Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt $22 ondanks commentaar FED

Gepubliceerd op 24 feb 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week lieten meerdere FED-functionarissen zich uit over over het gevaar van het te snel verlagen van de rente. De inflatie is in januari weer gestegen. In januari worden veel prijsstijgingen doorgevoerd, waardoor dit een tijdelijk negatief effect op de inflatie kan hebben.

Om die reden wil de FED afwachten hoe de inflatie zich in de komende maanden zal ontwikkelen. In het verleden heeft de inflatie zich in meerdere golven ontwikkeld (zie grafiek hieronder). Een eerste golf, die na renteverhogingen onder controle werd gebracht. Hierna kwam een tweede golf waarbij de inflatie de top van de eerste golf overtrof.

Ook deze werd door renteverhogingen opgelost. Ten slotte kwam er een derde golf, die weer een hogere top had dan de tweede golf. De rente in de VS werd toen zelfs verhoogd naar 20%.

Ontwikkeling inflatie 1970 – 1985

Inflatie 1970- 1985

Bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

De inflatie is het gevolg van de enorme geldcreatie door centrale banken. Vanaf 2011 hebben centrale banken (staats)obligaties opgekocht om de economie te stimuleren en de inflatie te laten oplopen. De rente is hierdoor kunstmatig omlaag gebracht.

Vanaf begin 2022 liep de inflatie te hard op waardoor centrale banken noodgedwongen de rente weer moesten verhogen. Deze obligaties zijn vervolgens door de ingevoerde renteverhogingen minder waard geworden waardoor er onder andere verliezen zijn ontstaan.

DNB boekt 3,5 miljard euro verlies

In oktober 2022 waarschuwde De Nederlandse Bank al voor mogelijke verliezen in de komende jaren. De hogere rente heeft in 2023 tot een verlies geleid van 3,5 miljard euro. DNB ontving eerder nog 0,5% van banken die geld stalden. Die inkomsten zijn nu veranderd in verliezen op basis van 4%.

Daarnaast leveren de opgekochte obligaties nauwelijks rente op en zijn deze in waarde gedaald. Kortom de kosten voor DNB zijn gestegen en de inkomsten zijn gedaald. Het verlies betekent dat de Nederlandse schatkist de komende jaren geen winstuitkeringen van DNB zal ontvangen.

De Nederlandse Bank heeft buffers opgebouwd die het verlies moeten opvangen. DNB verwacht dat er tot en met 2028 sprake zal zijn van een verlies. Er is een kans dat de Nederlandse Staat moet bijspringen om DNB financieel te steunen maar dat is volgens DNB niet aan de orde.

Ook de Europese Centrale Bank melde een verlies van 8 miljard euro over 2023. Hetzelfde verhaal geldt voor de FED, met een verlies van 100 miljard dollar in 2023.

Citi ziet goud stijgen naar $2150

De Amerikaanse bank Citi gaf deze week een tradingupdate voor goud. De bank verwacht dat de goudprijs eind 2024 zal stijgen naar $2150 per troy ounce. Volgens Citi spelen de goudaankopen van centrale banken een belangrijke rol in de goudmarkt.

Centrale banken kochten in 2023 nipt minder goud dan in het recordjaar 2022. De totale aankopen overtreffen nu al twee jaar de 1000 ton goud. De reden dat de banken goud kopen is enerzijds diversificatie van de reserves. Anderzijds wordt goud gekozen als “store of value” en dus in plaats van het aanhouden van kapitaal in Amerikaanse dollars.

Deze week boekte goud een winst van $22 per troy ounce. Ondanks dat de leden van de FED waarschuwde dat de renteverlaging mogelijk langer op zich laten wachten. De Dollar Index daalde deze week met 0,27%. De goudprijs boekte een winst van 1,1% en sloot op $2035. Citi gaat dus uit van een stijging van 5,6% vanaf het huidige niveau.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het cijfer van het consumentenvertrouwen in de VS van februari bekendgemaakt. Woensdag volgt het cijfer van de eurozone. Donderdag wordt het laatste PCE (brede inflatiecijfer) in de VS bekendgemaakt. Vrijdag wordt de (voorlopige) inflatie van februari in de eurozone gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Citi koersdoel goud 2024

Veiligheid goud kopen

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice