Open voor orders

Beleggen in goud versus beleggen in zilver

Gepubliceerd op 17 okt 2016
door Reinoud Bogert

Beleggen in goud versus beleggen in zilver, goud of zilver? Beleggen in goud krijgt meer aandacht dan beleggen in zilver. Investeren in edelmetaal betekent voor de meeste beleggers beleggen in goud.

Zilver staat over het algemeen in de schaduw van goud. Het verschil tussen goud en zilver is enorm. Er komt meer dan 10 keer zoveel zilver uit de grond dan goud terwijl de goudprijs momenteel 71 keer zo hoog is als de zilverprijs.

Beleggen in goud

Het grootste deel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie terwijl de industriële vraag naar goud maar 10% is. Het grootste verschil is misschien wel dat de bovengrondse goudvoorraad vele malen groter is dan die van zilver.

Verschillende berekeningen wijzen erop dat er ongeveer 180.000 ton goud gemijnd is en dat deze hoeveelheid in feite beschikbaar is. Natuurlijk afhankelijk van de goudprijs.

Centrale banken, beleggers, maar voornamelijk particulieren hebben het meeste goud in bezit in de vorm van sierraden.

Beleggen in Zilver

De industriële vraag naar zilver is 56% van de totale zilverproductie inclusief recycling. Beleggers kochten in 2015 zo’n 28% van het totale aanbod van zilver op. Ongeveer 22% werd verbruikt voor de productie van zilveren juwelen.

Zo’n 6% werd afgelopen jaar verbruikt voor de productie van zilverwaar. In totaal kwam de vraag uit op 112% van het aanbod van het zilver wat een tekort van 12% betekent.

Het jaarlijkse tekort aan zilver is in de afgelopen 10 jaar 7 maal actueel geweest. Cumulatief komt het tekort in de afgelopen 10 jaar uit op 607 miljoen ounces, ofwel op 58% van het totale jaarlijkse aanbod.

Waar goud in veel gevallen wordt “heen en weer wordt geschoven” is de voorraad zilver hard aan het dalen. De centrale banken van verschillende landen hebben de laatste tientallen jaren posities in zilver afgebouwd.

Het zilver dat op voorraad was voor de productie van zilveren munten als betaalmiddel, heeft geen functie meer in het huidige monetaire systeem en is verkocht. Schattingen omtrent de zogenaamde buffer van zilver liggen tussen de 800 miljoen en de 2 miljard ounces zilver.

Een groot gedeelte van deze buffer zal pas tegen veel hogere prijzen beschikbaar komen aangezien beleggers een groot deel bezitten van deze buffer.

Vraag naar Zilver voor de productie van Zonne-energie

De industriële toepassing van zilver groeit met name hard in sector van zonne-energie. Dit jaar zal er naar verwachting rond de 70 miljoen ounces aan zilver worden verbruikt voor de productie van zonnecellen.

Naar verwachting zal dit de komende jaren oplopen naar 200 tot 250 miljoen ounces. De combinatie van een stijgende vraag naar zilver vanuit de solar sector in combinatie met een dalende zilverproductie kan zilver de komende jaren zeer aantrekkelijk maken.

De zilverprijs volgt over het algemeen de goudprijs maar stijgt en daalt een stuk harder dan de prijs van goud. De volatiliteit in een belegging in zilver kan beleggers afschrikken ondanks de sterke fundamenten van zilver.

Zilver is boven de grond is schaarser dan goud. De goud zilver ratio staat op 1/71 staat waarmee zilver ondergewaardeerd lijkt ten opzichte van goud.

Beleggen in Goud versus Beleggen in Zilver in 2016

De behaalde rendementen tussen beleggen in goud en beleggen in zilver zijn aanzienlijk. In 2016 heeft een belegging in goud tot zover in de 9 meest gebruikte valuta’s een rendement tussen de 2,2% en de 43,2% opgeleverd.

Beleggen in zilver leverde in dezelfde 9 verschillende valuta’s een rendement op tussen 8,6% en de 52,1%. De rendementen van beleggen in goud en beleggen in zilver kwamen het laagst uit in de Japanse yen. De beste performance van beide edelmetalen was in de Britse pond. De Brexit heeft beleggers in goud en zilver in de UK niet geraakt.

In euro’s heeft zilver het stukken beter gedaan. Beleggen in goud in euro’s leverde tot zover in 2016 16,9% rendement op. Beleggen in zilver ging in euro’s een stuk harder met een rendement van 24,2%.

Beleggen in Goud versus Beleggen in Zilver
Beleggen in Goud versus Beleggen in Zilver. Bron data: Goldprice

Over een langere termijn zien we dat de verschillen tussen het beleggen in goud versus beleggen in zilver minder groot zijn. Sinds 2001 komt het gemiddelde jaarlijkse rendement van een belegging in goud uit op +10,3% waar een belegging in zilver jaarlijks gemiddeld met 11,2% heeft gerendeerd.

Beleggen goud versus beleggen in zilver ontloopt elkaar niet veel in rendement ondanks dat zilver naast een industriële vraag een sterke monetaire vraag kent. Goud daarentegen kent primair een monetaire vraag.

Sinds september 2016 heeft Doijer & Kalff het Account geïntroduceerd. Goud kopen is mogelijk vanaf 1 gram en tegen een prijs van 0,7% boven sportprijs. Zilver kopen is mogelijk vanaf 1 kilogram en tegen 4% boven spotprijs.

De posities worden opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen in Nederland, met 100% terugkoopgarantie.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice