Open voor orders

Goudupdate: zilverprijs stijgt voor derde week op rij

Gepubliceerd op 31 mrt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De zilverprijs lijkt eindelijk in beweging te komen. Goud maakt zich klaar voor een mogelijk nieuw record en meestal volgt zilver met vertraging de richting van goud.

De goud-zilver ratio heeft zich de laatste 2 jaar tussen de 1 op 66 en de 1 op 95 bewogen. Een ratio van 1 op 95 geeft aan dat je met 1 ounce goud 95 ounces zilver kunt kopen. Hoe hoger de ratio hoe meer zilver is ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De ratio heeft zich de laatste jaren op een gemiddelde van 1 op 59 begeven. Momenteel de ratio 1 op 82. Daarmee is zilver ondergewaardeerd ten opzicht van goud.

Goud heeft nog steeds een monetaire rol. Zilver had deze functie in het verleden ook maar heeft zich sinds 20 jaar veel meer als industriële grondstof ontwikkeld. Zo’n 60% van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie. En deze vraag groeit hard. Met name zilver dat wordt gebruikt voor de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s drijft de industriële vraag op. Beleggen in zilver is zeer potentieel maar vergt veel geduld en discipline.

Zilverprijs stijgt 15% in 3 weken tijd

In de laatste 3 weken is de zilverprijs gestegen van €616 per kg rond 10 maart naar €712 per kg eind deze week. Een mooi rendement van ruim 15%! Hiermee wordt direct de volatiliteit van de zilverprijs duidelijk.

Als we de bewegingen vergelijken met de periode periode tussen 2009 en 2011 dan zien we een soortgelijk verloop. Goud ging toen in eerste instantie naar een nieuw record terwijl zilver achterbleef. Na verloop van tijd steeg de zilverprijs en bereikte ook zilver een recordhoogte van $48 per troy ounce.

De goud-zilver ratio noteerde begin 2009 rond de 1 op 82. In 2011 bereikte de ratio het niveau van 1 op 32. Zilver was ten opzichte van goud flink ingelopen en eigenlijk overgewaardeerd geraakt. Een daling van zilver volgde. De “collectieve overdrijving” in de markt biedt kansen voor beleggers die hun huiswerk maken.

In Amerikaanse dollars heeft de zilverprijs zich sinds 2008 tussen de $10 en de $48 per troy ounce bewogen. Momenteel noteert de zilverprijs net onder de $24. Nog steeds de helft van de top in 2011. Ondertussen is de mijnproductie sinds 2011 onder druk gekomen en is de vraag gestegen. Uitstekende fundamenten maar nog geen beloning voor de lange termijn belegger in zilver….

Met het account van Doijer & Kalff koopt u zilverbaren zonder BTW. De baren worden onder uw naam opgeslagen in de kluis van Brinks in Zurich, Zwitserland. Open hier een account.

Inflatiecijfer eurozone

Deze week werd het voorlopige inflatiecijfer in de eurozone door Eurostat bekendgemaakt. De inflatie is in maart gedaald naar 6,9% op jaarbasis. De daling is te danken aan de daling in de prijzen van grondstoffen. De kerninflatie, het cijfer waar de ECB met name naar kijkt, is gestegen van 5,6% naar 5,7%. In dit cijfer zijn de prijzen van energie en voedsel niet meegenomen.

Agenda

Aanstaande vrijdag wordt in de VS het laatste banencijfer en de werkeloosheid bekendgemaakt. De verwachting is dat er 240.000 banen in maart zijn bijgekomen. De markten zijn dan gesloten i.v.m. goede vrijdag.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice