Open voor orders

Goudupdate: inflatie omlaag waardoor kans op een pivot stijgt

Gepubliceerd op 18 nov 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De inflatie in de VS is in oktober gedaald. De geldontwaarding bereikte in juni van dit jaar het dieptepunt van 3% maar liep sinds juli weer op naar 3,7% (zie onderstaande grafiek). Het laatste cijfer van oktober geeft aan dat de inflatie weer dalende is. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt in de VS aan het verzwakken.

Inflatie VS 2023

Bron: Tradingeconomics.com

Begin van deze maand bleek dat de arbeidsmarkt in oktober onder verwachting gepresteerd heeft. Analisten gingen uit van een toename van 180.000 banen maar er kwamen er maar 150.000 bij. Verder liep de werkloosheid in de VS op naar 3,9% terwijl analisten 3,8% hadden verwacht.

Beide cijfers geven aan dat de FED mogelijk sneller bij een zogenaamde pivot komt. Wanneer de arbeidsmarkt verder verzwakt en de inflatie verder daalt of gelijk blijft, dan neemt de kans op een lagere rente toe. Dit kan Amerika goed gebruiken aangezien de rente op de staatsschuld een steeds groter deel van het budget verbruikt.

In de eurozone is de inflatie in oktober gedaald naar 2,9%. In september bedroeg de inflatie nog 4,3%. De kerninflatie, het cijfer waar de ECB naar kijkt, daalde van 4,5% in september naar 4,2%. De economie is in het derde kwartaal met 0,1% gekrompen terwijl er in het tweede kwartaal een groei was van 0,2%.

De werkeloosheid in de eurozone ligt momenteel op 6,5%. Op basis van deze cijfers gaat de markt er momenteel vanuit dat de ECB in december van 2024 de rente met 100 punten (1%) zal hebben verlaagd.

Goud profiteert maar zilver steeg veel harder

De goudprijs kon profiteren van deze cijfers, want een mogelijk toekomstig lagere rente is positief voor goud. Ook de Amerikaanse dollar verzwakte. De Dollar Index daalde deze week van 105 naar 103 punten. Goud in Amerikaanse dollars steeg met 2,2%. In euro’s was de stijging nipt met 0,3%.

Zilver deed het veel beter. De zilverprijs steeg deze week in Amerikaanse dollars, met 6,6%. Zilver sloot op $23,72 per troy ounce. Gemeten in euro’s kwam de winst uit op 4,6%. Daarmee kwam de koers op het hoogste niveau sinds september van dit jaar.

Maar er is meer nodig, om de goudprijs, in Amerikaanse dollars, richting een nieuw record te krijgen. Met name een flinke economische krimp zou de FED kunnen dwingen om de rente substantieel te verlagen. En dan kan goud een aanval doen op het record van $2075 per troy ounce. Maar dit lijkt op korte termijn nog niet aan de orde.

De goud-zilver ratio bewoog deze week naar 1:87 naar 1:83. Qua historische data nog steeds ver in het voordeel van zilver als we kijken naar onderwaardering. De gemiddelde ratio lag de laatste jaren rond de 1:59. De ratio heeft zich in de laatste 20 jaar tussen de 1:30 (2011) en de 1:125 (2020) bewogen.

Hieronder een grafiek van de ratio in de laatste 12 maanden:

Goud-zilver ratio

Bron: Goldprice.org

Agenda

Dinsdag zijn de notulen van de laatste FED-meeting ter inzage. En op donderdag opent de ECB de notulen van de ECB-meeting.Via ons account op  X en LinkedIn kunt u de ontwikkelingen volgen.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Werkeloosheid eurozone 2023

Renteverhogingen door de ECB

Renteverlaging ECB

Industriele productie VS lager

Balansafbouw ECB

Goud en zilver stijgen

Recessie eurozone

Frank Giustra goud en zilver

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice