Open voor orders

Goudupdate: renteverhoging FED en ECB aanstaande

Gepubliceerd op 10 dec 2022
door Reinoud Bogert

De zilverprijs is afgelopen week verder gestegen. In euro’s steeg de zilverkoers met 1,2%. Dit jaar staat zilver 8,6% hoger. De goudprijs daalde fractioneel met 0,1% en staat dit jaar op een winst van 5,9%. De goud-zilver ratio is gestegen naar 1/76. De ratio staat daarmee op het niveau van maart van dit jaar.

Grafiek goud-zilver ratio 1 jaar

Bron: Goldprice.org

Er was deze nieuws over de Chinese en de Turkse goudreserves. China heeft sinds september van 2019 geen wijzigingen in de goudreserves gerapporteerd terwijl de centrale bank van China, de PBOC, in de jaren daarvoor bijna maandelijks goud toevoegde aan haar reserves.

Afgelopen woensdag rapporteerde de PBOC een toename van 32 ton in de goudreserves. De gemiddelde aankoopprijs lag op $1650 per troy ounce. De goudreserves zijn door de laatste aankoop gestegen met 1,6% naar 1980 ton. China staat op positie 6 van landen met de grootse goudreserves. Analisten schatten in dat China de aankoop van goud met name uit het oogpunt van diversificatie van de reserves heeft uitgevoerd.

Uit de laatste cijfers van de World Gold Council bleek al dat centrale banken in het derde kwartaal van 2022 de grootste aankoop in 55 jaren deden. In totaal kochten centrale banken net geen 400 ton goud. De trend dat centrale banken goud kopen is al 13 jaar aan de gang en lijkt te versnellen. Met name niet Westerse landen kopen goud.

Ook de centrale bank van Turkije maakte bekend dat het in november 19 ton goud heeft gekocht. Turkije heeft dit jaar al 123 ton goud gekocht. De totale goudreserves staan momenteel op 517 ton, goed voor positie 11 van landen met de grootste goudreserves.

Renteverhoging FED en ECB

Aanstaande woensdag zal de FED de zevende renteverhoging van dit jaar aankondigen. De grote vraag is of het 50 of 75 basispunten zal zijn. De FED heeft eerder dit jaar zeer agressief de rente verhoogd. Waarschijnlijk laat de FED de keuze afhangen van het inflatiecijfer over november dat aanstaande dinsdag bekend wordt gemaakt.

De inflatie in de VS is in oktober licht gedaald. Wanneer de inflatie ook in november is gedaald dan is de kans groot dat de FED kiest voor een verhoging van 50 punten. De ECB zal aanstaande donderdag de rente mogelijk met 75 basispunten verhogen. Deze verwachting komt eigelijk tot uitdrukking in de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar.

De wisselkoers noteert momenteel 1,0534. De Amerikaanse dollar is in iets meer dan een maand met 8% gedaald ten opzichte van de euro. De zogenaamde pivot (draai) van de FED komt steeds dichterbij en edelmetalen profiteren hiervan. Wilt u goud kopen en heeft u nog geen account? Open dan hier een account.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice