Open voor orders

Goudupdate: goudprijs naar nieuw record

Gepubliceerd op 21 okt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud heeft een sterke prestatie neergezet in de laatste 10 jaar. De financiële crisis in 2011 heeft mensen bewust gemaakt van zogenaamde systeemrisico’s. Geld op de bank bleek niet risicoloos want spaarders lopen een zogenaamd tegenpartijrisico.

Centrale banken grepen in door enorme hoeveelheden extra geld te printen om daarmee het systeem te ondersteunen. Deze geldcreatie heeft ervoor gezorgd dat de goudprijs sinds 2011 hard is opgelopen. Dat is precies wat we zien als we naar de grafiek van de goudprijs kijken van de laatste 10 jaar.

Een kilogram goud steeg van €30.000 naar een nieuw record van €60.050 afgelopen vrijdag. Het laatste record in euro’s werd dit jaar in mei behaald. De top lag toen op €59.781 per kilogram.

In Amerikaanse dollars flirt de goudprijs nu met het niveau van $2000. Het oude record in Amerikaanse dollars dateert uit augustus 2020. Door COVID-19 fungeerde goud als veilige haven voor spaarders en beleggers. In die maand bereikte de goudprijs $2075 per troy ounce.

Goud is hard gestegen door de combinatie van monetaire gekte onder centrale bankiers in de laatste 10 jaar en recent zijn daar de spanningen in Oekraïne en in het Midden-Oosten bijgekomen. Deze cocktail heeft de goudprijs in euro’s op een nieuw record gezet.

Bij Doijer & Kalff zagen we een enorme instroom van nieuwe klanten in maart van dit jaar. De aanleiding was toen de toegenomen systeemrisico’s toen een aantal Amerikaanse banken omvielen. Nu komt daarbovenop een serie geopolitieke ontwikkelingen waardoor goud wordt gekozen om wat het doet, namelijk bescherming bieden in onzekere tijden.

Goud is in euro’s dit jaar met net geen 10% gestegen. Zilver staat nog op een verlies van ruim 1%.

Agenda

Maandag wordt het consumentenvertrouwen over oktober in Nederland bekendgemaakt. Dinsdag wordt de samengestelde inkoopmanagersindex over oktober gepubliceerd. Donderdag neemt de ECB een rentebesluit (om 14.15 uur). Naar verwachting zal de ECB de rente ongemoeid laten. Vrijdag wordt in de VS het definitieve cijfer van het consumentenvertrouwen over oktober bekendgemaakt.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice