Open voor orders

Goudupdate: goudprijs daalt derde week op rij

Gepubliceerd op 28 mei 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is voor derde week op rij gedaald. Deze week daalde goud met 1,5% in Amerikaanse dollars. Sinds begin mei staat de goudprijs 5% lager. De daling is het gevolg van een sterkere Amerikaanse dollar. De Dollar Index is sinds begin mei met ruim 3% gestegen.

Grafiek Dollar Index via Investment.com

Deze week bleek dat de groei in Amerika in het eerste kwartaal sterker was dan verwacht. Het BBP groeide met 1,3% terwijl de markt uitging van 1,1%. In het vierde kwartaal kwam de groei nog uit op 2,6%. De Amerikaanse dollar steeg door het beter dan verwachte cijfer in het eerste kwartaal en hierdoor leverde goud een deel van de winst van 2023 in.

Daarnaast bleek dat de kerninflatie in Amerika wat hoger uitviel. Hierdoor is de kans op een renteverhoging op 14 juni van dit jaar weer toegenomen terwijl deze kans eerder sterk afnam. FED functionaris Bullard gaf deze week aan dat hij 2 renteverhogingen door de FED verstandig vindt. “De economische groei en de inflatie is hoger dan verwacht en de FED zou liever vroeger dan later moeten handelen” aldus Bullard.

De markt gaat nu uit van een kans van 60% op een renteverhoging in juni terwijl dit percentage eerder nog op 25% stond. Ook steeg hierdoor de waarde van de Amerikaanse dollar ten koste van goud.

Rendement goud in euro’s 6,7%

De inflatie is hardnekkiger dan centrale bankiers hebben voorzien. Ook de ECB zal naar verwachting in juni de rente met 25 basispunten gaan verhogen.

Klaas Knot, President van De Nederlandse Bank, gaf deze week aan dat hij vindt dat de ECB “nog niet klaar is met renteverhogingen dit jaar.” Knot sprak over renteverhogingen in juni en juli. Daarnaast zou de ECB de rente na juli ook op dat niveau moeten houden aldus Knot.

Het effect van een renteverhoging wordt met een vertraging van 12 tot 24 maanden opgenomen in de economie. Gezien de reeks van renteverhogingen die zijn ingevoerd in de laatste 12 maanden zal moeten blijken hoeveel “schade” dit de economie gaat aanbrengen. Ondertussen is er sprake van 2 kwartalen van economische krimp in de grootste economie van Europa. Deze week bleek dat Duitsland in een recessie is beland.

Ondanks de recente daling staat de goudprijs dit jaar in euro’s 6,7% hoger. Daarmee compenseert goud ruimschoots de inflatie in 2023. In Amerikaanse dollars staat goud op een winst van 6%.

Schuldenplafond VS

Vandaag zijn er berichten dat er een eerste akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond zou zijn bereikt. Het schuldenplafond wordt verhoogd waardoor de VS Dew komende 2 jaar verder kan.

Agenda

Donderdag volgt het voorlopige inflatiecijfer in de eurozone en onder andere Nederland en vrijdag wordt het banencijfer in de VS over mei bekendgemaakt (verwachting 180.000 extra banen).

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice