Open voor orders

Goudupdate: sterkere dollar drukt goudprijs

Gepubliceerd op 30 sep 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week steeg de Amerikaanse 10-jaars rente naar het hoogste punt sinds 2007. Tegelijkertijd steeg de Dollar Index naar het hoogste punt sinds november van 2022. Beide factoren betekenen tegenwind voor een belegging in goud en zilver.

De inflatie in de VS en in de eurozone is aan het dalen. In de VS is de kerninflatie in augustus gedaald naar 3,9%. De reguliere inflatie liep iets op naar 3,5%. In de eurozone kwam de inflatie in september, op basis van het voorlopige cijfer, uit op 4,3%. De kerninflatie bedroeg in september 4,5%.

Daarmee zijn op korte termijn waarschijnlijk geen renteverhogingen meer nodig. De rente zal wel langer hoger blijven dan verwacht, bleek uit het commentaar van diverse leden van de FED en de ECB. De euro heeft de laatste maanden kunnen profiteren van de renteverhogingen van de ECB. Nu de reeks van verhogingen ten einde lijkt komt er direct druk op de Europese munt.

De euro verloor in september 2,5% van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds begin juli van dit jaar staat de euro zo’n 5,6% lager. In Italië liep de 10-jaars rente verder op naar het hoogste punt sinds 2013. Wanneer Italië meer problemen gaat krijgen met de staatsschuld dan zal de euro verder onder druk komen en zal de ECB waarschijnlijk moeten ingrijpen.

De hogere rente krijgt steeds meer grip op de economie. Banken hebben relatief veel staatsobligaties op de balans staan en een hogere rente betekent dat er waarde wordt afgeschreven op deze obligaties. Dit effect heeft in maart van dit jaar voor behoorlijk veel onrust gezorgd bij kleinere Amerikaanse banken.

Goudprijs daalt naar €56.000 per kg

De goudprijs daalde deze week in euro’s met 3,1%. Dit jaar staat een belegging in goud op een winst van 2,7%. In de 9 meest verhandelde valuta’s is de goudprijs dit jaar gestegen. De hoogste stijging is in de Japanse yen met 16,5%.

Zilver was deze week behoorlijk bewegelijk. Het hoogste punt lag op €712 en het laagste punt was €673 per kg. Dit jaar staat de zilverprijs op een verlies van 6,1%. De goud-zilver ratio noteert 1/83.

Agenda

Maandag worden de nieuwste cijfers gepubliceerd over de inkoopmanagersindex van de industrie in de eurozone en in de VS. Op woensdag volgen de cijfers van de inkoopmanagersindex in de dienstensector. Beide indexen zijn de laatste maanden dalende. Vrijdag wordt het banencijfer en de werkeloosheid in de VS bekendgemaakt.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice