Open voor orders

Goudupdate: goud in beweging door hoger dan verwachte inflatie en conflict Rode Zee

Gepubliceerd op 13 jan 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs heeft zich deze week tussen de $2014 en de top van $2062 per troy ounce bewogen. Afgelopen donderdag werd het inflatiecijfer in de VS van december bekendgemaakt. De inflatie bleek hoger dan verwacht waardoor de kans op een renteverlaging afnam.

De inflatie kwam uit op 3,4% terwijl de markt 3,2% had verwacht. De kerninflatie, het cijfer zonder voedsel en energie, daalde wel naar 3,9% (-0,1%) maar staat nog ver van de doelstelling van 2% af. Na de bekendmaking van het inflatiecijfer daalde de goudprijs naar $2014.

Vrijdag in de ochtend, stond de goudprijs rond 8.00 uur op het niveau van $2037. Aanleiding was de ingreep van de VS samen met het VK in de Rode Zee. Beleggers kozen, zoals we eerder zagen bij de inval door Rusland in Oekraïne en bij de situatie in de Gaza-strook, voor goud als veilige haven. In de loop van de dag steeg de goudprijs verder en bereikte $2062 om vervolgens te sluiten op $2048. Daarmee steeg goud op weekbasis $3 per troy ounce.

Verloop goudprijs deze week:

goud in beweging

De zilverprijs bewoog in lijn met de goudprijs en sloot uiteindelijk vlak. Het laagste punt lag op weekbasis op $22,50 Het hoogste punt van $23,40 werd vrijdag bereikt. Uiteindelijk sloot de zilverprijs op $23,18 en €679 per kg.

Ondanks hogere inflatie is de kans op renteverlaging in maart gestegen

In eerste instantie nam de kans op een renteverlaging door de FED af maar vrijdag bleek de kans verder te zijn gestegen. De kans op een renteverhoging in maart van dit jaar stond een week eerder op 64%. Vrijdag liep het percentage op naar 80%.

De FED zal dit jaar 8 keer een rentebesluit nemen. Het eerste rentebesluit zal op woensdag 31 januari 2024 zijn. Woensdag 20 maart volgt het tweede besluit. Ook de ECB neemt 8 rentebesluiten in 2024. Op donderdag 25 januari wordt het eerste rentebesluit genomen en op donderdag 7 maart volgt het tweede besluit.

Naar verwachting zal de FED als eerste de rente verlagen. De FED heeft de rente ook eerder en verder verhoogd dan de ECB. De vraag is of de inflatie in de komende maanden geen roet in het eten zal gooien. Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, waarschuwde deze week dat de inflatie “taaier” kan zijn dan de markt nu verwacht en dat de rente langer hoger kan blijven. Goud profiteert dusver dit jaar van de toegenomen kans op renteverlagingen en oplopende geopolitieke spanningen.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag is Wall Street gesloten in verband met Martin Luther King Day. Woensdag wordt het inflatiecijfer van december in de eurozone bekendgemaakt. Donderdag volgt het werkeloosheidscijfer van december in Nederland.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet Edin Mujagic ECB

Tweet gestegen faillissementen in Nederland

Tweet inflatie gestegen in de VS

Tweet stijging inflatie Nederland

Tweet krimp industrie Nederland

Tweet werkeloosheid eurozone

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice