Open voor orders

Goudupdate: koersdoel goud omhoog bij Goldman Sachs

Gepubliceerd op 19 apr 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs sloot deze week op $2391 per troy ounce. Goud staat in Amerikaanse dollars op een winst van 16%. Meestal daalt goud als de Amerikaanse dollar stijgt, maar dat is nu niet het geval.

De Dollar Index is dit jaar met 4,6% gestegen. In euro’s is goud harder gestegen omdat de euro dit jaar alleen al 3,5% daalde ten opzichte van de dollar. Goud staat in euro’s dit jaar op een plus van 20%.

De zilverprijs sloot de week af op $28,65 per troy ounce. Daarmee is zilver in dollars met 20% gestegen. In euro’s staat de zilverprijs inmiddels op een winst van 24%. De goud-zilver ratio eindigde op 1:83. Eind december van 2023 stond de ratio op 1:86. Daarmee valt de stijging van zilver ten opzichte van goud mee.

Verloop goudprijs sinds april 2023

Goudupdate: koersdoel goud omhoog bij Goldman Sachs

Koersdoel goud omhoog bij Goldman Sachs

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor goud vorige week omhoog bijgesteld. In een brief naar de klanten van de bank schreef Goldman Sachs dat de recente stijging van de goudprijs niet door de reguliere factoren is ontstaan.

Ondanks de verwachting dat de FED de rente minder zal verlagen dan eerder werd aangenomen, sterkere groeicijfers en aandelen die op recordniveau noteren, heeft een belegging in goud in 2024 een rendement behaald van 20%. De goudprijs wordt eigenlijk altijd bepaald door de reële rente (rente minus inflatie), verwachte economische groei en de stand van de Amerikaanse dollar, aldus Goldman Sachs.

Geen van deze factoren heeft een adequate rol gehad in de recente stijging van de goudprijs, volgens de bank. Het is met name de vraag naar fysiek goud door centrale banken en consumenten in het Oosten geweest waardoor de goudprijs is gestegen.

De verwachte renteverlagingen later dit jaar kunnen de vraag naar goud stimuleren. Daarnaast spelen de verkiezingen in de VS goud in de kaart. Goldman Sachs heeft hierdoor het koersdoel voor goud verhoogd naar $2700 per troy ounce. Eerder stond het koersdoel op $2300 per troy ounce. Daarmee heeft Goldman Sachs het koersdoel voor goud in 2024 met 17% verhoogd.

ABN AMRO gaf deze week ook update over het koersdoel voor goud. De bank denkt dat de goudprijs wat te hard is opgelopen en hanteert een koersdoel van $2000 per troy ounce voor eind 2024. ABN AMRO geeft aan dat de trend in de goudprijs positief is maar stelt wel de vraag of er grenzen zijn aan de stijging.

Volgens de bank is het ongebruikelijk dat de goudprijs een positieve relatie heeft met de Amerikaanse dollar en de 5- en 10-jaars Amerikaanse reële rente (rente minus inflatie). De analiste van de ABN AMRO geeft aan dat dit in het verleden ook heeft plaatsgevonden maar dat dit vaak wel tijdelijk van aard was. De bank verwacht dat dit mogelijk drie tot zes maanden kan duren.

Spaarplan Doijer & Kalff

Doijer & Kalff heeft ruim een jaar geleden het spaarplan geïntroduceerd. Met het spaarplan kunt u automatisch goud en/of zilver sparen. Het is al mogelijk vanaf €50 per maand. Heeft u nog geen spaarplan? Open dan nu een account en klik op spaarplan in het dashboard van uw account. Kies het bedrag of het aantal gram dat u automatisch wilt sparen en geef een akkoord bij de bank. Dan doet u deze maand nog mee!

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Donderdag wordt in de VS het voorlopige cijfer van de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. Vrijdag wordt het PCE-inflatiecijfer (brede inflatiecijfer) van maart in de VS gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Klaas Knot verwacht renteverlaging ECB in juni 2024

Tekort aan zilver 2024

Koersdoel goud omhoog bij Goldman Sachs

Lagarde over renteverlaging in juni door de ECB

Inflatie in de eurozone 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice