Open voor orders

Goudupdate: zilverprijs stijgt hard na daling Amerikaanse dollar

Gepubliceerd op 15 jul 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De Dollar Index is deze week onder de 100 punten gezakt. Nu de reeks van renteverhogingen door de FED bijna is afgerond verzwakt de dollar ten opzichte van andere valuta’s.

De Dollar Index bewoog de laatste 23 jaar tussen de 120 punten (periode rond 2002) en de 72 punten (periode tussen 2008 en 2011). Er is een duidelijke omgekeerde correlatie tussen de Dollar Index en goud. Hoe lager de Dollar Index hoe hoger de goudprijs en andersom.

In de laatste 10 maanden is de Dollar Index met 12,6% gedaald. De goudprijs is in dezelfde periode met 20% gestegen. Overigens wist goud deze week niet volledig te profiteren van de zwakkere dollar. De Dollar Index daalde 3% terwijl de goudprijs met 1,6% steeg.

Zilver steeg veel harder dan goud. De zilverprijs steeg in Amerikaanse dollars met maar lieft 8,1% en 5,5% in euro’s. Zilver is dit jaar achtergebleven ten opzichte van de goudprijs. De goud-zilver ratio bewoog deze week van 1/83 naar 1/78. De zilverprijs sloot op $24,94 per troy ounce.

Zilver profiteert van duale setting

Zilver heeft het afgelopen jaar last gehad van enerzijds de renteverhogingen en anderzijds het risico op een recessie. Aangezien 50% van de vraag naar zilver vanuit de industrie afkomstig is betekent een economische neergang ook een daling in de industriële vraag naar zilver. Tegelijkertijd drukt een hogere rente de monetaire vraag naar zilver.

Nu het einde van de renteverhogingen in zicht komt kan dit de vraag naar zilver vanuit beleggers stimuleren. Tegelijkertijd heeft de economie zich, tot nu toe, sterk gehouden. Hierdoor is de industriële vraag op niveau gebleven. De grootste positieve factor is de gestegen vraag naar zilver ten behoeve van de energietransitie (zonnepanelen en elektrische auto’s) geweest.

Zoals we eerder schreven is er een tekort aan zilver sinds 2021. In 2021 was er een tekort van 51 miljoen ounces, wat neerkomt op 5% van het totale aanbod. In 2022 was dit tekort 237 miljoen ounces, 23% van het totale aanbod. Volgens schattingen van het Silver Institute zal het tekort aan zilver in 2023 uitkomen op 142 miljoen ounces ofwel 14% van het aanbod.

Dit betekent een tekort in 3 jaar tijd van in totaal 430 miljoen ounces. De jaarlijkse mijnproductie ligt rond de 840 miljoen ounces. Beleggers gaan dit tekort vroeg of laat signaleren. De prijsbeweging deze week is daar mogelijk een start van.

Lees hier de 5 tips om succesvol te investeren in zilver

Agenda

Komende week wordt het laatste inflatiecijfer in de eurozone bekendgemaakt. Aanstaande woensdag om 11.00 uur wordt de inflatie over juni gepubliceerd.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice