Open voor orders

Goudupdate: Inflatie eurozone naar 9,2%

Gepubliceerd op 21 jan 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Volgens de laatste cijfers van Eurostat is de inflatie in de eurozone in december uitgekomen op 9,2%. Dit was conform verwachting. In november bedroeg de inflatie nog 10,1%. Daarmee is de inflatie in de eurozone voor de tweede maand dalende. De kerninflatie, het cijfer zonder voedsel en energie, is gestegen van 5% in november naar 5,2% in december.

Deze week lieten meerdere functionarissen van de ECB zich uit over het monetaire beleid. De verwachting is dat de ECB de rente in februari met 50 punten zal verhogen. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, gaf in Davos aan dat hij vindt dat de ECB een strak monetair beleid moeten volgen. Knot doelt daarmee op meerdere verhogen van 50 basispunten in 2023. Nederland lijkt daarmee ambitieuzer dan de meeste landen in de Eurozone. En dat is best logisch aangezien Nederland binnen Europa de laagste staatsschuld heeft ten opzichte van het BBP en tevens een zeer lage werkeloosheid van 3,5%.

De ECB heeft de rente sinds juli van vorig jaar met 4 stappen verhoogd. In totaal is de rente nu met 2,5% verhoogd. De FED heeft de rente afgelopen jaar met 4,25% verhoogd. De inflatie in de VS kwam in december uit op 6,5%.

ECB gaat rente minimaal met 1% verhogen in 2023

De kans is groot dat de ECB 50 basispunten verhoogd in februari versus 25 basispunten voor de FED. Mocht de inflatie in de eurozone in februari niet onder de 7% staan dan is een verhoging van 50 basispunten in maart goed mogelijk.

De hoge inflatie van de laatste maanden is nog niet volledig verwerkt in alle producten. Hierdoor zal enerzijds de inflatie dalen door de recente daling van energieprijzen maar stijgt de kerninflatie tegelijkertijd door dit vertragende effect. In die zin is het goed mogelijk dat de inflatie tot en met de zomer dit jaar relatief hoog blijft en dat de ECB en de FED mogelijk langer zullen verhogen dan de markt nu verwacht.

In de jaren 80 hebben we gezien dat de inflatie na de eerste piek ook afnam. In een tweede fase steeg de inflatie opnieuw en moesten centrale bank nogmaals hard ingrijpen. Hierna herhaalde zich deze beweging . In die tijd, 1981, stond Paul Volcker aan het roer van de FED. Hij verhoogde de rente zelfs tot 20% waardoor de FED de inflatie uiteindelijk onder controle kreeg.

Een dergelijk niveau is nu uitgesloten. De schuldenberg is veel groter en de rente staat momenteel veel lager. De meest acceptabele oplossing, om de schuldenproblematiek “weg te werken”, is om een aantal jaar een relatief hoge inflatie (4 tot 5%) te hebben. Wanneer de inkomens tevens stijgen in dat tempo dan wordt de verhouding tussen schuld in inkomen gezonder. Dat eigelijk de enige oplossing om de schulden weg te werken.

Probleem is alleen dat vermogen, met name in de vorm van spaargeld, verdampt.

Het nadeel is, is dat de euro geen zogenaamde “store of value” is waardoor vermogensbehoud in het gedrang komt. Precies om deze reden is het animo voor het kopen van goud zo populair. De goudprijs is de laatste jaren gestaag gestegen. In de laatste 22 jaar steeg fysiek goud met 9% gemiddeld per jaar.

Goud in Amerikaanse dollars noteert op het hoogste niveau sinds april 2022. De top van $2075 werd bereikt in maart van vorig jaar. De goudprijs noteert $1925 per troy ounce.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice