Open voor orders

Goudupdate: goud stijgt door zwakkere dollar

Gepubliceerd op 23 dec 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

In de laatste volledige handelsweek van dit jaar is de goudprijs verder gestegen. Inmiddels staat goud ruim boven het niveau van $2000 per troy ounce. De angst voor hoge rente ebt steeds verder weg en de Amerikaanse dollar is flink gedaald in het vierde kwartaal van dit jaar. Twee factoren die de goudprijs opwaarts hebben gestuwd.

Zowel de 10-jaars rente in de VS als de Amerikaanse dollar stonden begin oktober een stuk hoger. De rente noteerde begin oktober nog rond de 4,9%. Inmiddels is de 10-jaars rente in de VS gedaald naar 3,8%. De Dollar Index stond begin oktober op 1,0689. Deze week sloot de index op 1,0136.

Hieronder de grafiek van de Dollar Index:

Goud stijgt door zwakkere dollar

Bron:Investing.com

De goudprijs is in dezelfde periode gestegen van $1821 naar $2051 per troy ounce, wat neerkomt op een stijging van 12,6%. De Dollar Index daalde met 5,1%. De daling wordt gestimuleerd door de toegenomen kans op een renteverlaging door de FED in 2024.

De pivot in 2024

Het jaar 2024 zal het jaar zijn waarin centrale banken starten met renteverlagingen. De inflatie daalt de laatste maanden hard. Afgelopen vrijdag bleek dat in de VS de kerninflatie in november is gedaald naar 3,2%. De daling was groter dan verwacht. Dit geeft de FED meer ruimte om de rente in 2024 te verlagen.

In de eurozone werd deze week het definitieve inflatiecijfer van november gepubliceerd. De inflatie daalde van 2,9% in oktober naar 2,4% in november. De kerninflatie daalde van 4,2% naar 3,6%. Ook de ECB zal de zogenaamde pivot in 2024 uitvoeren. Wanneer de eerste renteverlaging wordt ingevoerd is uiteraard niet bekend maar naar verwachting zal rond de zomer van komend jaar de eerste renteverlaging zijn doorgevoerd.

Zowel de FED als de ECB nemen in 2024 in totaal 8 rentebesluiten. De eerste rentebeslissing in 2024 zal worden genomen door de ECB op 25 januari. Hierna volgt de FED met een besluit op 31 januari. Op dit moment is de kans groot dat beide Centrale banken de rente in de eerste maand van 2024 ongemoeid laten.

Bent u benieuwd naar de vooruitzichten voor goud in 2024? Bij Doijer & Kalff zijn we deze week gestart met de activering van ons YouTube-kanaal. De eerste opname is een feit en wordt volgende week online gezet. De opname gaat over de vooruitzichten voor goud in 2024. Abonneer u alvast hier en mis geen aflevering. Eind 2024 verloten wij 25 gram goud onder onze YouTube abonnees!

Agenda

Deze week is er geen belangrijk nieuws te verwachten. Het team van Doijer & Kalff wenst u fijne kerstdagen!

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet rendement goud

Tweet inflatie eurozone november 2023

Tweet systeemrisico banken

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice