Open voor orders

Goudupdate: goud stijgt verder door tegenvallende macrocijfers

Gepubliceerd op 02 mrt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs heeft deze week geprofiteerd van licht lagere inflatie in combinatie met tegenvallende macrocijfers in de VS. Afgelopen donderdag werd het PCE-cijfer, een belangrijke indicator voor de kerninflatie, in de VS van januari bekendgemaakt.

Het PCE-cijfer is gedaald van 2,9% in december naar 2,8% in januari. De daling was conform verwachting. De inflatie beweegt zich steeds verder naar de doelstelling van 2% waardoor de eerste renteverlaging van de FED dichterbij komt. Na de bekendmaking van het cijfer steeg de goudprijs naar $2049 per troy ounce.

Vrijdag bleek dat de industrie in de VS in februari harder is gekrompen. In januari stond de inkoopmanagersindex van de industrie op 49,1. In februari is de index gedaald naar 47,8 punten. Ver onder verwachting want de markt rekende op een stijging naar 49,5 punten. Een getal onder de 50 punten betekent krimp.

Ook werd het laatste cijfer van het consumentenvertrouwen in de VS gepubliceerd. In februari is het consumentenvertrouwen onverwacht gedaald. De index die in januari nog 79 punten noteerde, is gedaald naar 76,9. De macrocijfers verslechteren, alleen is de arbeidsmarkt nog steeds erg sterk. Aanstaande vrijdag wordt in de VS het banencijfer van februari bekendgemaakt.

Goudprijs naar $2082

De goudprijs steeg door deze combinatie van dalende inflatie en tegenvallende economische cijfers. De Dollar Index noteerde vrijdag in de middag nog boven de 104 punten en zakte na de cijfers naar 103,8. Goud steeg in korte tijd ruim $30 per troy ounce.

Goud stijgt verder na tegenvallende macrocijfers

In euro’s staat de goudprijs inmiddels op €61.681 per kg. Daarmee noteert een belegging in goud in 2024 op een winst van 2,8% en hebben we een nieuw record bereikt in euro’s. Goud profiteerde ook van de daling in de aandelenkoers van New York Community Bank.

De bank boekte eerder dit jaar zware verliezen door de gestegen rente. De koers van het aandeel daalde vrijdag met ruim 25%. New York Community Bank noteerde in de zomer van 2023 nog op een koersniveau van $13,62. Deze week sloot het aandeel op $3,55. De daling van zo’n 74% in 8 maanden tijd.

Goud heeft wederom een mooie week achter de rug. Ook zilver steeg maar minder hard. De zilverprijs steeg in euro’s slechts 0,6%. In 2024 staat zilver op een verlies van 1,1%. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1:90. De ratio noteert een gemiddelde van 1:59 in de laatste 30 jaar.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het cijfer van de inkoopmanagersindex van de diensten in de eurozone en in de VS bekendgemaakt. Donderdag neemt de ECB een rentebesluit! Vrijdag wordt in de VS het banencijfer van februari gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Inflatie eurozone licht gedaald

Inflatie Nederland 2024

Kerninflatie in de VS 2024

Koersdoel goud in 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice