Open voor orders

Goudupdate: goudprijs onder druk door sterkere dollar en rente

Gepubliceerd op 18 aug 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is sinds medio juli gedaald van $1977 naar $1890 per troy ounce. Dit is met name te danken aan een sterkere Amerikaanse dollar. Hoe sterker de dollar is, hoe duurder goud wordt omdat goud internationaal in dollars wordt afgerekend. Een hogere prijs drukt de vraag wat weer leidt tot een lagere goudprijs.

Dat is het beeld dat we zien sinds medio juli. De sterkte van de Amerikaanse dollar komt tot uiting in de Dollar-Index. Medio juli noteerde de index onder de 100 punten, het laagste punt in anderhalf jaar tijd. De goudprijs noteerde op dat moment net onder de $2000.

Grafiek Dollar-Index

Bron: Investing.com

De index steeg sinds 17 juli 2023 met 3,75% en goud verloor 4,3%. De sterkere dollar in combinatie met een hogere rente  hebben negatieve impact op de goudprijs gehad.

Pivot van de FED

De Amerikaanse centrale bank, de FED, heeft de rente sinds maart van vorig jaar snel verhoogd. In de VS staat de rente inmiddels boven de 5%. De impact van de renteverhogingen beginnen steeds meer zichtbaar te worden. Amerika kampt met een exorbitant hoge staatsschuld. Door de hogere rente kost het steeds meer om deze schuld te dragen.

Hetzelfde geldt voor bedrijven en particulieren met te hoge schulden. De hypotheekrente in de VS staat inmiddels boven de 7% en de rente op creditcard schulden noteert momenteel op een gemiddelde 24,3%. Dit gaat zich vertalen in een economische neergang.

Ook in de eurozone is de rente door de ECB flink verhoogd en zien we langzaam de impact ervan. Deze week werd bekend dat Nederland in het tweede kwartaal officieel in een recessie is beland. In het eerste kwartaal kromp de economie met 0,4% en in het tweede kwartaal kwam de krimp uit op 0,3%.

De FED heeft sinds vorig jaar een serie van 10 renteverhogingen doorgevoerd. In juni werd de rente voor het eerst niet verhoogd maar in juli werd er een verhoging van 25 basispunten doorgevoerd. De verwachting is dat de zogenaamde pivot (draai van verhogingen naar gelijke of lagere rente) bijna is bereikt. Medio september kunnen de FED en de ECB de rente weer verhogen.

De markt gaat er nu vanuit dat de ECB de rente zal verhogen met 25 basispunten en dat de FED zal pauzeren. De kerninflatie in de VS is lager dan de rente en dat is in de eurozone niet het geval. Aanstaande vrijdag zal de voorzitter van de FED, Jerome Powell, een toespraak geven op een economisch symposium van Jackson Hole. Beleggers hopen op duidelijke aanwijzing van een pivot uit de woorden van Powell. Ook Lagarde (ECB) spreekt.

Voor goud kan dit een belangrijk moment zijn om de daling van de laatste 4 weken te keren. Meerdere analisten zien een aanzienlijke kans dat goud op zeer korte termijn onder druk kan komen te staan. Maar op middellange en lange termijn zal de pivot van de FED en de ECB de goudprijs positief beïnvloeden.

Voor beleggers in de eurozone is de goudprijs in euro’s relevanter. Goud in euro’s is de laatste weken ook gedaald. De goudprijs staat momenteel net onder de €56.000 per kg. In 2023 staat de prijs in euro’s op een winst van 2,1%. Zilver staat in euro’s op een verlies van 6,5%.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice