Open voor orders

Goudupdate: goud stabiel na slechter dan verwacht banencijfer en BRICS versus goudstandaard

Gepubliceerd op 08 jul 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen vrijdag werd het banencijfer over juni in de VS bekendgemaakt. Het cijfer viel lager uit dan verwacht. Er zijn 209.000 banen bijgekomen terwijl analisten 240.000 banen hadden verwacht. Daarmee komt de groei uit op het laagste punt sinds 2020. Daarnaast is het cijfer van mei en april flink naar beneden bijgesteld.

Het voorlopige cijfer van de maand mei stond op 339.000 banen en is aangepast naar 306.000. De maand april werd neerwaarts aangepast van 294.000 naar 217.00 banen. Ondanks de tegenvallende cijfers zal de FED 26 juli de rente hoogstwaarschijnlijk verhogen met 25 basispunten. De kerninflatie is nog steeds te hoog en de arbeidsmarkt laat voldoende ruimte om de rente op te trekken.

De goudprijs kon dan ook niet echt profiteren van het tegenvallende banencijfer en sloot deze week op €56.430 per kg / $1924 per troy ounce. De zilverprijs steeg deze week met 1% en sloot op €676 per kg / $23,06 per troy ounce.

BRICS versus goudstandaard

Afgelopen vrijdag was er op RT (voorheen Russia Today) een bericht dat de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika) een valuta willen introduceren die is gekoppeld aan goud. Het betreft een tweet op Twitter dat afkomstig is van de Russische ambassade in Kenia: “The BRICS countries are planning to introduce a new trading currency, which will be backed by gold.”

Opvallend want volgens Willem Middelkoop deelde de BRICS Development Bank (New Development Bank) op 5 juli 2023 nog aan geen onmiddellijke plannen te hebben om een valuta te introduceren. Een dergelijke stap zal logischerwijs naar buiten worden gebracht door de BRICS Development Bank of door een president van een van de BRICS-landen.

Aan de andere kant doet het gerucht al langer de ronde. Er zijn meerdere, niet officiële, berichten dat de introductie van de BRICS-munt tussen 22 en 24 augustus bekend wordt gemaakt. Dan is er een meeting van de BRICS-landen in Johannesburg, Zuid Afrika.

Als de fundamenten van de BRICS-munt goed zijn dat kan zo’n munt internationaal sterk zijn ten koste van munten zoals de Amerikaanse dollar en de euro. Monetaire discipline en een hogere rente zijn dan noodzakelijk om de waarde van fiat-geld te ondersteunen. En dat is gezien de hoge staatsschulden riskant.

De BRICS-landen hebben de laatste jaren hun goudreserves flink uitgebreid. Brazilië heeft in 2021 de goudvoorraad verdubbeld. Het land heeft sinds dit jaar de grootste goudreserves in de laatste 23 jaar. Rusland, China en India zijn de laatste jaren zeer actief in de goudmarkt en staan inmiddels alle drie in de top 10 van de landen met de grootste goudreserves.

De goudreserves van Zuid Afrika zijn licht toegenomen sinds 2004. Het land heeft relatief weinig goud in de kluis (125 ton) maar de ondergrondse reserves zijn enorm. Australië heeft wereldwijd de grootste ondergrondse goudreserves met 8400 ton. Rusland is nummer 2 met 6800 ton gevolgd door Zuid Afrika met 5000 ton. Brazilië heeft 2400 ton goud in de grond, goed voor nummer 7.

Deze week bleek dat de centrale bank van China in juni 21 ton goud heeft gekocht. Het is de achtste maand op rij dat China goud heeft toegevoegd aan de reserves. In deze reeks kocht China in totaal 165 ton goud waardoor de totale goudreserves zijn gestegen naar 2113 ton.

Goudreserves BRICS:

  • Rusland (R) 2330 ton
  • China (C) 2113 ton
  • India (I) 794 ton
  • Brazilië (B) 129 ton
  • Zuid Africa (S) 125 ton

 

De totale bovengrondse goudreserves van de BRICS bestaan uit 5491 ton goud. Vier van de vijf BRICS-landen staan in de top 10 van landen van de grootste ondergrondse goudreserves. Als de geldhoeveelheid gelimiteerd is aan de hoeveelheid goud dan hebben de BRICS-landen de beste kaarten in handen.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice