Goudupdate: renteverhoging ECB in zicht

Gepubliceerd op 29 mei 2022
door Reinoud Bogert

De inflatie in Europa ligt momenteel rond de 7,5%. De Europese Centrale Bank lijkt vastberaden om de rente vanaf juli te verhogen.

De ECB gaf recent aan dat het stimuleringsprogramma vroeg in het derde kwartaal zal worden beëindigd. Dit betekent dat in juli de monetaire stimulering stopt en ook de eerste renteverhoging wordt doorgevoerd.

De huidige rente staat op -0,5%. Voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, gaf deze week aan dat de negatieve rente aan het einde van het derde kwartaal verleden tijd zal zijn.

Een renteverhoging van 25 basispunten in juli en een renteverhoging van 25 basispunten in september liggen voor de hand.

Deze renteverhogingen zijn nodig om de inflatie af te remmen. De gedachte is dat door een hogere rente de economie zal afremmen waardoor de inflatie wordt gedrukt.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente dit jaar 2 keer verhoogd en zal naar verwachting in juni en in juli de rente met 50 basispunten verhogen.

De vraag is of de FED en de ECB met deze renteverhogingen de inflatie kunnen beteugelen. In het verleden is gebleken dat er een sterke vertraging in het effect van een renteverhogingen op de inflatie is.

Euro sterker t.o.v. de Amerikaanse dollar

Het commentaar van de ECB afgelopen week heeft de euro wat steun gegeven ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers tussen beide munten is de laatste twee weken gestegen van 1,04 naar het huidige niveau van 1,0735.

De euro is in de afgelopen vijf maanden 5,6% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Ondanks de sterkere dollar dit jaar is de goudprijs gestegen. Een sterkere dollar maakt goud internationaal duurder wat de vraag drukt. Maar de inflatiezorgen hebben beleggers juist richting goud geduwd.

Goud staat dit jaar, gemeten in euro’s, 7,4% hoger. Een belegging in zilver staat 0,61% hoger. De AEX herstelde afgelopen week. De index staat weer boven de 700 punten maar staat dit jaar op een verlies van 11,6%. Bitcoin verzwakte verder en noteert 37% lager.

Komende week komen er een aantal cijfers naar buiten die interessant zijn om te volgen. Maandag maakt Duitsland het voorlopige inflatiecijfer over mei bekend. Dinsdag komt Frankrijk naar buiten met het inflatiecijfer over mei.

De inflatie van mei in de Eurozone wordt tevens dinsdag bekend gemaakt. Vrijdag om 14.30 uur wordt in Amerika het werkeloosheidspercentage en het aantal nieuw gecreëerde banen bekend gemaakt. Dit cijfer geeft een goede indicatie van de stand van de Amerikaanse economie weer.

Wilt u uw vermogen beschermen tegen inflatie? Overweeg dan om te beleggen in goud. Met een account van Doijer & Kalff  koopt u veilig en eenvoudig fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen. Opslag is al mogelijk vanaf €60 per jaar. Open hier een account.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice