Open voor orders

Goudupdate: goud vlak in de 2 rustigste maanden van het jaar

Gepubliceerd op 05 aug 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

In de laatste 45 jaar zijn de maanden juni en juli de rustigste maanden in de goudmarkt geweest. Dat was ook in 2023 het geval. Bij Doijer & Kalff zagen we een lager gemiddeld aantal orders in de afgelopen 2 maanden. Vergelijkbaar met de maanden juni en juli in 2022.

De goudprijs is in deze 2 maanden vlak gebleven. Goud eindigde op 31 mei 2023 op $1966 per troy ounce. De goudprijs sloot op 31 juli 2023 op $1964 per troy ounce. De zilverprijs bewoog zoals gewoonlijk meer dan de goudprijs. Zilver sloot op de laatste handelsdag in mei op $25,05. De slotkoers op de laatste handelsdag van juli was $24,74. Een daling van 1,25%.

Goud heeft in de laatste 45 jaar het beste gepresteerd in de maand september. Dit is tegelijkertijd de slechte maand voor aandelen geweest. Beleggers in goud en zilver gaan volgens deze data een goede periode tegemoet.

Amerikaans banenrapport, inflatie en hogere rente

Afgelopen vrijdag werd het laatste banencijfer over juli in de VS bekendgemaakt. De verwachting was dat er 200.000 banen bij zouden komen. Het werkelijke (voorlopige) cijfer kwam uit op 187.000 banen. Een kleine tegenvaller. Verder viel op dat de lonen iets harder zijn gestegen dan analisten hadden verwacht.

De inflatie in eurozone bleek in juli te zijn gedaald volgens de voorlopige cijfers van Eurostat. In juli kwam de inflatie uit op 5,3%. In juni van dit jaar was de inflatie 5,5%. De kerninflatie, het inflatiecijfer zonder energie en voedsel, bleef gelijk op 5,5%.

Op basis van dit cijfer zou de ECB medio september een renteverhoging van 25 basispunten kunnen gaan doorvoeren. De inflatie in de VS daalt harder dan in de eurozone. De FED is vier maanden eerder gestart dan de ECB met het verhogen van de rente. Hierdoor is onder andere de daling van de inflatie in de VS ook verder dan in de eurozone.

De vraag is of de inflatie verder zal dalen. Wanneer we de huidige periode vergelijken met de periode tussen 1972 en 1984 dan zullen centrale bankiers moeten waken voor een komende stijging van de inflatie richting de oude top van 2022. De inflatie daalde destijds hard maar steeg daarna binnen ruim 3 jaar naar een hoger niveau dan de vorige top. In die tijd was het Paul Volcker die de rente optrok naar 20% om de inflatie uiteindelijk naar 3% te krijgen.

In de tweet van Steno Research hieronder is de blauwe lijn de huidige inflatie in de VS en de zwarte lijn de inflatie in de periode van 1972 tot 1984.

De tienjaars rente in de VS steeg deze week naar 4,04%. Drie jaar geleden stond de rente nog op 0,5%. De staatsschuld in de VS is inmiddels opgelopen naar ruim $32.000 miljard. De rentelasten op de staatsschuld bedragen inmiddels $1000 miljard per jaar. Dat betekent dat de staatsschuld in de VS alleen op basis van de verschuldigde rente per jaar oploopt met ruim 3%.

Ook de FED heeft medio september weer een optie om de rente verhogen. De voorzitter van de FED, Jerome Powell, zal met name op basis van de inflatiedata van juli en augustus een besluit nemen. Komende donderdag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) wordt het inflatiecijfer in de VS over juli bekendgemaakt.

Mocht u goud en of zilver willen kopen, open dan een account bij Doijer & Kalff. Wij bieden u volledig eigendom van het edelmetaal in combinatie met beveiligde en verzekerde opslag. Vanuit uw online account koopt u fysiek edelmetaal dat onder uw naam wordt opgeslagen in Zwitserland. Het land waar confiscatie niet is toegestaan en waar de verhandelbaarheid van goud en zilver het hoogst is.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice