Open voor orders

Staatsobligaties houden edelmetalen voorlopig in hun greep

Gepubliceerd op 06 sep 2023
door Joshua Clappers

De goudprijs steeg maandag richting een maandelijkse high die tijdens de Aziatische handelssessie werd bereikt, ondersteund door een lichte terugval van de dollar en de vooruitzichten dat de Fed een pauze zou nemen van renteverhogingen later dit jaar. Op korte termijn houdt de rente op staatsobligaties, edelmetalen in hun greep.

De NFP-cijfers, vrijdag, lieten zien dat de banengroei in de VS in augustus aantrok, tegelijk steeg de werkloosheid naar 3,8% en matigden de loonstijgingen. Het lijkt erop dat de huidige renteverhoging door de Fed een vorm van geleidelijke versoepeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt teweeg begint te brengen, waardoor de hoge inflatieverwachtingen kunnen afnemen.

Volgens de CME FedWatch-tool zien handelaren nu een kans van 93% dat de Fed de rente tijdens de volgende FOMC-meeting in september ongewijzigd laat en slechts 7% verwacht een verdere rentestijging van 25 basispunten.

Non-yielding versus yielding assets

Assets zoals goud en zilver leveren geen rente op (non-yielding assets) in tegenstelling tot bijvoorbeeld staatsobligaties. Hierdoor hebben non-yielding assets de neiging aantrekkingskracht te verliezen als de rente stijgt c.q. hoog blijft. Edelmetalen zullen afhankelijk zijn van wat er met de rente op staatsobligaties gebeurt in de aanloop naar de FOMC-meeting die gepland staat op 19-20 september.

Doordat we de afgelopen jaren in een omgeving hebben verkeerd van hoge (kern)inflatie en kwantitatieve verruiming en overige opkoopprogramma’s van centrale banken is de geldhoeveelheid enorm toegenomen, wat maakt dat goud een positieve +6.45% YTD noteert, desondanks de hoge rente. Deze inverse relatie gaat dus niet altijd op, en hiermee heeft goud als non-yielding asset zéker niet zijn aantrekkingskracht verloren.

De inverse tussen goud en US 10-jaarsrente

Een belangrijke maatstaf is de inverse relatie tussen goud en de rente op de Amerikaanse 10-jaars obligatie. (US 10YR = oranje ; goud = blauw). Als de rente zakt, stijgt goud en doorgaans vice versa.

Als we inzoomen op mei 2019 zien we dat de rente is gedaald t/m medio september 2020. In deze periode was goud goed voor een rendement van ruim 50%. Anderzijds toen de rente begon op te lopen vanaf september 2020 tot nu, staat goud qua rendement nagenoeg gelijk.

Hierom is de ‘lang verwachte’ pivot (de mogelijke afbouw van de rente) zeer belangrijk voor beleggers in edelmetaal. De garantie is er: hij komt vroeg of laat, maar wanneer? Dat is de multi million dollar question.

Als we terugblikken op het scenario eind 2019, zagen we dat zowel goud als zilver een forse spurt omhoog namen, toen de rente op de 10-jaars een duikvlucht nam. Bij een pivot, zullen we ongetwijfeld eenzelfde scenario kunnen zien.

De rente op de Amerikaanse 10-jaars bedraagt momenteel 4.17%. Als we een daling van de rente zien op basis van de aangescherpte renteverwachting, zou dit een positieve ontwikkeling zijn voor goud en zilver.

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is actief als professioneel trader in de commodity en energy markets. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice