Open voor orders

Goudupdate: goudprijs is negen dagen op rij gedaald

Gepubliceerd op 08 okt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Oplopende rentes en een sterkere Amerikaanse dollar hebben de laatste 2 weken negatieve invloed op de ontwikkeling in de goudprijs gehad. De 10-jaars rente in de VS steeg naar het hoogste niveau in 16 jaar tijd. Goud heeft 2 belangrijke tegenstanders: hogere rente en een sterkere dollar.

De 10-jaars rente in de VS is in de laatste 6 maanden met 41% gestegen. Een zeer felle stijging in korte tijd. Ook in de eurozone steeg de 10-jaars rente hard. De Nederlandse 10-jaars rente steeg in 6 maanden tijd met 28%. De Italiaanse 10-jaars steeg, ondanks de steun van de ECB, met 22%. Italië betaalt nu bijna 5% op nieuw te lenen geld.

Hieronder de grafiek van de 10-jaars rente in de VS in de laatste 6 maanden

Bron: Investing.com

Tegelijkertijd staat de Dollar Index op het hoogste punt in 6 maanden tijd. Goud houdt zich goed staande ondanks deze omstandigheden. De goudprijs is in dezelfde periode licht gestegen in Amerikaanse dollars. Exact 6 maanden geleden noteerde goud op $1813 per troy ounce. Deze week sloot de goudprijs op $1832.

Sinds eind september is de druk toegenomen. De goudprijs is in de laatste 2 weken 9 dagen op rij gedaald. Procentueel komt dit neer op -4,8%. In euro’s komt de daling uit op 4,3%. Bij Doijer & Kalff zagen we in de laatste week een flinke toename in het aantal orders waarbij klanten met name goud (bij)kochten.

Banencijfer VS veel beter dan verwacht

Beleggers hebben deze week uitgekeken naar het banencijfer in de VS dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt. De verwachting was een toername van 170.000 extra banen in de maand september. Het werkelijke cijfer was veel beter en kwam uit op 336.000 extra banen. De werkeloosheid in de VS kwam uit op 3,8%.

Het cijfer lijkt “to good to be true”. Wanneer we kijken naar de krimp in het aantal fulltime banen in de VS in de laatste 3 maanden, dan zijn er 692.000 banen verloren gegaan. Dit niveau werd in het verleden 3 keer bereikt: in 2001, 2008 en in 2020. Het aantal part-time banen nam in de laatste 3 maanden toe met 1.200.000 banen. Dit verklaart waarschijnlijk het positief verrassende cijfer.

Komende week wordt in de VS het inflatiecijfer van september bekendgemaakt. In juni daalde de inflatie in de VS naar 2,9% en bereikte daarmee het laagste punt sinds maart 2021. Maar in juli steeg de inflatie weer en kwam uit op 3,2%. In augustus bereikte de inflatie het niveau van 3,6%.

Mocht de inflatie in de VS in september een stuk hoger liggen dan zal de kans op een renteverhoging in november ook weer stijgen. Aan de andere kant doet de rente economisch gezien steeds meer pijn. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de VS daalde in september naar 53,6 van 54,5 in augustus. Dat betekent nog steeds groei maar de groei neemt af. Een cijfer boven de 50 duidt op groei en onder de 50 op krimp. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 49.

In de eurozone kwam het definitieve cijfer van de samengestelde inkoopmanagersindex, dus de combinatie van de industrie en dienstensector, in september uit op 47,2 versus 46,7 in augustus. De industrie liet een daling zien terwijl de dienstensector juist wat herstelde.

Goud noteert dit jaar in euro’s op een winst van 1,6%. Zilver staat dit jaar op een verlies van 8,8%.

Agenda

Dinsdag wordt in Nederland het inflatiecijfer van september bekendgemaakt. Woensdag volgt Duitsland met het definitieve inflatiecijfer van september. Woensdag worden ook de notulen van de FED vrij gegeven (krijgen we inzicht in de achtergrond omtrent laatste rentebeslissing van de FED). Donderdag volgt het inflatiecijfer van september in de VS.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice