Open voor orders

Goudupdate: goud consolideert in aanloop naar rentebesluit ECB

Gepubliceerd op 20 jan 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

In Davos werd deze week de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) gehouden. Politici, de ceo’s van de grootste bedrijven ter wereld en centrale bankiers nemen deel aan het WEF. Het WEF is in 1971 opgericht, het jaar dat de goudstandaard is afgeschaft. Leden van onder andere de FED en ECB spraken in hun speeches in Davos over het monetaire beleid.

De lijn in het commentaar was duidelijk. Centrale bankiers denken dat de markt te ver vooruit is gelopen op de te verwachten renteverlagingen dit jaar. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, was ook aanwezig. Hij gaf aan dat een renteverlaging door de ECB in de eerste 6 maanden van 2024 niet aannemelijk is. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, gaf aan dat de inflatie pas is overwonnen wanneer er sprake is van houdbare prijsstijgingen van 2%.

Austan Goolsbee van de FED gaf aan dat de Fed meer inflatie data nodig heeft voordat er überhaupt een knoop kan worden doorgehakt qua rentebeleid. Een andere beleidsmaker gaf aan dat de baseline voor een eerste renteverlaging rond het derde kwartaal van dit jaar zal liggen.

Vorige week ging de markt (rentespeculanten) nog uit van een kans van 80% op een renteverlaging door de FED in maart. Na de uitlatingen van centrale bankiers daalde de kans naar 50%. Goud en zilver leverden deze week waarde in. De goudprijs daalde 0,9% en teste het niveau van $2000 per troy ounce. Goud sloot deze week op $2029. Zilver daalde harder met 2,4% en sloot op $22,59.

Grafiek goudprijs afgelopen week. De prijs is in Amerikaanse dollars:

Goud consolideert in aanloop op rentebesluit ECB

De markt kan soms op zichzelf vooruitlopen

Ole Hansen, hoofd grondstoffen binnen Saxo Bank, geeft aan: “Totdat de eerste verlaging is doorgevoerd, kan de markt soms op zichzelf vooruitlopen, en daarbij de verwachtingen voor renteverlagingen opbouwen naar niveaus die de prijzen kwetsbaar maken voor een correctie.’’

Met dat in het achterhoofd zal de koers van goud en zilver op de korte termijn gedicteerd blijven door nieuw binnenkomende macro-economische data en hun impact op de timing en het tempo van toekomstige renteverlagingen.

Rentebesluit ECB

Komende week nemen drie centrale banken een rentebesluit. De eerste is de centrale bank van Japan, die maandag een rentebesluit neemt. Hierna volgt op woensdag het besluit van de centrale bank van Canada. Het belangrijkste besluit komt van de Europese Centrale Bank op donderdag.

Naar verwachting zal de ECB de rente dus ongewijzigd laten. Het commentaar van de ECB zal meer aandacht trekken. De markt hoopt op aanwijzingen over de te nemen rentebesluiten later dit jaar. Ook zal er veel aandacht zijn voor informatie over de afbouw van de balans van de ECB.

Dit jaar zal in ieder geval het jaar zijn waarin de FED en de ECB zullen starten met renteverlagingen. Zodra de ECB ook de rente zal verlagen (die zal volgen na de Fed) zal eveneens de spaarrente worden verlaagd. Dit zorgt ervoor dat goud, gemeten in euro’s, aantrekkelijker wordt als belegging.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Komende maandag neemt de centrale bank van Japan een rentebesluit. Woensdag volgt de centrale bank van Canada met een rentebeslissing. Op donderdag is het de beurt aan de ECB. Op vrijdag volgt in de VS het PCE-cijfer (een soort inflatiecijfer zoals het CPI maar dan breder gemeten qua prijsontwikkeling). Dit cijfer is een belangrijke indicator voor de FED, die een week later een rentebeslissing neemt.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet werkeloosheid Nederland

Tweet inflatie eurozone

Tweet Klaas Knot, ECB

Tweet Lagarde ECB

Tweet Gediminas ECB

Tweet Villeroy ECB

Tweet krimp industriële productie eurozone

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice