Open voor orders

Het antwoord op uw vraag ligt in de marktmicrostructuur, orderblocks en dark pools

Gepubliceerd op 03 mrt 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Na de recente highs dit jaar bevinden goud en zilver zich in een consolidatie. Als we een blik werpen op de marktmicrostructuur dan bevinden beide edelmetalen zich momenteel in niemandsland. Op korte termijn is er nog geen reden voor optimisme. Wat de marktmicrostructuur precies inhoudt leg ik u graag uit in deze blog en wellicht dat deze blog uw prangende vragen beantwoord.

Marktmicrostructuur omvat de details over hoe dynamiek op de markt plaatsvindt. Denk hierbij aan prijsvorming, price discovery, spreads, volatiliteit, informatie, openbaarmaking en gedrag van market makers en beleggers. De theorie van de marktmicrostructuur is van toepassing op de koersontwikkeling van reële of financiële activa. De belangrijkste drijfveer van onderzoek naar marktmicrostructuren is het onderzoeken van de manieren waarop de werkprocessen van een markt determinanten van transactiekosten, prijzen, noteringen, volume en handelsgedrag beïnvloeden.

In de 21ste eeuw hebben innovaties een uitbreiding mogelijk gemaakt naar de studie van de impact van marktmicrostructuur op de incidentie van marktmisbruik, zoals handel met voorkennis, marktmanipulatie en conflicten tussen broker en klant.

Op vrijwel alle markten worden activa voornamelijk verhandeld via brokers die een orderboek faciliteren, terwijl andere markten voornamelijk worden gefaciliteerd door makelaars die als tussenpersoon fungeren (bijvoorbeeld de huizenmarkt). Één van de belangrijke vragen in microstructuuronderzoek is hoe de marktstructuur de handelskosten beïnvloedt en of de ene structuur efficiënter is dan de andere. Marktmicrostructuur relateert het gedrag van marktdeelnemers, of het nu gaat om beleggers, brokers, institutionele beleggers of overige autoriteiten – vandaar dat microstructuur een kritieke factor is die zowel de investeringsbeslissing als het verlaten van investeringen beïnvloedt.

Marktmicrostructuur, orderblocks en dark pools in de praktijk

Als we kijken naar de marktmicrostructuur op de goudmarkt zien we dat op 2 februari ten tijde van de high rond de $1950/oz mark, er zich een bearish orderblock begon op te bouwen, nota bene een dag voor de bekendmaking van de NFP-cijfers (laatste banencijfer in de VS) waarna de ‘race to the bottom’ was ingezet. Sindsdien koerst goud namelijk 6% lager en zilver 15% lager (gemeten in Amerikaanse dollars).

Terug naar het bearish orderblock wat ik uit mijn eigen data een dag voor de NFP-cijfers kon identificeren. Orderblocks zijn simpelgezegd vraag- en aanbodzones die worden gevormd wanneer er een blockorder is. Dat verklaart de naam. Als u al bekend bent met het principe van ‘order flow’, dan is dit gesneden koek voor u.

Institutionele marktparticipanten gebruiken speciale orders voor het kopen, verkopen, winst nemen en het sluiten van orders. Wanneer een x partij een positie met een dusdanig volume wil openen, plaatsen ze niet willekeurig een positie om de prijs te verstoren en hun order tegen een slechtere prijs te activeren, maar daartoe probeert deze partij hun posities op te splitsen in kleine en beheersbare blocks (lees: blokken) met behulp van orderblocks.

Stel dat Credit Suisse een verkooporder van 200 miljoen in goudfutures wil plaatsen, maar dat er slechts voor 50 miljoen aan beschikbaarheid is. Het is dan vrij duidelijk dat Credit Suisse zijn order niet zal plaatsen. Als ze nu een verkooporder plaatsen, wordt hun order van 50 miljoen uitgevoerd, terwijl de resterende 150 miljoen wordt uitgevoerd tegen een veel slechtere prijs, wat resulteert in een lagere winstgevendheid. Daarom besluiten ze hun order te splitsen en orderblocks te gebruiken om hun positie te plaatsen en te beheren. Als ze hun positie opsplitsen in delen van 20 miljoen, kunnen ze hun order plaatsen zonder de prijs te verstoren. Dit proces van het plaatsen van blockorders resulteert in het creëren van een aanbod- of vraagzone uit een strak consoliderend bereik.

Orderblocks zijn lastig te identificeren, omdat de kopende of verkopende partij de volledige controle houdt over hoe ze hun orders invoeren. Gezien de omvang van de orders, zal het de prijs van het activum aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Hiermee geef je dus in feite je mandje met gouden eieren weg, omdat de meer sophisticated market makers en professionele handelaren jouw order ontdekken vanwege de imbalances die het creëert in de markt, denk aan grote verschillen in de spread en volatiliteit over een bepaald tijdsinterval.

Om dit te voorkomen wordt deze order uitgeoefend via zogeheten ‘dark pools.’ Om het simpel te houden: een niet openbare exchange waar het van belang is dat je transactie anoniem blijft tot de uitvoering ervan. Als de dark pool overeenkomt met de transactie, vindt de exchange plaats tegen een vooraf bepaalde prijs of halverwege de bied-/laatprijs.

Echter, als de transactie niet kan worden verricht via een dark pool, wordt er gebruik gemaakt van reguliere brokers of ECN’s (electronic communications networks) en wordt een grote order in kleinere stukjes geknipt om de grootte van de order te dekken. Deze kunnen de orders meerdere keren in een kleiner formaat en tegen verschillende prijzen doorsturen om de impact van orders op de markt te minimaliseren. En die imbalances zijn te detecteren. Zonder al te complex te worden; voor de openbaarmaking van de NFP-cijfers op 2 februari waren diverse imbalences te detecteren, waaronder grote afwijkende verschillen in spread gegeven het feit dat de koers zich in een consoliderende fase bevond. Niet alleen dat, ook kon je op een micro timeframe hevige volatiliteit waarnemen met forse negatieve ‘long tails.’ In een paar uur tijd na de NFP verloor goud respectievelijk 2,5% in waarde. Alvorens deze data werd geopenbaard, was de uitkomst van de koers dus in feite al bekend.

De omvang van de shortsellers waren dusdanig dat de koers zich corrigeerde tot de higher low van eind december vorig jaar, waar tevens het eerstvolgende bullish orderblock te detecteren was. En dat zien we want de goudprijs koerst inmiddels ruim boven het belangrijke $1.800/oz niveau. Vooralsnog koersen beide edelmetalen tussen de twee grote orderblocks, beter gezegd in niemandsland.

Conclusie

Vergeet alles wat u heeft gelezen het is namelijk niet relevant voor u, maar wel een antwoord op uw vraag. Uw terechte gedachte: ‘centrale banken kopen in recordtempo goud; de inflatie is nog lang niet in bedwang. Waarom dalen de koersen van goud en zilver?’ Omdat marktspeculatie op korte termijn de drijfveer vormt van de koersontwikkeling. Een lange termijnvisie is van cruciaal belang om je resistent te maken voor dit soort correcties. Aangezien u niet met gelijke wapens vecht, probeer dan ook vooral niet de markt te timen en daarom raad ik mensen doorgaans af actief te gaan beleggen c.q. te gaan traden. Op de lange termijn doet geldontwaarding namelijk altijd zijn werk, tevens de reden waarom beleggen in goud sinds 2000 een rendement levert van ca. 9% gemiddeld per jaar.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice