Open voor orders

Goudupdate: sterkere dollar zet goudprijs lager terwijl Paulson tipt "koop goud"

Gepubliceerd op 18 feb 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week werd in de VS het inflatiecijfer van januari bekendgemaakt. De inflatie is op jaarbasis met 6,4% gestegen. De verwachting was 6,2%. Daarmee viel het cijfer tegen en dit wakkerde de vrees aan voor grotere renteverhogingen door de FED.

De kerninflatie kwam uit op 5,6% tegen 5,7% een maand eerder. Ook hier gingen economen uit van een lager cijfer van 5,5%. Door de toegenomen kans op een renteverhoging van 50 basispunten in maart werd de Amerikaanse dollar sterker. De dollar is in februari bijna 3% gestegen ten opzichte van de euro.

Goud is deze maand in Amerikaanse dollars 5,6% gedaald. In euro’s daalde de goudprijs met 3,1%. Een sterkere dollar maakt goud internationaal duurder waardoor de vraag afneemt en dus daalt de koers. Daarmee is duidelijk dat goud op korte termijn onder druk staat. Ook zilver daalde flink. De zilverprijs is deze maand in euro’s met 7,4% gezakt.

De kans op een renteverhoging van 50 basispunten door de FED in maart is dus flink gestegen. Deze week liet ECB-functionaris Schnabel zich uit over een renteverhoging in maart door de ECB. Volgens Schnabel onderschatten beleggers hoe lang de inflatie hoog kan blijven. “We zijn nog ver verwijderd van de overwinning” sprak Schnabel. Daarbij refereerde ze naar een harder optreden van de ECB op het vlak van renteverhogingen.

Schnabel denkt dat de markt te optimistisch is wanneer het uitgaat dat de rente op 3,5% zal pieken. De inflatie kan wel eens veel hardnekkiger zijn dan de financiële markten momenteel inprijzen, aldus Schnabel. De ECB heeft de rente sinds de zomer van 2022 met 3% verhoogd. Een verhoging van 50 basispunten in maart is al uitgesproken waarmee de totale verhoging naar 3,5% zal gaan.

De kans is aanwezig dat zowel de FED als de ECB de rente zullen moeten verhogen tot boven het niveau van de kerninflatie (momenteel rond de 5% – 5,5%) om een wezenlijke wijziging in de inflatie te krijgen. En dit zal een behoorlijke impact op de economie hebben.

John Paulson “een goed moment om goud te kopen”

John Paulson is een Amerikaanse hedgefonds-manager en voorzitter van Paulson & Co in New York. Hij voorzag eind 2006 dat er een kredietcrisis aanstaande was, nam maatregelen en verdiende zo in 2007 3,7 miljard dollar. Alpha Magazine noemde het de meest succesvolle hedgefondshandel in de geschiedenis.

Paulson tipte deze week dat het een goed moment is om goud te kopen. Hij gaf aan dat de devaluatie van de Amerikaanse dollar, als gevolg van inflatie en geopolitieke spanningen, zal leiden tot een hogere goudprijs dit jaar. En volgens Paulson zal goud ook in de komende 3 tot 5 jaar verder in waarde stijgen.

De Amerikaanse dollar is sinds de tweede wereldoorlog langzaam haar dominantie aan het verliezen als wereldreservemunt. Ondanks dat de dollar een “powerhouse” zal blijven is het aandeel van de munt in het mondiale bbp gedaald. Azië, en dan met name China, wint juist aan marktaandeel.

De Amerikaanse dollar is versneld verzwakt door de COVID-pandemie. De hoeveelheid geld dat de FED heeft bijgedrukt om de economie te stimuleren heeft ook tot twijfel over de munt geleid volgens Paulson. Inflatie is een direct gevolg van de geldcreatie. Met 9% inflatie en een rente rond de nul procent betekent dat een direct verlies van 9% op je geld, geeft Paulson aan.

Dit heeft ertoe geleid dat beleggers en centrale banken over de hele wereld op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Goud is hierdoor gestegen volgens Paulson. Dit verklaart ook de recordaankopen in goud van centrale banken in 2022 en volgens Paulson is dit pas een begin van deze trend. “Goud stijgt en de dollar daalt”.

Paulson geeft verder aan dat je geen geopolitiek risico loopt als je fysiek goud bezit. Daarnaast is er een potentieel voor waardetoename. “We staan aan het begin van een toename in de vraag naar goud waarbij de inflatie en geopolitieke spanningen de snelheid van deze toename bepalen. Goud zal dit jaar stijgen ten opzichte van de dollar en ook in de komende periode van 3, 5 en 10 jaar.”

Paulson voorziet dat de Amerikaanse economie in een milde recessie terecht zal komen. Iedereen die hier aan twijfelt hoeft zich alleen te realiseren dat het monetaire beleid van de FED in de afgelopen 3 jaar voor zoveel extra geld heeft geleid, dat een kater op zijn plaats is. Het feest van gratis geld is over.

“Op een gegeven moment moeten we de schuld terugbetalen of ervoor kiezen om via inflatie de schuld weg te werken. En dat is wat er nu gebeurt.” Paulson denkt verder dat de aandelenmarkt nog steeds overgewaardeerd is en dat de indexen van aandelen de komende 12 maanden zullen dalen.

Ook ziet Paulson in de obligatiemarkt het aantal faillissementen toenemen. Volgens Paulson doen beleggers er goed aan om aandelen en obligaties om te zetten in cash waardoor ze later, wanneer de koersen flink zijn gedaald, tegen lagere prijzen weer kunnen worden teruggekocht.

Open een account en koop fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen. Zoals u een aandeel Shell koopt bij een broker zo koopt u bij Doijer & Kalff fysiek edelmetaal.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice