Open voor orders

Fed spiekbriefje: volatiliteit, crash of rally?

Gepubliceerd op 15 dec 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Woensdagavond 20:00 alle remmen los tijdens de FOMC, het maandelijkse rentebesluit van de Fed. In een paar uur tijd: +2.50% ($2.025/oz) goud en +4.50% ($23.81/oz) zilver. Enige tijd wees de data al op een afkomende inflatie, waarna Fed-voorzitter Jerome Powell voor de derde keer op rij de rente ongewijzigd laat en nu definitief heeft aangekondigd de rente in 2024 te verlagen; met naar verwachting 75 basispunten. In deze blog, wijd ik graag aandacht aan de komende FOMC’s (rentebesluiten) en wat we mogen verwachten.

FED rentebesluit

Volatiliteit, crash of rally?

Hoe de markt reageert op monetaire besluiten van de Fed, bestaat uit drie mogelijkheden:

1) Hike pause (pauzering renteverhogingen) = volatiliteit

Als de Fed besluit de rente niet verhogen, maar ook niet te verlagen, kunnen we doorgaans volatiliteit verwachten. De markt heeft weinig ‘guidance,’ ofwel sturing en dus verkeren veel beleggers in onzekerheid en zal de markt onstuimig blijven. Afgelopen woensdag (13 december) heeft de Fed aangekondigd de rente niet te verhogen (5.50%), maar ook nog niet te verlagen. Echter, het is nu nagenoeg definitief dat er volgend jaar renteverlagingen worden doorgevoerd, naar verwachting 75 basispunten. Mocht de inflatie nog verder teruglopen in verhouding met de verwachtingen of mocht het omslaan in deflatie, dan zal de Fed de rente uiteraard nóg verder verlagen. Edelmetalen, reageren doorgaans goed op dit nieuws, de lang verwachte pivot. De marktrente zal dalen, waardoor de dollar USD in kracht afneemt en goud/zilver dus toenemen in prijs.

2) Hike increase (renteverhoging) = crash

Als de Fed besluit de rente te verhogen – wat nu behoorlijk is uitgesloten – dan zal de markt een behoorlijke correctie – zeg gerust crash tegemoetzien. Als beleggers veel rente ontvangen op spaargeld en staatsobligaties, is het namelijk een vorm van ‘’risicovrij rendement,’’ wat maakt dat ‘fixed income’ een stuk aantrekkelijker is dan aandelen. De rente staat momenteel relatief historisch hoog. Zou de rente onverwacht nog verder oplopen door hardnekkige inflatie dan zou dit uiterst negatief zijn voor de aandelenmarkten.

3) Hike decrease (renteverlaging) = rally

Als de Fed besluit de rente te verlagen, wat we in lichtelijke toonaarde nu hebben waargenomen, dan betekent het dat fixed income minder aantrekkelijk wordt en assets zoals aandelen of edelmetalen (risk-on assets) interessanter zijn. Ook, de dollar USD neemt in waarde af doordat de marktrente daalt, dit is de voornaamste reden waarom goud en zilver profiteren van een renteverlaging.

‘Soft landing’ lijkt realiteit te worden

De strijd is zeker nog niet gewonnen. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van 2% en de huidige inflatie noteert 3.1%, hierom wacht de Fed voorlopig nog even met renteverlagingen. De Fed streeft een ‘soft landing’ na. Dat wil zeggen: een periode van hoge inflatie, gevolgd door een zachte landing (zonder crash). Dat scenario lijkt steeds meer realiteit te worden waar edelmetalen o.a. fors van profiteren.

Op 18 november schreef collega Reinoud Bogert in de goudupdate over de teruglopende inflatie in de VS en de toenemende kans op een pivot. Nadien is goud met ca. 3% gestegen. De komende maanden zullen bevestigen hoeveel opwaarts potentieel er in het vat zit voor goud en zilver.

Goudprijs na rentebesluit FED

 

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice