Open voor orders

‘History repeats’

Gepubliceerd op 21 jun 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Ditmaal de vergelijking tussen de huidige goudmarkt en het scenario dat zich voordeed in 1964-1969. Immers, de geschiedenis herhaalt zich. De huidige status van goud toont grote gelijkenissen met zo’n 50 jaar geleden. Goud staat nog altijd aan de vooravond van een grote uitbraak. In een tijdbestek van drie jaar heeft de goudprijs beide keren geflirt met het $2.080 niveau. (1) pandemie (2020); (2) de Russische invasie in Oekraïne (2022); (3) Amerikaanse bankproblematiek en tumult rond Credit Suisse (2023).

De eerste keer dat goud aan de vooravond stond van een grote doorbraak vanuit een ‘sideways moving basis’ dateert uit 1971, met het einde van Bretton Woods (de goudstandaard). Desondanks de goudprijs toentertijd gefixeerd was op $35/oz, kunnen we deze gebeurtenis zien als een proxy voor een definitieve opmars, die maar liefst twee decennia aanhield. Na het verlaten van de goudstandaard is de goudprijs van 1971 t/m 1980 met maar liefst 2.052% gestegen (gemeten van high tot high). Degene die al een tijdje actief is op de edelmetaalmarkt weet dat goud op plateaubasis beweegt. Na een plateau van soms wel meerdere decennia volgt namelijk altijd een definitieve doorbraak.

Halverwege de jaren ‘60 de jaren zestig is vanuit macro-economisch oogpunt een interessante vergelijking met het heden. Vanwege het uitbreken van de inflatie na vele jaren relatief stabiel te zijn geweest; de lage rendementsverwachtingen voor aandelen en obligaties; en de naderende seculiere bullmarkt in Amerikaanse (tech)aandelen.

Grafiek 1: de goudprijs beweegt op plateaubasis door de decennia heen. In een relatief kort tijdsbestek vinden de écht grote koersstijgingen plaats.

Grafiek 2: Goud vs. SP500. Viermaal eerder in de geschiedenis hebben we kruispunten gezien. Hoe dan ook, ‘’gold haven’t catched up yet.’’ Op basis van deze cycli kunnen we concluderen dat goud nog ruim opwaarts potentieel heeft, of dat de SP500 behoorlijk overgewaardeerd is. De keuze laat ik aan u.

Onderstaande grafiek laat zien dat de goudprijs op de Paris Stock Exchange definitief uitbrak in 1964 en dat de prijs, toentertijd, zijn piek vond in 1969 – waarna een correctie van 32% plaatsvond over een periode van 2-3 jaar – alvorens goud aan een monsterlijke opmars begon.

Dit brengt me bij de historische vergelijking: 1964 tot 1969. Deze periode is goed te vergelijken met nu vanuit een macro-economisch en edelmetaalcorrectiestandpunt. Nadat de inflatie in 1964 begon op te lopen, verhoogde de Federal Reserve de rente van 3,75% tot 9,0% in 1969, een stijging van 5,25%. Ter vergelijking, de rente in de VS bedroeg begin 2022 nog 0,25% en is reeds verhoogd tot 5,25%, eveneens een toename van 5%.

Goud bevindt zich momenteel rond hetzelfde niveau als in september 2011. Dit is ook meteen het plateau ($1.900/oz.) waarin we al ruim een decennia verkeren en waar de goudprijs een zogeheten ‘weerstand’ vindt. Laten we niet vergeten dat:

  • de aandelenmarkt is uitgebroken;
  • AI blaast techaandelen nieuw leven in;
  • de Fed is nog altijd niet definitief voor een pivot gegaan;
  • een recessie is vooralsnog niet aanstaande;
  • en de reële rentetarieven moeten na een historisch significante stijging, nog dalen.

 

Al met al nieuws wat uiterst repressief zou moeten werken op de goudprijs, en vooralsnog blijft het bij een correctie van -6% vanaf de all-time-high in mei gemeten. Goud staat zijn mannetje, desondanks de genoemde punten. De markt weet iets en beleggers hebben tijd om onderzoek te doen en de beste kansen te ontdekken, terwijl men ‘discounted’ in kan stappen. De menigte koopt op de top en u lezer, weet dat correcties juist de momenten zijn waarop het interessant wordt.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice