Open voor orders

Goudupdate: zilver stijgt terwijl goud stabiliseert

Gepubliceerd op 16 mrt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Eerder deze week kwam zowel de goudprijs als de zilverprijs onder druk. De inflatie in de VS bleek boven verwachting. Ook de producentenprijzen lagen hoger dan verwacht. Hierdoor daalde de kans op een renteverhoging dit jaar. Komende week nemen meerdere centrale banken een rentebesluit.

Op maandag neemt de centrale bank van Japan en de centrale bank van Australië een rentebeslissing. Japan kan eindelijk eens de rente gaan optrekken. Het land hanteert sinds 2016 een negatieve rente van 0,1%. Japan heeft de hoogste staatsschuld ter wereld met een percentage van 259% (schuld/BBP).

Woensdag neemt de FED het tweede rentebesluit van dit jaar. Naar verwachting zal de FED de rente op het huidige niveau van 5,25% laten staan. Het commentaar van de FED zal waarschijnlijk meer impact hebben op de markt dan de rentebeslissing zelf. Donderdag neemt de centrale bank van Engeland en die van Zwitserland ook een rentebesluit.

Voor goud en zilver zal met name het besluit van de FED impact hebben. De stand van de Amerikaanse dollar is een belangrijke factor voor de prijs van edelmetaal. De Dollar Index steeg deze week 0,7%. De goudprijs sloot deze week op $2155 per troy ounce, ruim 1% lager. In euro’s daalde goud met 0,6%.

Zilverprijs stijgt 4%

Alle aandacht ging uit naar zilver. Zilver lijkt de inhaalslag op goud te hebben ingezet. De goud-zilver ratio stond een week geleden op 1:89. Deze week sluit de ratio op 1:85. Nog steeds ver weg van het gemiddelde van 1:59 in de laatste 30 jaar maar het begin is er.

Goudupdate: zilver stijgt terwijl goud stabiliseert

De zilverprijs steeg deze week in Amerikaanse dollars met 3,6%. Zilver sloot op $25,18 per troy ounce. Er ligt een belangrijke weerstand op $26. Als dit niveau de komende weken gebroken wordt dan is er meer ruimte voor een verdere stijging. In euro’s steeg zilver met 4%. De zilverprijs steeg deze week van €714 naar €743 per kg.

Vorige week steeg zilver met €30 per kilogram. Deze week kwam de stijging uit op €29 per kg. Daarmee is zilver dit jaar harder gestegen dan goud. De goudprijs staat in euro’s op een winst van 6% terwijl zilver dit jaar 7,3% is gestegen.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag neemt zowel de centrale bank van Japan en die van Australië een rentebesluit. Dan wordt tevens het inflatiecijfer in de eurozone bekendgemaakt. Woensdag volgt de FED. Donderdag neemt de centrale bank van Zwitserland en die van Engeland een rentebesluit.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Stijging zilverprijs

Daling industrie eurozone

Inflatie januari 2024 in de VS

Stijging inflatie Nederland februari 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice