Open voor orders

Goudupdate: renteverhogingen FED en ECB op komst

Gepubliceerd op 29 apr 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De FED heeft de rente sinds maart van vorig jaar maar liefst 9 keer verhoogd. De rente in de VS staat momenteel op 4,75%. In relatief korte tijd is de rente hard verhoogd vanaf de “nul-rente”. Geld was nog nooit zo goedkoop en de schulden zijn sinds de start van de financiële crisis hard opgelopen.

Er was te veel schuld en het probleem is opgelost met nog meer schulden. Nu de rente op die schulden stijgt ontstaat er langzaam een probleem. De meeste leningen staan op een “oud tarief” maar deze moeten in toekomst opnieuw gefinancierd worden. En daar kan het misgaan wanneer de rente stukken hoger staat.

Landen, bedrijven en particulieren krijgen hier allemaal mee te maken. Daarbij komt dat de FED en de ECB te maken hebben met een zogenaamde “sticky inflatie” waardoor er meer renteverhogingen nodig zijn. De inflatie ontwikkelt zich breder in de economie waardoor deze ook moeilijker te bestrijden is.

Deze week werd het laatste inflatiecijfer in de VS bekendgemaakt. De kerninflatie daalde van 4,7% naar 4,6% in maart. Dit was iets hoger dan verwacht. Hierdoor is de kans toegenomen dat Powell de rente verder zal verhogen. De FED neemt aanstaande woensdag opnieuw een rentebesluit. De ECB volgt een dag later.

De kans is groot dat de FED de rente met 25 basispunten gaat verhogen. Daarmee komt de rente op 5% te staan. De hogere rente heeft in de VS inmiddels het voorbestaan van 3 banken gekost (Silvergate, Silicon Valley Bank en Signature). Dit weekend is er de vierde slachtoffer bijgekomen, First Republic Bank.

First Republic Bank volgende slachtoffer

De middelgrote bank uit Californië met 7200 werknemers werd eerder dit jaar al door de FED gefund om een faillissement te voorkomen. Deze bleek dat de bank het niet gaat redden. In het eerste kwartaal zijn de deposito’s van klanten met 40% afgenomen en de beurskoers van de bank daalde deze week met 55%.

Beurskoers First Republic het laatste jaar

Bron: Investing.com

Er wordt momenteel hard gewerkt om onderdelen van de bank te verkopen aan onder andere JP Morgan Chase en PNC Financial Service Group. De deal moet voor de beursopening van aanstaande maandag gereed zijn. De kans is groot dat er dit jaar nog meer kleine en middelgrote banken failliet gaan in de VS.

Renteverhoging ECB en inflatie april

De ECB loopt qua monetair beleid achter de FED aan. De inflatie is een stuk hoger dan in de VS en de rente staat momenteel op 3,5%. Aanstaande dinsdag wordt het laatste inflatiecijfer in Europa bekendgemaakt. Dit cijfer zal het rentebesluit van de ECB, dat donderdag volgt, beïnvloeden.

Op dit moment lijkt een verhoging van 25 basispunten reëel maar een hoger dan verwacht inflatiecijfer kan een verhoging van 50 basispunten haalbaar maken. De verwachting is een inflatiecijfer van 6,3% en een kerninflatie van 5,9%.

Komende week hebben we naast het rentebesluit van de FED en de ECB ook de bekendmaking van het banencijfer van april in de VS. De werkeloosheidscijfers in de VS waren de laatste maanden sterk ondanks dat er grote ontslagrondes waren bij diverse techbedrijven in januari.

Volgens de Amerikaanse investeringsfirma Pimco komt deze data pas in april tot uitdrukking in de cijfers. In de VS is een verplichting dat bedrijven met meer dan 100 werknemers grote ontslagrondes 60 dagen van te voren moeten aankondigen. Hierdoor is er een vertraging in de cijfers. Nu de rente steeds verder wordt verhoogd is een recessie onontkoombaar.

De goud- en zilverprijs zijn deze week ongeveer gelijk gebleven. Komende week kunnen we bewegelijkheid in de koersen verwachten wanneer de rentebesluiten, inflatiedata en werkeloosheidscijfers bekend worden gemaakt.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice