Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt na commentaar FED

Gepubliceerd op 23 mrt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud heeft wederom een mooie week achter de rug. Deze week besloot de FED de rente ongewijzigd te laten. De beslissing was conform de verwachting. De voorzitter van de FED, Jerome Powell, sprak na de rentebeslissing en gaf aan dat de FED dit jaar drie renteverlagingen verwacht in te voeren. Op zich niet onverwacht maar blijkbaar heeft de markt enige twijfels gekregen over het aantal renteverlagingen dit jaar want de bevestiging gaf de markt vleugels.

Medio december van 2023 deed Powell dezelfde uitspraak. Goud steeg toen ook hard. De goudprijs steeg afgelopen donderdag naar $2210 per troy ounce. Tegelijkertijd daalde de Dollar Index naar het laagste punt van deze week. Vrijdag herstelde de Dollar Index en daalde de goudprijs weer enigszins.

Hieronder de grafiek van de Dollar Index van deze week. Op 21 maart bereikte de index zijn laagste punt. Op dat moment steeg de goudprijs naar het nieuwe record van $2210.

Dollar Index

Bron: Investing.com

Er waren meer centrale banken die deze week een rentebeslissing namen. De centrale bank van Japan verhoogde de rente met 10 basispunten. Japan, het land met de hoogste procentuele staatsschuld ter wereld, heeft acht jaar negatieve rente gehad. De centrale bank heeft inmiddels zo’n 50% van de totale staatsschuld op de balans. De inflatie lijkt daar nu langzaam op te gaan lopen.

Zwitserland voert als eerste een renteverlaging door

Zwitserland voerde deze week de eerste renteverlaging in onder centrale banken. De Zwitserse centrale bank verlaagde de rente met 25 basispunten. Daarmee staat de rente nu op 1,5%. De goudprijs in Zwitserse franken steeg naar het recordniveau van 63.035 CHF per kg. Een belegging in goud in Zwitserse franken staat in 2024 op een winst van ruim 13%.

De markt gaat er nu vanuit dat de FED en de ECB de rente in juni gaan verlagen. De goudprijs steeg deze week in euro’s met €652 per kg. Donderdag bereikte de goudprijs het niveau van €65.000 per kg. Goud staat in 2024 op een rendement van 7,1%. Zilver leverde deze week €10 per kg in en staat dit jaar op een rendement van 5,9%. De goud-zilver ratio sloot op 1:87.

Verloop van de goudprijs in euro’s:

Goudupdate: goudprijs stijgt na commentaar FED

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het laatste cijfer van het consumentenvertrouwen van maart in de VS bekendgemaakt. Donderdag wordt het definitieve groeicijfer van de economie in het vierde kwartaal in de VS gepubliceerd. Vrijdag volgt het brede PCE inflatiecijfer van februari in de VS. Overigens zijn vrijdag de beurzen gesloten i.v.m. Goede Vrijdag.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet goud naar nieuw record

Tweet renteherziening FED

Renteverhoging centrale bank Japan

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice