Open voor orders

ANZ Bank: ‘De zilvermarkt zal een periode van krapte ingaan die in tientallen jaren niet is waargenomen’

Gepubliceerd op 26 dec 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

In 2023 was er opnieuw een jaar met een enorm tekort aan vraag en aanbod in zilver, ondanks een break-even YTD. Tot op heden bedraagt het zilvertekort dit jaar zo’n 142 miljoen ounce à 14%. De grootste vraagstijging kwam van zonnepanelen. In 2021 keken het Silver Institute en de Metal Focus-group naar zonnepanelen met een verbruik van 110 miljoen oz, en constateerden een groei van 12-13% per jaar. Maar in november 2023 herzagen zij de schatting voor 2023 tot ongeveer 200 miljoen oz. Met andere woorden: in de afgelopen twee jaar is er ‘onverwachts’ meer dan 100 miljoen oz. zilver ingenomen door de solar-industrie.

Vraag en aanbod zilvermarkt

Bron: Metals Focus

2023 is ook weer een jaar waarin we snelle vooruitgang zagen in de solar-industrie. We zagen enorme dalingen in de prijzen van zonnepanelen, terwijl de technologie zich ontwikkelde. Bovendien maakt de daling van de prijs van lithium en lithiumbatterijen tot de goedkoopste energie in de menselijke geschiedenis. De innovatie op het gebied van zonnepanelen heeft inmiddels een keerpunt bereikt. Om de efficiëntie te verhogen is voor de toekomstige generatie zonnepanelen 25-150% meer zilver nodig.

De tunneloxide-gepassiveerde contacttechnologie (TOPCon) nam in 2023 een vlucht, waardoor de zilverbelasting in zonnepanelen met minstens 25% toenam. In 2024 zal naar verwachting ruim 50% van de zonnepanelen gebaseerd zijn op TOPCon. Een andere ontwikkeling in de zonne-energiesector, de heterojunctietechnologie (HJT), zal naar verwachting in 2025 en daarna een verdubbeling van de hoeveelheid zilver in zonnepanelen vereisen.

Als gevolg hiervan zijn de meeste mensen erg optimistisch over de groei van zonnepanelen in de komende jaren. ANZ Bank (Australia and New Zealand Banking Group) verwacht dat ‘solar’ tegen 2025 meer dan 50% van de zilverbehoefte van de industrie zal opeisen, een enorme sprong ten opzichte van de 20% in 2021.

Tekort aan zilver ANZ Bank

Bron: FXStreet Insights Team

Dit alles wijst op een structureel zilvertekort voor de komende decennia. Zilver is voornamelijk een bijproduct van primaire metalen. Om ervoor te zorgen dat de zilverproductie de vraag kan inhalen, moeten er veel nieuwe primaire zilvermijnen worden gebouwd en moet de zilverprijs gedurende een langere periode hoog zijn.

Ruim een week geleden doorbrak goud voor het eerst de grens van $2.100 per ounce en sprong zilver naar bijna $26, gevolgd door een terugtrekking van beide metalen, een patroon wat doorgewinterde beleggers herkennen.

Zeer breed uitgemeten was de rally was een reactie op een reeks ontwikkelingen:

•       Dalende Amerikaanse dollar;

•       dalende obligatierentes;

•       vraag naar veilige havens;

•       verkoop van shortposities;

•       verzachtende toon van de centrale banken, die een einde maken aan de recente cyclus van renteverhogingen.

Historisch gezien doet zilver het meestal goed in de latere fase van een goudrally en bereikt het meestal een nieuw hoogtepunt. Dat betekent dat zilver met inachtneming van het oplopende tekort waarschijnlijk de grens van $50 dollar zal overschrijden komende jaren.

Beleggen in zilver kan het scherpst door het kopen van zilverbaren zonder BTW. Dat kan alleen wanneer de zilverbaren worden opgeslagen in een douane-depot. Dan koopt u het meeste zilver voor uw geld. Om deze reden hebben we bij Doijer & Kalff ervoor gekozen om alleen zilver aan te bieden in deze vorm. Open hier een account en koop zilverbaren zonder BTW die onder uw naam worden opgeslagen bij Brink’s in Zurich. De baren zijn beschikbaar vanaf 1 kilogram.

Om zilver meer onder de aandacht te brengen hebben we vandaag 75 kg zilver in de SALE gezet. In de SALE koopt u zilverbaren met een flinke korting. De SALE is open zolang er voorraad beschikbaar is. Dus op=op.  Klik hier voor de SALE.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice