Open voor orders

Goudupdate: goud stabiel na sterk banenrapport

Gepubliceerd op 03 jun 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen vrijdag werd in de VS het banencijfer van mei bekendgemaakt. Er zijn 339.000 banen bijgekomen. Daarmee was het cijfer een stuk beter dan verwacht want analisten hadden een cijfer van 190.000 begroot.

De werkeloosheid liep op van 3,4% in april naar 3,7% in mei. Het werkeloosheidspercentage bereikte vorige maand het laagste niveau in 53 jaar tijd. De Amerikaanse economie blijft het beter doen dan verwacht ondanks de reeks renteverhogingen die de FED heeft ingevoerd.

Ondertussen moet Amerika 40% van de staatsschuld de komende 2 jaar herfinancieren. Dit deel is eerder gefinancierd tegen een rente van net boven de 0% lag. Het herfinancieren van dit deel van de schuld zal tegen een rente van rond de 5% zijn. Hierdoor lopen de rentekosten hard op terwijl de schuld al op een bijna onhoudbaar niveau staat.

De Amerikaanse industrie kromp overigens wel in mei. Een voorlopig cijfer gaf aan dat de industrie daalde van 50,2 in april naar 48,4 in mei. Een index van onder de 50 punten duidt op krimp. Dit beeld is ook in de eurozone te zien. In mei is de industrie in de eurozone gekrompen van 45,8 in april naar 44,8 in mei. De laagste stand in 36 maanden.

Medio juni hebben zowel de FED als de ECB de optie om de rente te verhogen. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de ECB een renteverhoging van 25 basispunten te willen doorvoeren. De kans is groot dat de FED dit keer geen renteverhoging zal doorvoeren.

Schuldenplafond VS is verhoogd

In Amerika is deze week een akkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Daarmee kan Amerika de komende 2 jaar verder en zal de staatsschuld van de VS verder oplopen. De aandelenmarkt profiteerde deze week van zowel het verhoogde schuldenplafond als het beter dan verwachte banencijfer.

Goud steeg afgelopen donderdag richting de $2000 per troy ounce maar leverde vrijdag weer wat winst in. De goudprijs sloot nipt hoger waarmee de dalende reeks is onderbroken. De goudprijs sloot op $1948. De maanden juni en juli zijn historisch gezien relatief rustige maanden in de goudmarkt. September is in de laatste 41 jaar de beste maand voor goud geweest (en de slechte maand voor aandelen).

Goudprijs in euro’s in de laatste 10 jaar

De zilverprijs sloot deze week op een winst van 1,2%. Zilver staat dit jaar in euro’s nog op een verlies van 1%. Zilver sloot deze week op $23,60. In de laatste 23 jaar bewoog de zilverprijs zich tussen de $13 en de $48 per troy ounce.

Spaarplan Doijer & Kalff

Doijer & Kalff heeft dit jaar het spaarplan geïntroduceerd waarmee u automatisch goud of zilver kunt sparen. Met periodiek edelmetaal sparen bouwt u ongemerkt vermogen op in goud of zilver. U bepaalt zelf hoeveel u maandelijks of per kwartaal gaat inleggen. Starten kan vanaf €50,-.

Open hier een account en start met vermogensopbouw in goud of zilver.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice