Open voor orders

Goudupdate: nieuwe bankencrisis zet goudprijs op record

Gepubliceerd op 17 mrt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs bereikte deze week een nieuw record in euro’s. De nieuwe bankencrisis was er “ineens” en starte vorige week na het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB). Ondanks de redding van SVB ontstond er sterke twijfel in de markt. Banken blijken kwetsbaar wanneer een relatief klein deel (rond de 5%) van de spaarders hun geld onttrekken.

Credit Suisse heeft al langere tijd een probleem. De vraag was meer wanneer het doek zou vallen. Nou dat was dus deze week. De Zwitserse centrale bank (SNB) moest ingrijpen om de bank te redden. De SNB staat voor maar liefst 50 miljard garant. Momenteel voert de Zwitserse bank UBS gesprekken met Credit Suisse over een gedeeltelijke of volledige overname.

De aandelenkoersen van banken zijn hard gedaald en de vraag is of de markt gekalmeerd is. Inmiddels is iedereen zich bewust van de systeemrisico’s. Heeft u goud in bezit dan loopt u koersrisico, heeft u euro’s bij de bank op de rekening staan dan loopt u systeemrisico.

En om deze reden steeg de goudprijs want goud fungeert als veilige haven in tijden van onrust. De goudprijs sloot deze week op €59.276 per kg. Daarmee is goud dit jaar gestegen met 8,5%. Meestal stijgt zilver nadat goud is gestegen. Dit was ook dit keer het geval. Zilver steeg deze week met bijna 9%.

Ondertussen verhoogde de ECB de rente met 50 basispunten

De ECB had al eerder aangegeven de rente in maart met 50 basispunten te gaan verhogen. Deze belofte werd ingelost. Ondanks de onrust in de financiële markten bleef de ECB trouw aan de uitgesproken planning. De ECB heeft de rente sinds de zomer van 2022 met 3,5% verhoogd.

De FED heeft inmiddels meerdere kredietfaciliteiten geactiveerd om het bancaire systeem te stabiliseren. De laatste 12 maanden daalde de balans van de FED maar sinds deze week is hier een abrupt einde aan gekomen. De balans steeg alleen deze week al met $300 miljard. De reeks van renteverhogingen hebben behoorlijke schade aangericht.

Centrale bankiers zitten met een behoorlijk probleem. Enerzijds moeten ze de rente verhogen om de inflatie tegen te gaan en anderzijds moeten ze banken die in de problemen (gaan) komen funden om bankruns te voorkomen. Tijdens de vorige financiële crisis werd bijna elke bank gered. Maar op dit moment lijkt men in Amerika selectiever te zijn. Ik verwijs u naar een kort interview met James Lankford (Senator Oklahoma) en Janet Yellen (Minister van Financiën) eerder deze week.

Bij Doijer & Kalff hebben we een drukke week achter de rug. We hebben veel nieuwe klanten mogen verwelkomen en de posities van bestaande klanten zijn weer gestegen. Verder zijn we hard aan het werk om nieuwe producten te introduceren.

Deze maand introduceren we ons spaarplan. Met ons account kunt u op zeer korte termijn automatisch edelmetaal sparen. Zeer toegankelijk en en scherp in prijs. Vermogen opbouwen in edelmetaal was nog nooit zo makkelijk.

Agenda

Komende week zal de FED haar rentebesluit nemen. De verwachting is dat de FED de rente met rust laat maar het zou mij niets verbazen als  er een renteverhoging van 25 basispunten wordt aangekondigd.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice