Open voor orders

Goudupdate: goudprijs staat op uitbreken

Gepubliceerd op 08 apr 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is sinds november van vorig jaar hard gestegen en staat momenteel boven de $2000 per troy ounce. Het oude record noteert op $2075 en werd in maart van 2022 bereikt. Dat was net na de inval van Rusland in Oekraïne. Beleggers kochten massaal goud ter bescherming van hun vermogen.

Inmiddels lijkt goud opnieuw onderweg naar dit niveau. De hoge inflatie heeft de vraag naar goud hard laten stijgen. Recent is daar de bankencrisis bijgekomen. Door de redding van SVB en Credit Suisse zijn systeemrisico’s zichtbaar geworden. Spaarders hebben delen van hun vermogen omgezet in goud.

Afgelopen dinsdag bereikte goud het niveau van $2038. Tegenvallende groeicijfers in de VS en een waarschuwing van de CEO van JP Morgan, Jamie Dimon, waren de aanleiding.

Dimon waarschuwde deze week dat de bankencrisis nog niet voorbij is dat we de komende jaren met de gevolgen zullen moeten dealen. Deze mix van factoren kunnen de goudprijs op korte termijn boven het oude record van $2070 zetten.

Centrale banken kopen recordhoeveelheden goud

Goud profiteert van een soort explosieve cocktail in de markt. De bankencrisis, torenhoge inflatie, een mogelijk aanstaande recessie en centrale banken die hun dollars voor goud verruilen. Centrale banken kochten in 2022 de grootste hoeveelheid (1136 ton) goud in 55 jaar tijd.

In de eerste 2 maanden van dit jaar heeft deze trend zich voortgezet. Met name China, Turkije en Rusland kopen enorme hoeveelheden goud. In januari en februari kochten centrale banken 125 ton goud. Sinds de financiële crisis, die in 2009 is gestart, zijn centrale banken weer netto kopers van goud. Dit voedt de gedachte dat goud mogelijk weer een directe monetaire rol zou kunnen gaan spelen (BRICS en CBDC Texas).

De centrale bank van China heeft in maart 18 ton goud gekocht. Daarmee heeft China in de laatste 5 maanden goud aan haar reserves toegevoegd. Sinds november is er 120 ton goud gekocht door China. De totale goudreserves bestaan nu uit 2068 ton goud.

Bij Doijer & Kalff zien we niet alleen een enorme instroom van nieuwe klanten maar ook bestaande klanten die hun positie in goud uitbreiden. Goud presteert goed in een markt met hoge inflatie en financiële onrust. Dat is precies waar we middenin zitten. De goudprijs is alleen dit jaar al met zo’n 7,5% gestegen.

De zilverprijs steeg voor de vierde week op rij. Afgelopen week steeg de prijs €18 per kg. Na een slechte start in 2023 staat zilver dit jaar inmiddels 1,7% hoger.

Agenda

Komende woensdag wordt het inflatiecijfer in de VS over maart bekendgemaakt. Het banencijfer afgelopen vrijdag was iets slechter dan verwacht.

Spaarplan Doijer & Kalff

Doijer & Kalff heeft afgelopen week het spaarplan geïntroduceerd. Met ons account kunt u nu automatisch edelmetaal sparen. Ongemerkt bouwt u vermogen op en hoe langer u meedoet hoe meer korting u ontvangt op de premie. Deze korting start op 5% en loopt na 6 maanden op naar 30%.

Open hier een account en start het spaarplan onder de tab “spaarplan”.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice