Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt door zwakkere dollar

Gepubliceerd op 13 nov 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De Amerikaanse inflatie is in oktober lager uitgevallen dan verwacht. Afgelopen donderdag bleek dat de inflatie op jaarbasis 7,7% bedroeg. In september lag de inflatie in de VS nog op het niveau van 8,2%. Beleggers werden hiermee positief verast want de verwachting was een inflatie van 7,9%.

Ook de kerninflatie, witte lijn in de grafiek, kwam met 6,3% lager uit dan de verwachte 6,5%. De kerninflatie, inflatie zonder kosten van energie en voedsel, is een van de belangrijkste cijfers voor de FED. Wanneer deze daalt dan neemt de kans op renteverhogingen af.

Door de lagere inflatie schoten de koersen van aandelen omhoog. De Amerikaanse dollar daalde fors ten opzichte van andere valuta’s. De dollar verloor ruim 4% ten opzichte van de euro. Een zwakkere dollar betekent bijna altijd een hogere goudprijs. Goud steeg vooral hard in Amerikaanse dollars.

Goudprijs stijgt met 5,3% op weekbasis

De goudprijs steeg met 5,3% in Amerikaanse dollars en boekte daarmee op weekbasis een van de hardste stijgingen sinds maart 2020. In euro’s kwam de winst uit op 1,3%. Dit jaar is de goudprijs 6,3% gestegen. Hiermee compenseert een belegging in goud de kerninflatie (5% in Europa) volledig.

Afgelopen week kwam de Zwitserse bank UBS met een update over het koersdoel van goud. De bank verwacht dat de FED de rente in december en begin van 2023 verder zal verhogen. Maar vanaf de zomer van 2023 verwacht UBS dat de FED de rente gaat verlagen. Hierdoor kan de goudprijs eind 2023 flink stijgen.

In het verleden bleek dat bij elke renteverlaging van 1 procent door de FED, de goudprijs steeg met 19%. UBS verwacht dat de FED in de tweede helft van volgend jaar, de rente met 175 basispunten (1,75%) zal verlagen. UBS was niet alleen want ook Goldman Sachs gaf afgelopen week aan dat, wanneer de FED start met het doorvoeren van renteverlagingen, de goudprijs met 30% kan stijgen.

Maar eerst volgt er nog een reeks van renteverhogingen en het moet nog blijken of de inflatie de komende maanden deze dalende trend bevestigd. In Europa hebben we nog steeds te maken met een stijgende trend in de inflatie. De inflatie stond in september op 9,9%. Aanstaande donderdag wordt het inflatiecijfer van oktober bekend gemaakt.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice