Open voor orders

Goudupdate: goud steeg 10,7% in eerste kwartaal 2024

Gepubliceerd op 31 mrt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud heeft een sterk eerste kwartaal in 2024 achter de rug. De verwachte renteverlagingen van de FED en de ECB komen steeds dichterbij terwijl centrale banken hun dominante rol in de goudmarkt voortzetten. De markt gaat er nu vanuit dat de eerste renteverlaging in juni zal worden doorgevoerd.

Daarbij wordt uitgegaan van in totaal 3 renteverlagingen van de FED. De daling van de inflatie neemt de laatste maanden in vaart af maar komt wel steeds dichter bij de doelstelling van 2%. De kritische vraag is wat de FED en de ECB gaan doen wanneer de inflatie onverwacht toeneemt. Dat is een scenario dat we niet kunnen uitsluiten.

De economie houdt zich tot nu toe goed. Met name in de VS. Maar dit is grotendeels te danken aan fiscale stimuleringsmaatregelen die inmiddels de staatsschuld in de VS op recordniveau hebben gezet. En die schuld wordt een steeds groter probleem. Goud profiteert van deze situatie en staat net als de staatsschuld in de VS op recordniveau.

Centrale banken spelen hierbij een dubbelrol. Met name Oosterse centrale banken verkopen posities in Amerikaanse dollars door Amerikaanse staatsobligaties te verkopen. Tegelijkertijd kopen ze goud als vervanging voor deze dollars. Dit drukt de koers van de dollar en verhoogt de goudprijs. In 2022 en 2023 kochten centrale banken meer dan 1000 ton goud per jaar.

In de eerste maand van 2024 liggen de totale aankopen op schema. De data van de aankopen wordt vertraagd gepubliceerd waardoor de aankopen van februari en maart nog niet bekend zijn. In januari steeg de totale positie met 54 ton.

Goudprijs bereikt nieuw record op laatste handelsdag

Beleggers in goud kunnen na de eerste 3 maanden van dit jaar terugkijken op een uitstekend rendement. De goudprijs heeft in het eerste kwartaal van 2024 een stijging van 10,7% behaald. Goud sloot op de laatste handelsdag van dit kwartaal op $2234 per troy ounce.

Grafiek van de goudprijs in de laatste 12 maanden

Goudupdate: goud steeg 10,7% in eerste kwartaal 2024

Zilver boekte ook een mooie winst. De zilverprijs steeg met 7,2% in het eerste kwartaal en sloot op $24,95 per troy ounce. Nog steeds ver onder de top van $48 die in april van 2011 werd bereikt. Technisch gezien zal een doorbraak van $26 per troy ounce belangrijk zijn voor een mogelijke verdere stijging.

Bij Doijer & Kalff zagen we in het eerste kwartaal veel klanten die een spaarplan hebben geactiveerd. Zowel nieuwe klanten als bestaande klanten die naast hun positie in edelmetaal ook een spaarplan hebben ingesteld. Het spaarplan is een ideale manier om maandelijks een aantal gram goud of zilver te kopen.

Als klant stel je het spaarplan met 3 klikken in. Hierna wordt er automatisch maandelijks goud en of zilver voor u gekocht. Hierdoor spreid je het koersrisico en bouw je ongemerkt snel een positie op. U kunt het spaarplan activeren door in het dashboard van uw account op spaarplan te klikken. Hierna stelt u het bedrag (al vanaf €50 per maand) in en klikt u op spaarplan opslaan. U geeft akkoord voor een automatische incasso bij uw bank en hierna verloopt alles automatisch.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Woensdag wordt het voorlopige inflatiecijfer van maart in de eurozone gepubliceerd. Die dag wordt ook het definitieve werkeloosheidscijfer van februari in de eurozone gepubliceerd. Vrijdag is de belangrijkste dag. Om 14.30 uur Nederlandse tijd wordt het banencijfer van maart in de VS gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Quote Charlie Morris over goud

Tweet nieuw record goudprijs maart 2024

Jean Wanningen over staatsschuld Italië

Daling consumentenvertrouwen in de VS

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice