Open voor orders

Deutsche Bundesbank: toenemende goudreserves en ‘more inflation shocks to come’

Gepubliceerd op 09 mrt 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Een krachtige constatering kwam vorige week van een lid van de directie van de Duitse Bundesbank, Joachim Wuermeling, die sprak op de persconferentie in Frankfurt waar hij het jaarverslag van de Bundesbank voor 2022 presenteerde. Niet alleen Wuermeling doet een boekje open; ook Otmar Issing, oud-Bundesbank en nadien hoofdeconoom van de ECB eind jaren ’90 inzake aanstaande ‘inflation shocks.’

In een reactie op de goudreserves van de centrale bank zei Wuermeling:

’De herwaarderingsreserve voor goud steeg met € 10,2 miljard tot € 176,1 miljard. De prijs van goud in Amerikaanse dollars was op de rapportagedatum iets lager dan de prijs van vorig jaar, maar door de sterkere dollar daalde de prijs van goud in euro’s tot 6% per jaar.’’

‘’Op de lange termijn bezien is er een aanhoudend sterke toename van de herwaarderingsreserve voor goud. Vergeleken met het beginsaldo bij de start van de monetaire unie (€ 21 miljard) is deze herwaarderingsreserve met een huidig ​​saldo van € 176,1 miljard, maar liefst acht keer zo groot als begin 1999.”

Hier is een Europese centrale bankier die opmerkt dat goud gestaag beter heeft gepresteerd dan de valuta waarvoor hij medeverantwoordelijk is, en suggereert dat het verstandig is om goud aan te houden als afdekking tegen inflatie en valutadevaluatie. Centrale bankiers zijn zelden zo openhartig over de oude vorm van geld die nog steeds concurreert met hun eigen geld.

Bron: Bis.org

‘More inflation shocks to come’

Niet alleen Wuermeling is openhartig, zo ook Otmar Issing, oud-Bundesbank en nadien hoofdeconoom van de ECB eind jaren ’90. Wat opvallend is, is dat Issing verwacht dat we loonstijgingen zullen zien die nieuwe inflatieschokken zullen veroorzaken. De opmerkingen van een doorgewinterde beleidsmaker die synoniem staan met een havik zijn des te schrijnender na een week waarin uit gegevens bleek dat de onderliggende groei van de consumentenprijzen in de eurozone een nieuw record bereikte.

Bezorgdheid over aanhoudende druk zet centrale bankiers ertoe aan om verdere agressieve renteverhogingen te garanderen, zelfs na stijgingen van 300 basispunten sinds juli. In de afgelopen dagen toonden de consensus onder beleggers voor het eerst de verwachting dat de depositorente van de ECB 4% zou bereiken.

Issing’s waarschuwing voor hernieuwde stijgingen van de consumentenprijzen weerspiegelt zijn analyse dat de huidige schok meer inhoudt dan alleen een de gestegen energieprijzen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. ‘’De inflatie was al op gang voordat het werd verergerd door de oorlog,” zei hij. “Ik heb nooit begrepen waarom de ECB zo lang negeerde dat de inflatie toenam.”

Als frequente criticus van de ECB in de afgelopen jaren, met name onder leiding van Mario Draghi gedurende het afgelopen decennium, is er veel aan haar beleid dat Issing anders zou hebben gedaan. Ten eerste is forward guidance (proberen de marktverwachtingen te sturen door toezeggingen te doen over toekomstige beleidsstandpunten), bijvoorbeeld door de tarieven niet te verhogen.

“Je geeft oriëntatie, maar geen details,” zei Issing. “Markten zullen de neiging hebben om voorwaardelijke verklaringen als onvoorwaardelijk te beschouwen.” Kwantitatieve versoepeling, een ander vlaggenschipbeleid van de Draghi-jaren, toonde zowel zijn bekwaamheid als zijn grenzen aan, meent hij.

“QE werkte in het begin vrij goed, maar naarmate we naar volgende fasen gaan, is er weinig of geen impact”, zei Issing. “De negatieve bijwerkingen zullen overheersen.” Een erfenis is dat centrale banken “overladen” zijn met staatsobligaties, en dat het inkrimpen van de balansen – een proces dat de ECB nog maar net is begonnen – “hard nodig is”, zei hij. “Het is moeilijk voor te stellen dat een nieuwe QE-ronde zou kunnen beginnen vanaf het huidige niveau”, merkte Issing op.

‘Denk als een centrale bankier’

Mocht u deze blog nog niet hebben gelezen verwijs ik u graag door: Outlook 2023 – Tijd om te denken als een centrale bankier. Deze blog sluit namelijk haarfijn aan op de constateringen van Wuermeling en daarmee is de cirkel ook meteen rond.

Simpelweg: ‘’Gold is money, everything else is credit.’’

Wanneer u fysiek goud wilt kopen open dan een account bij Doijer & Kalff via deze link. Via ons online account kunt u veilig fysiek goud kopen dan onder uw naam wordt opgeslagen bij Brinks in Zurich, Zwitserland. Veilig en volledig verzekerd. Dit de manier om edelmetaal te kopen.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice