Open voor orders

Goudupdate: goud in beweging na rentebesluit FED en banencijfer

Gepubliceerd op 03 feb 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week waren er twee belangrijke momenten die de goudprijs hebben bepaald. De eerste was het rentebesluit van de FED, dat op woensdag werd genomen. De FED neemt in 2024 in totaal 8 keer een rentebesluit. Deze week was dus het eerste rentebesluit van dit jaar.

Zoals verwacht werd de rente gelijk gehouden. Vorige week nam de ECB dezelfde beslissing. Interessanter was het commentaar van FED-voorzitter Jerome Powell. Powell gaf aan dat de FED nog niet het volledige vertrouwen heeft dat de inflatie onder controle is. Een renteverlaging in maart is op dit moment ook niet te verwachten, aldus Powell.

Eerder rekenden rentespeculanten op een kans van 50% op een renteverlaging in maart. Deze week zakte het cijfer naar 38%. De inflatie is op jaarbasis hard gedaald in de VS en in de eurozone maar de laatste 2 maanden lijkt er bodemvorming in het inflatiecijfer.

Deze week werd het inflatiecijfer van januari in de eurozone bekendgemaakt. De inflatie is in januari uitgekomen op 2,8%. In december was de inflatie 2,9%. De kerninflatie, het cijfer zonder energie en voedsel, kwam uit op 3,3% versus 3,4% in december. In Nederland bleek de inflatie weer fors te zijn opgelopen. De inflatie steeg van 1,2% in december naar 3,2% in januari. De inflatiecijfers die de komende maanden bekend worden gemaakt zullen met veel aandacht worden ontvangen.

Banencijfer in de VS ver boven verwachting

Afgelopen vrijdag werd in de VS het banencijfer over januari bekendgemaakt. De verwachting was een groei van rond de 187.000 banen. Het werkelijke (voorlopige) cijfer kwam veel hoger uit op 353.000 banen. De economie in de VS draait momenteel nog zeer goed. Overigens wel dankzij fiscale stimuleringsmaatregelen waardoor de staatsschuld van de VS hard is opgelopen. Deze week steeg de staatsschuld in de VS voor het eerst boven de 34.000 miljard Amerikaanse dollars.

De Dollar Index profiteerde van het sterker dan verwachte banencijfer. De index kwam uit op het hoogste niveau sinds medio december. Een sterkere dollar beïnvloed (meestal) de goudprijs negatief. Eerder deze week steeg de goudprijs naar $2065 per troy ounce.

Na de bekendmaking van het banencijfer daalde goud naar $2028 om uiteindelijk te sluiten op $2039 per troy ounce. Daarmee won de goudprijs op weekbasis $21 per troy ounce. De euro zakte in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bereikte het laagste niveau sinds begin december.

Goud profiteerde deze week ook van de daling van de koers van de Amerikaanse bank New York Community Bancorp. De bank boekte een zwaar verlies door de gestegen rente. De reserves moesten worden aangevuld om de bank overeind te houden. Daarnaast moest er geld worden gereserveerd voor slechte leningen i.v.m. kritische kredietomstandigheden in de kantorenmarkt. Het aandeel daalde deze week met 41%.

In maart van 2023 zagen we ook plotseling systeemrisico’s opduiken in de VS en bij Credit Suisse. Toen nam New York Community Bancorp de bank Signature Bank over. Deze overname blijkt niet heel gelukkig. De vraag is nu of het een geïsoleerde kwestie is of dat er meer banken in de problemen gaan komen door de hogere rente.

Verloop goudprijs deze week in euro’s

Goud in beweging na rentebesluit FED en banencijfer

Voor beleggers in goud uit de eurozone was het een goede week. Goud in euro’s steeg met €952 per kilogram. Procentueel betekent dat een stijging van 1,6% op week basis. De goudprijs staat dit jaar op een winst van 1,1%. Zilver bleef gelijk op weekbasis en staat in 2024 op een verlies van 2,4%. De goud-zilver ratio sloot op 1:90.

Heeft u nog geen account? Open deze dan hier. Orders zijn mogelijk op elk moment van de dag. U kunt ook kiezen voor ons spaarplan waarmee u maandelijks automatisch goud of zilver kunt kopen. Dit is al mogelijk vanaf €50 per maand! Klik hier voor het spaarplan.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag wordt de inkoopmanagersindex van de dienstensector en producentenprijzen in de eurozone bekendgemaakt. Dinsdag volgen de detailhandelsverkopen van december in de eurozone. En donderdag wordt het definitieve inflatiecijfer van januari in Nederland gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet banencijfer VS januari 2024

Tweet podcast Lex Hoogduin Q1 2024

Tweet inflatie eurozone januari 2024

Tweet inflatie Nederland januari 2024

Tweet problemen Bancorp

Tweet goudaankopen centrale banken in 2023

Tweet economische groei eurozone vierde kwartaal 2023

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice