per maand. Van deze 95 miljard wordt 60 miljard dollar aan staatsobligaties en 35 miljard hypotheek gedekte waardepapieren afgebouwd.

De afbouw van 60 miljard dollar aan staatsobligaties wordt nu teruggebracht naar 25 miljard dollar per maand. Daarmee is de eerste stap naar monetaire versoepeling gezet. De inflatie in de VS loopt de laatste maanden weer wat op. Hierdoor is de kans op een renteverlaging in juni sterk afgenomen. Op dit moment lijkt de kans op een eerste renteverlaging in juli het grootst.

Banenrapport valt tegen en werkeloosheid loopt op

Afgelopen vrijdag werd in de VS de groei van het aantal banen bekendgemaakt. De verwachting was een groei van 238.000 banen. Het werkelijke cijfer was flink lager en kwam uit op 175.000 banen. Tevens bleek dat de werkeloosheid is opgelopen naar 3,9%. Het mandaat van de FED bestaat uit het streven naar prijsstabiliteit in combinatie met een volledige werkgelegenheid. Dat betekent dat de werkeloosheid onder de 4% moet blijven. Daarmee neemt de druk op de FED toe.

Verloop goudprijs de laatste 12 maanden

Goudupdate: FED laat rente ongewijzigd en banenrapport VS valt tegen

Goud en zilver leverden deze week wat winst in. Beide edelmetalen zijn sinds februari van dit jaar hard gestegen. De laatste weken is er wat winst ingeleverd wat een gezonde correctie is. Goud staat dit jaar in euro’s op een winst van 14,5% en zilver staat 14,6% hoger. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1:86. Zilver is nog steeds ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Wanneer de FED en of de ECB de rente daadwerkelijk verlaagd kunnen beide edelmetalen profiteren. De verwachting van renteverlagingen is deels al in de prijs verwerkt maar een concrete actie van centrale banken kan een extra stimulans brengen.

Spaarplan Doijer & Kalff

Met het spaarplan kunt u automatisch goud en/of zilver sparen. Het is al mogelijk vanaf €50 per maand. Heeft u nog geen spaarplan? Open dan nu een account en klik op spaarplan in het dashboard van uw account. Kies het bedrag of het aantal gram dat u automatisch wilt sparen en geef een akkoord bij de bank. Dan doet u deze maand nog mee!

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag wordt de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone bekendgemaakt. Dinsdag wordt in Nederland het inflatiecijfer van april door het CBS gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banenrapport in de VS valt tegen en werkeloosheid loopt op

Tekort aan zilver loopt op in 2024 door stijging industriële vraag

FED handhaaft de rente in mei 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice