Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt door faillissement Silicon Valley Bank

Gepubliceerd op 11 mrt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week veroorzaakte het faillissement van Silicon Valley Bank een schrikreactie bij beleggers. De aandelenkoersen van banken doken in het rood. Grote banken zoals JP Morgan en Wells Fargo zagen hun waarde met miljarden dalen op de beurs.

Silicon Valley Bank (SVB) is 40 jaar geleden opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Santa Clara, California. SVB is qua grootte de zestiende bank van Amerika en de grootste bank van Silicon Valley.

Afgelopen vrijdag daalde de waarde van SVB miljarden. De meeste banken hebben staatsobligaties op de balans staan en door de hogere rente daalt de waarde van deze obligaties. Bij gedwongen verkoop wordt er momenteel flink verlies geleden waardoor de financiële stabiliteit in gevaar kan komen. SVB schreef miljarden af op onder andere hypotheekleningen en Amerikaanse staatsleningen. Door deze onzekerheid ontstond er een bankrun en binnen no time werd de bank failliet verklaard.

De renteverhogingen van de FED eisen inmiddels hun tol. De komende weken en maanden zal moeten blijken of de renteverhogingen en het omvallen van Silicon Valley Bank meer banken zal raken. De goudprijs prijs is meestal een goede indicator voor dergelijke onrust.

Ondertussen neemt de kans op renteverhoging van 50 basispunten op 22 maart 2023 toe. Steeds meer teamleden van de FED laten zich positief uit over een verhoging van 50 basispunten in maart. Het banencijfer in februari was beter dan verwacht (311.000 banen versus 200.000 verwacht). De werkeloosheid in de VS is uitgekomen op 3,6%.

Komende week wordt het inflatiecijfer over februari in de VS bekendgemaakt. Dit cijfer zal bepaald zijn voor de “haalbaarheid” van 50 punten. Een hoger dan verwacht cijfer zal de druk op de FED verhogen om de rente verder op te trekken.

Goudprijs stijgt en China breidt goudreserves verder uit

Goud steeg deze week naar €56.373 per kg. Daarmee staat de goudprijs dit jaar op een rendement van 3,1%. Zilver daalde eerder deze week naar €605 per kg maar herstelde naar het niveau van €619. Dit jaar staat zilver op een verlies van 15%. De goud-zilver ratio noteert 1/91 waarmee zilver achter blijft ten opzichte van de goudprijs.

Bron: Goldprice

Er was een update qua goudreserves van centrale banken. De eerste cijfers van februari wijzen op een verdere toename van de posities in goud onder centrale banken. China rapporteerde deze week een aankoop van 24,9 ton goud.

De centrale bank van China heeft daarmee sinds november van 2022 elke maand goud gekocht. De totale aankoop in deze 4 maanden is 102 ton goud. Door de aankoop in februari zijn de goudreserves van China gestegen naar 2050 ton. De centrale bank van Turkije deed ook een aankoop. In februari kocht Turkije 22,5 ton goud.

Bij Doijer & Kalff zagen we afgelopen week een toename in de goudaankopen van bestaande en nieuwe klanten. De maand februari was een relatief rustige maand maar sinds deze week is er een flinke stijging te zien. Mocht u ook goud willen kopen ter bescherming van uw koopkracht of het systeemrisico, open dan een account via deze link.

Agenda

Komende dinsdag, om 13.30 uur Nederlandse tijd, wordt het inflatiecijfer van februari in de VS bekendgemaakt. Donderdag zal de ECB naar verwachting de rente verhogen met 50 basispunten.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice